Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как да научим език зад компютъра?

08 декември 2008
117347 прочитания
115 одобрения
20 неодобрения

В условията на съвременната глобализация, почти няма човек, който да знае единствено родния си език. С личностното си развитие обаче на всеки му се е случвало да му се наложи или да му стане интересен даден чужд език и всеки път се отказва от идеята за учене, защото се потриса от мисълта, че трябва да ходи на курс, или просто не му остава време, или е толкова претоварен, че съзнанието му не би побрало и вечерна лекция или жертване на жадувания уийкенд. Решението в такива задънени ситуации е дистанционното обучение. В последните години тази форма на неприсъствено учене доби широка популярност и много компании се преориентираха към предлагането на подобна онлайн форма. Тя дава свобода на учащия да усвоява материала в подходящо за него време, като същевременно не го лишава от ценния контакт с преподавателя. Вече както в световното, така и в българското Интернет пространство могат да се намерят достатъчно добри сайтове за самообучение и виртуални класни стаи. Затова не си търсете нови оправдания – прочетете информацията, която ви представяме, запишете се на онлайн-курс и усвоете бързо, лесно и приятно избрания от вас чужд език.


У нас


http://ofi.hit.bg/

Проектът En101 позволява изучаването на чужд език направо в къщи, а също предлага да се печелят прилични пари. Компанията En101 Inc. е създадена благодарение на идеята да се направи продукт, който да даде възможност на милиони хора по света с достъп до Интернет да изучават английски език онлайн. Девизът на програмата е "Един свят-един език". От стартирането на програмата през февруари 2005 г. досега към първоначалните езици английски и испански, компанията прибави и изучаването на немски, китайски, японски, руски, латвийски, а предстои да бъдат добавени и още.

EN101 e лидер в областта на съвременното глобално образование и предлага възможност на всеки потребител да започне собствен бизнес на базата на всеки един от закупените пакети. Използва се методът на Интернет-маркетинга - препоръчайте EN101 на своите познати и приятели и компанията ще ви се възнагради с директни комисионни.

http://kabinata.com/

Kabinata.com e уникална система за обучение, която съчетава изпитаните методи на традиционното чуждоезиково преподаване с най-новите технологии. Сайтът предлага курсове по английски език – освен традиционното онлайн обучение, има курсове по бизнес-английски, за начинаещи, за разговорна реч; сред останалите обучения са тези по испански, немски, френски, италиански и португалски език.

Онлайн курсовете представляват система за онлайн обучение с истински квалифицирани преподаватели, както и огромна база данни и архив от уроци и материали за езиково обучение (текст, картинки, звук и видео), систематизирани във вид за обучение. Съдържанието на онлайн курсовете надминава няколкократно всеки един учебник, а аудио записите (текстове, диалози, думи и диктовки) възлизат на повече от 60 часа слушане.

Преподавателите работят онлайн всеки ден, 7 дни в седмицата. В Kabinata.com имате възможността да посетите много повече часове с преподаватели (системата на обучение позволява при желание в рамките на избрания от вас период на обучение (3 или 6 месеца) да вземете 2, 3 дори 4 нива. Стандартният езиков курс е преминаване най-често на един учебник във фиксирано времетраене (месец, ден от седмицата, час). Еквивалентът на съдържанието на курсовете на Kabinata.com е много по-голям. Потребителят има контрол над всичко: може да се обучава в удобно за него време, да определя сам колко време да прекарва в курсовете – и всичко това от дома или офиса, без губене на излишно време в транспорт и придвижване.

Когато получи достъп, потребителят може да попълни тест за определяне на нивото.

На базата на резултатите от теста за определяне на нивото се съставя индивидуалният план на всеки учащ в Kabinata.com.

Обучението в Kabinata.com е на два модела – самоподготовка и часове с преподаватели, които обхващат всички нива – от напълно начинаещи до напреднали. Освен тези уроци потребителите имат възможност да се обучават и в специализирани курсове с квалифицирани преподаватели в съответната област - бизнес и разговорни часове, където се практикува единствено разговор.

http://www.uspehcenter.com/online.html

Училище за чужди езици “Успех” прилага най-съвременния метод за онлайн обучение. Вие можете да се обучавате по английски, немски, испански, френски, италиански, руски и арабски независимо дали сте начинаещи, или напреднали. Можете да започнете обучението си с реален преподавател в реално време по Интернет веднага. Изключително удобен и изгоден начин да спестите време и средства за чуждоезиковата си подготовка.

http://www.embient.eu/

EMbient Ltd. предоставя консултантски услуги, разработване на учебно съдържание, образователни решения и приложения, както и сходни услуги в областта на електронното обучение. Фирмата осигурява EMbient предлага онлайн, офлайн, дистанционно и смесено обучение. Електронният каталог на EMbient – eCademia, предлага електронно съдържание от над 2400 курса в четири направления – бизнес умения, ИТ и десктоп. В последната група се включват способностите за разработка и управление на технологии и системи, за работа с всички базисни компютърни програми, меки умения (развитие на личностни умения), познания по чужди езици (английски, немски, и др.). Качеството и нивото на курсовете се гарантира от SkillSoft, чийто официален дистрибутор за страната е EMbient.

