Tyxo.bg counter

Wi-Fi стандартът HaLow: по-голямо покритие и по-малко енергоконсумация

Окончателно утвърден е новият безжичен стандарт Wi-Fi 802.11ah “HaLow”, който ще увеличи радиуса на покритието на безжичните мрежи и ще намали енергопотреблението на устройствата.

Докато бързите рутери, поддържащи стандарта IEEE 802.11ac, най-после могат да претендират за масовост, инженерите усилено разработват нов хардуер, пред който сегашното поколение безжични устройства ще изглежда отживелица. А за това, че работата по следващите поколения мрежи напредва, говори и последният анонс от организацията Wi-Fi Alliance. Според него тя вече окончателно е утвърдила стандарта за безжична връзка Wi-Fi 802.11ah, който е нарекла за кратко HaLow. Следват най-важните подробности за него.

Устройствата с поддръжка на стандарта Wi-Fi 802.11ah ще могат да работят в неизискващия специално лицензиране честотен диапазон от 900 MHz. Новият стандарт ще позволи удвояване на радиуса на покритие на безжичната връзка в сравнение с използвания в момента стандарт, работещ в 2,4 GHz лентата. Освен това HaLow ще осигури и по-добро проникване на сигнала през стени и ще изисква по-малко енергия за работата на приемниците и предавателите.

Очаква се стандартът Wi-Fi 802.11ah да е особено подходящ в сфери като “Интернет на вещите” (IoT) и свързаните домашни устройства, които сега страдат от ограниченията на съществуващите Wi-Fi стандарти – най-вече високо потребление на енергия и относително малък радиус на действие. Но разбира се, сферите на приложимост на HaLow съвсем не се ограничават с това. Разработчиците уверяват, че новият безжичен стандарт ще позволи разгръщането на редица сценарии за енергоефективно използване на свързано оборудване в домовете, в автомобилите, в промишлеността, търговията, селското стопанство и градското управление.

От Wi-Fi Alliance уверяват, че HaLow ще използва широко съществуващите Wi-Fi протоколи, така че ще бъде осигурено обичайното ниво на сигурност и съвместимост между безжичните устройства. Отбелязва се също, че много нови HaLow-базирани продукти, като рутерите например, ще работят и в сега използваните честотни диапазони от 2,4 и 5 GHz.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.