Tyxo.bg counter

Новият рутер Google OnHub, направен от ASUS, разбира и от жестове

Жестовото управление е една от специфичните особености на новия “умен” рутер Google OnHub, този път направен в сътрудничество с ASUS, но отново призван да обезпечи по-лесна и по-стабилна връзка в сравнение с обичайните устройства от този тип.

Безжични маршрутизатори сме виждали всякакви, но през това лято се появи и един рутер, който не прилича на такъв. Това беше съвместният проект на Google и TP-Link, наречен OnHub, предлаган за $200 и призван да обезпечи по-лесна и по-стабилна връзка в сравнение с обичайните устройства от този тип. А този проект изглежда е допаднал на Google, защото вчера гигантът представи втори OnHub модел, но вече създаден в сътрудничество с компанията ASUS. Въпросното устройство вече е достъпно и за предварителни поръчки на цена от $220.

Идеята на OnHub версия 2 е аналогична, а и дизайнът не е много по-различен от този на първия модел. Новото устройство обаче има редица нови интересни особености, включително възможност за жестово управление. Необичайно, но пък със сигурност е интересно да се види как с ръкомахане се определят  например мрежовите приоритети за различни Wi-Fi устройства.

Освен това вторият OnHub може и автоматично да избира антена от определен масив, която да осигури най-добро качество на сигнала за всички включени към рутера устройства. Всъщност тази функция скоро трябва да стане достъпна и за собствениците на първия OnHub на TP-Link след излизането на съответното фърмуерно обновление.

Както споменахме, запазен е приблизително първоначалният дизайн, който прилича на …е, не е много ясно на какво точно, но идеята е джаджата да е достатъчно красива, за да може да се слага и на видно място, без да накърнява нечие чувство за естетика или да предизвиква желание за скриване на рутера в някой далечен ъгъл. Разбира се, целта е да има минимално количество прегради между маршрутизатора и устройствата, на които той раздава мрежов достъп.


Новият рутер Google OnHub, направен от ASUS, разбира и от жестове

© PCWorld България, pcworld

Интересен е и моментът с управлението и настройването на рутера, които се осъществяват посредством специалното (мобилно) приложение Google On, призвано да улеснява значително тези процедури.

Иначе от чисто техническа гледна точка, новият рутер Asus/Google OnHub e практически идентичен с модела, произвеждан от TP-Link. Устройството на Asus е малко по-голямо, но затова пък е с една идея по-леко. То има същия набор от портове (в т.ч. по един Ethernet и USB 3.0) и поддържа Wi-Fi 802.11ac връзки. При едновременно използване на двата честотни диапазона (2,4 и 5 GHz) максималната скорост на безжичен трансфер на данни е 1900 Mb/s.

На видеото по-долу можете да видите и как в Google си представят ролята на рутера OnHub и работата с него.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.