Ресурсите за дистанционно обучение са достъпни за потребителите през ePortal. Платформата е разработка на EMbient, уеб-базирана е, което я прави изключително лека, достъпна и гъвкава

Третата виртуална услуга, разработена от EMbient, е eClassroom. Идеята на виртуалната класна стая е да се използва за среща в Мрежата (web meeting) с обучителна цел. Обучаващият инициира уеб срещата и кани другите участници. Модулът позволява видео и аудио обмен, чат, споделяне на екран или част от екрана. По този начин обучаващия може да комуникира с обучаващите се, без значение какво е физическото им местоположение. Това е идеално допълнение за онлайн обучението. Например, група от 10 служителя могат да изберат кога да прочетат материалите от определен курс, като паралелно имат и виртуални часове е преподавател, където всеки може да зададе въпросите си, да получи отговори, да разбере и как се движи спрямо другите. Друг вариант е обучаващите се прочитат определен курс, като накрая се организира една среща в Мрежата (виртуален учебен час) с преподавател.

Компанията е фокусирана върху бизнеса по заявка и в този смисъл макар дейността й да не е строго профилирана върху чуждоезиково обучение, може да разработи необходимите индивидуални програми.

http://vs.it-tlp.com/

Сайтът предоставя достъп до платформата за виртуално обучение. Тук ще откриете подготвени курсове, в които можете да вземете участие по всяко време на денонощието според предварителните инструкции на преподавател.

Порталът разполага с виртуална класна стая и освен курсове по графичен дизайн, компютърни мрежи, математика, демо курсове, международни и местни проекти, география и училищна администрация, предоставя възможност за дистанционно обучение по френски и руски език.

http://www.studyenglishtoday.net/

Този уебсайт е създаден с идеята да помогне на българските студенти да подобрят нивото на владеене на английския език. През годините, той прераства в богат източник на ресурси с безплатни материали, и в момента привлича хора, които изучават английския като втори език (English as a Second Language - ESL) или като чужд език (English as a Foreign Language - EFL) от различни държави. На сайта можете да намерите безплатни онлайн уроци по английски език и граматика, тестове, колекция от английски идиоми с техните значения, списък от най-честите грешки в употребата на езика с обяснения и примери за правилната употреба, английската азбука с илюстрации на животни и звукови файлове, игри и занимания за ESL/EFL учащи. Включва също поезия, лирика, информация и полезни връзки за изучаване и преподаване на английски.

http://speaknow.hit.bg/main/not_ie.htm

Това е първият сайт у нас, който използва технологии за разпознаване и симулиране на реч при езиково обучение. Тук можете да проверите своето произношение и способността си да разбирате чуждоезикова реч.

Сайтът работи единствено с Internet Explorer, тъй като използва изключително софтуерни продукти на Microsoft и поради това използването на каквито и да било други браузъри е напълно неефективно.

Speaknow представлява интерактивна система за езиково обучение (засега само английски, но в най-скоро време и на испански, немски и италиански). Вниманието е съсредоточено върху говорния аспект на обучението. Използва се създадения от Microsoft софтуерен продукт "MS Agent", чрез който се извършва разпознаване и синтез на реч. Само ще споменем, че този софтуерът се предлага напълно безплатно от "Microsoft".

Предлагат се различни типове упражнения:

  • диктовки - това е класическия вариант на този метод за обучение. Предварително набрани от текстове ще ви бъдат продиктувани от говор-симулатора и проверени за грешки от нашия софтуер. Текстовете са подбрани по тематика и области, така че да можете да подобрите терминологията си;
  • диалози - в този вид упражнения ще трябва да участвате активно в разговор със своя компютър. Софтуерът за говор-разпознаване ще определя дали произношението ви е правилно, а говор-симулатора ще ви обучава в случай на затруднение как се изговаря изречението. Както и при диктовките, диалозите също са разпределени по тематика;
  • текстове - това упражнение цели да подобри способността ви да разбирате и вниквате в продиктуван от говор-симулатора текст. Упражненията са два типа, като при първия след прочита на текста ще трябва да отговoрите на няколко въпроса свързани с текста. Отговорите ви ще бъдат проверени и вашата работа ще бъде оценена. При втория тип ще имате текста написан на екрана на ви, но с пропуснати думи или фрази. Целта е да попълните вярно липсващите думи докато прочита на текста върви. Грешните попълвания ще бъдат отбелязани.
  • "кажи ми" - в тази страница ви се дава възможност да чуете произношението на определена дума или цяло изречение, както и да проверите собственото ви такова. Ще имате индикатор, който ще ви показва колко добре е произнесена думата (изречението).

