Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

MMS - новата мобилна мания

19 януари 2004
12971 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения
Multimedia Messaging Service (MMS) добавя изображения, текст, аудио и видео към традиционните SMS (Short Message Service) съобщения. Това е възможно, тъй като големината им е много по-голяма - до 50 kB. Спецовете коментират, че преходът от кратките текстови съобщения към ултимедийни месъджинг ще има такова влияние върху мобилната индустрия, каквото еволюцията при компютрите от DOS към Windows. За разлика от другите мобилни технологии, като WAP, Bluetooth и други, MMS предлага напълно завършена среда за таксуване на потребителите, както и за създаване на нови приложения. MMS представлява естествена еволюция от SMS - широко използвана услуга в Европа и Азия.

Мултимедийните съобщения могат да се изпращат по разгърнатата от почти всички оператори система GPRS, без да е необходимо да се правят сериозни вложения в мобилни технологии от трето поколение. MMS стндартът се поддържа и признава от всички големи и по-малки малки играчи на мобилния пазар. По данни на Strategy Analytics, пазарът на мултимедийните съобщения MMS ще достигне US$22 млрд. и над 380 млн. потребители до 2008 г. Съществуват 2 вида настройки за ползване на MMS услугата - според технологията на изпращане и приемане на съобщенията: CSD (технология за пренос на данни в GSM мрежите със скорост 9,6 kbit/s.

) или GPRS. Важно е да се отбележи, че MMS съобщенита могат да се изпращат от и до обикновени е-пощенски кутии. Така, ако получателят на съобщението не притежава телефон с мултимедийни възможности, той може да го получи на своя компютър. Някои спецове сравняват мултимедийните съобщения с миниатюрни PowerPoint презентаци. Те се състоят от същите елементи - музика, глас, изображения, текст, графики и евентуално видео. Тук също е възможно подреждането на различни елементи по определен сценарий. Все по-достъпни стават мобилните телефони с вграден фотоапарат, които позволяват на собствениците си да правят снимки "в движение" и да ги изпращат до приятелите си.

Това е възможно именно благодарение на MMS и смело можем да предскажем, че ще стане най-масово използвания вариант на мултимедиен месъджинг. Освен да изпратите картинка или да зарадвате приятел, мултимедийните съобщения могат да имат доста други приложения. Предаване на важни моменти от спортни срещи (корейците вече имат опит с подобна услуга, предаваща головете във футболни срещи като поредица изображения), зареждане на карти, диаграми, снимки към новини и информации... Двата бългаски мобилни операторора пуснаха MМS почти едновременно. Предвиден е кратък гратисен период, през който изпращането на мултимедийни съобщения е безплатно.

Все пак тези, които нямат телефони с GPRS поддръжка заплащат за използването на CSD обичайната цена от по 6 стотинки на минута. ГлоБул предлага на абонатите си с WAP възможност да поддържат собсвени албуми с MMS. Клиентите на компанията, които нямат телефони за MMS, също ще се възползват от услугата. Те ще получават SMS с потребителско име, парола и адрес в Интернет, на който могат да прегледат MMS съобщенията си. Всяко съобщение ще се съхранява от оператора 3 дни. Желаещите да ползват услугта трябва да я активират в WAP сайта на ГлоБул и да направят съответните настройки на телефона си. Точните данни са достъпни на сайта на оператора.

Услугите GPRS и MMS в мрежата на Мтел първоначално ще са безплатни. След това MMS ще струва 65 стотинки, а достъпът до Интернет ще има цена според реалиизрания трафик и ползваната услуга. Абонатите на оператора могат да активират MMS чрез изпращане на SMS със съдържание MMSG на 1010, чрез обажане до *88 или чрез посещение до бизнес център. Мтел пази съобщенията до 2 часа. Kare: Телефони, поддържащи MMS - Alcatel OT 535, OT 735 - Ericsson T68 - Motorola T720i - Nokia 3510i, 3650, 5100, 6100, 6610, 6800, 7210, 7250, 7250i, 7650, 8910i - Panasonic GD87, X70 - Sagem my X-5, my X-6 - Samsung E700, P400, V200, X100 - Sharp GX10, GX1 - Siemens C60, M55, S55, SL55 - SonyEricsson P800, P900, T300, T610, T68i, Z600, T310
4 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
0000000000000000000
11:09, 15 февруари 2009
nesa napisani i r marki na tel
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"MMS - новата мобилна мания "    

абонамент за бюлетина