Английски за музикални фенове

Ако сте запалени любители на чуждестранна музика, има не един сайт, от който можете да си изровите тестовете на любимите си песни - http://textove.start.bg/, www.music.store.bg, http://karaoke.start.bg. Покрай хобито си, можете да научите и достатъчно думи, за да се запалите по някой чужд език и напреднете в ученето.

Английски за деца

www.britishcouncil.org/kids.htm

Мисията на Британския съвет по цял свят е да създава доверие между държавите чрез обмен на знания и идеи. В тази дейност съществено място заема обучението по английски език. На официалния сайт на тази организация можете лесно да откриете специалния сладурски раздел Learn English Kids, в който има информация именно за деца. Там има всякакво съдържание, което може да заинтригува подрастващите – игри, песнички, приказки, методически съвети. Функционалностите на сайта позволяват децата и да оцветяват картинки, както и да упражняват писане на английски. За родителите порталът дава богат набор от курсове и хитринки, а за преподавателите – идеи как да използват ресурсите на сайта в класната стая. Флаш-технологията се прилага практически навсякъде на сайта – ярки, красиви интерактивни фрагменти веднага привличат погледа на възрастните, камо ли на малките потребители.


... и по света


Открийте подходящия за себе си курс

www.language-learning.net

Разполагайки с над 10 000 езикови училища, обучаващи в 88 езика в 115 държави, www.language-learning.net е най-голямата онлайн директория за езикови курсове и училища в световен мащаб.

Открийте точното езиково училище като използвате значими за вас критерии за търсене (80 на брой критерия, включващи местоположение на училището, тип на езиковия курс, продължителност на обучението, настаняване, допълнителни занимания в свободното време…). Тук можете да намерите езикови училища и курсове навсякъде по света чрез Internet Course Finders, вашият водещ източник за онлайн търсене на езикови курсове, пансиони, училища в хотели и други международни програми за обучение. Директорията с езикови училища и курсове предлага също и изчерпателна информация - на английски, немски, френски, испански, италиански и японски езици - относно други важни, свързани с езиковите курсове теми: езикови тестове и сертификати, онлайн ресурси за обучение (енциклопедии, речници, преводачи...), пътна информация и факти за държавата, свързани организации и асоциации, езикови пътни агенции, финансиране и стипендии, съвети и линкове. В сайта са представени езикови училища, предлагащи обучение в курсове както за популярни езици (английски, арабски, испански, италиански, китайски, немски, португалски, руски, френски, японски), така и за по-рядко срещани и екзотични (азербайджански, аймара, арменски, зулуски, иврит, суахили, исландски, тайски, тамилски, фарси и пр.) Колекцията е доста голяма и включва също уроци по български и други балкански езици (румънски, сръбски, турски, гръцки, хърватски, македонски), скандинавски …и много, много други.

Обучение в духа на Web 2.0

www.babbel.com

Метафорично съдържащ името Вавилон (Babel) от библейската притча за Вавилонската кула, сайтът има за цел да помогне на заинтригуваните хора да научат различни чужди езици онлайн. Списъкът с предлаганите курсове включва италиански, испански, английски и немски, като темповете на усвояване на материала се избират от самия потребител. Тук има и специален инструментариум, който позволява повтаряне на дадено упражнение в случай на нужда.

Достъпът до ресурсите изисква регистрация. Това е нежно от една страна за мониторинга на процеса на обучение, а от друга е инструмент за изграждане на социална мрежа. Интересни в тази посока са занятията в екип. Противно на библейските люде от Вавилонската кула, които си говорели на различни езици и никой не разбирал останалите, този сайт има за цел да обединява хората и да им помага в общуването помежду им.

Глобална онлайн-школа по английски

http://www.englishlink.com/

Освен, че може да ви помогне да си намерите работа, този сайт може да ви помогне да подобрите речта и произношението си на английски език. Той предлага и общо 242 часа курсове за подготовка за изпит по общ английски (от елементарно до високо-средно ниво) и бизнес английски. Порталът дава възможност за работа 24 часа/7 дни в седмицата с англоговорящ ESL преподавател.

За начало можете да прегледате безплатно 45-минутния тестов урок.

Манго

www.mangolanguages.com

Mango e създаден, за да ви въоръжи с умения за водене на разговори на чужд език без каквито и да било притеснения. Независимо дали трябва да се научите да си поръчвате пица, или да попитате някого кога започва мачът, Mango ви въвлича в диалог на ежедневната разговорна реч на един от 12 възможни езика. Всеки цикъл на обучение е разбит на 100 урока, съдържащи слайдове, флашове, аудио- и видео-съдържание. Преподавателите ще ви обучават на родния си език, което допринася за постигането на правилното произношение.

Основните ресурси на сайта са достъпни за регистрираните потребители безплатно.

Моят език

www.my-language.com

Порталът My-Language предлага солиден набор онлайн курсове. В асортимента се включват 19 обучения. Освен основните европейски езици, представени са редки и азиатски езици – китайски, корейски, японски, хинди, гуджарати, както и някои местни разновидности – американски английски и южноамерикански испански. В хода на обучението се вписват аудио- и видеоматериали, способстващи за развитието на лингвистичните навици. Разработчиците на сайта твърдят, че ще спасят потребителите от скучните традиционни упражнения и процесът на обучение се провежда изцяло на живо, а във видеоматериалите се използват ситуации от истинския живот. Цената на курсовете зависи от продължителността и нивата.

115 одобрения
20 неодобрения
Още от рубрика "Тематично приложение"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
15:15, 21 септември 2009
iskam da znam kak moga da na y4a frenski bez da xoda na kyrs
1
одобрения: 2
Анонимен
20:15, 21 януари 2010
искам да уча английски в къщи
2
одобрения: 2
Анонимен
20:26, 26 януари 2010
Как да науча Руски без да ходя на уроци. Дайте съвет ако може.
3
одобрения: 1
juli
14:40, 02 февруари 2010
как да науча арабски
4
одобрения: 1
sofka
01:15, 10 февруари 2010
iskam da nau4a ispanski mnogo jiveq v ispaniq i mi se nalaga
5
одобрения: 1
sofka
01:18, 10 февруари 2010
i iska da mi dadete vazmojnost da go u4a ot internet prostranstvoto ako moje da mi pomognete
6
одобрения: 1
феви
20:32, 16 февруари 2010
спешно ми трябва на китайски "Добър ден"
7
одобрения: 1
Анонимен
17:18, 26 април 2010
ima mngo na4ini da se nau4i kakav to ezik da e?koiot jelae dami pishi na maila mi life_84@abv.bg
8
одобрения: 2
БОБИ
23:05, 05 юли 2010
АЗ ИСКАМ ПО НАЙ БЪРЗЯ НАЧИН ДА НАУЧА АНГЛИИСКИ
9
одобрения: 1
любчо
22:29, 23 септември 2010
Абе хора разбереите зимаш оцхебник и учиш нема по лесен начин ама е тъпо абе я остеите
10
одобрения: 1
radost
23:21, 01 декември 2010
barzo trqbva da nau4a e5ujd ezik
11
одобрения: 1
super star
19:41, 27 декември 2010
tukmo nqma da davam pari :) &P
12
одобрения: 1
speciqlitetut na zavedenieto
19:43, 27 декември 2010
ne se davat pari i spioret men tova e super
13
одобрения: 1
Анонимен
12:24, 28 март 2011
trqbva po nai barziq na4in da nau4a nemski,mnogo e vajno
14
одобрения: 1
rosiemavasileva
22:21, 05 февруари 2012
хора плс кажете как да го намеря тва нещо че да уча поне във къщи който знае да ми пише на скайп roseto8888
15
одобрения: 2
zaydezayde
17:05, 08 март 2013
искам да знам как да науца холандски език у дома

16
одобрения: 0
me12
12:57, 06 май 2014
Здравейте. Аз учих език в интернет в [ препратка ] и наистина проговорих. Справих се добре на интервюто за новата ми работа.
17
одобрения: 1
penpaland.team
18:23, 11 април 2016

Препоръчвам https://www.penpaland.com
езиков обмен базирани уеб сайт
андроид : [ препратка ]
18
одобрения: 0
24hoursloanservices
11:46, 26 юни 2017
Здравейте,
Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес (24hoursloanservices@gmail.com)
19
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да научим език зад компютъра?"    

абонамент за бюлетина