8 начина да увеличим бързодействието на XP и Vista"/>
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

8 начина да увеличим бързодействието на XP и Vista

Предлага ме ви няколко начина да ускорите работата на вашата операционна система. Това не означава, че компютърът ви ще работи два или три пъти по-бързо, но ако той работи бавно, тези съвети ще направят работата ви пред РС-то доста по-приятна.

22 октомври 2008
26303 прочитания
64 одобрения
41 неодобрения
Страница 1 от 2

Програмите, които се зареждат заедно с операционната система

Много програми, които сте инсталирали, се стартират заедно със стартирането на операционната система във фонов режим. Някои от тях са действително необходими, но по правило те не са много. За да премахнете ненужните програми от StartUp, ето какво да направите. Кликнете на бутона Start -> Run и напишете msconfig.exe. От отворилия се прозорец изберете таба Startup и махнете отметките от всички програми, които не са ви нужни. Бъдете внимателни, ако някои названия не знаете за кой софтуер се отнасят, по-добре потърсете за тях информация в Интернет.

Изключване на ненужните процеси

За да се ускори работата на Windows често се препоръчва да се изключат ненужните процеси на Windows, но в повечето случаи това не дава кой знае какви резултати. Изключение е Windows Defender, който консумира около 20 МВ оперативна памет, а ако работи във фонов режим – още повече. Ако имате антивирусна програма и софтуер за премахване на шпиони, можете да изключите Windows Defender (във Vista стартирайте Windows Defender, изберете Tools -> Options и махнете отметката от Use Windows Defender). В резултат ще освободите 20-30 МВ оперативна памет.

Ако искате да изключите други процеси, натиснете Start -> Run, напишете Services.msc и в списъка разгледайте кои процеси могат да бъдат изключени. За да спрете някой от тях достатъчно е да изберете режим Disable (изключено). Освободената памет пряко ще зависи от процесите, които сте изключили.


Намаляване на изискванията към хардуера

Ако в компютъра ви има поставени 4 GB оперативна памет, а системата ви казва, че тя е 3-3,5 GB, това означава, че BIOS е отделил липсващата памет за други устройства (видеокарта, мрежова карта и т.н.). Всички вградени в дънната платка устройства консумират известно количество памет. Отидете в BIOS (при включване на компютъра натиснете Del или F2 (в зависимост от модификацията), от менюто изберете точка Onboard Device Configuration или Integrated Peripherals, или нещо подобно. Можете да изключите неизползваните SATA канали, вградения звук и др. Ако имате вградено видео, то количеството памет за него се избира ръчно в BIOS, по правило от 64 до 512 МВ. Тоест, ако не играете игри, спокойно можете да зададете 128 МВ.


Изключване на някои екстри на OS

За да ускорите работата на Windows Vista, можете да изключите интерфейса Aero, ако можете да минете без него - кликнете с десния бутон по десктопа, изберете Properties -> Themes и изберете Windows Classic. Вашият десктоп вече няма да е толкова симпатичен, но в резултат ще икономисате около 40 GB оперативна памет. Ако компютърът ви не е включен в мрежа, а пък дори и да е включен не си падате по анимацията, показваща състоянието на връзката (двете малки компютърчета в system tray), можете да я изключите. Кликнете с десния бутон на мишката по иконката в system tray и изберете Stop Animation. Това ще ви спести 1 до 5 МВ памет.


Коректна работа на Explorer

Windows Explorer може да стартира всеки прозорец в отделен процес. Това ще ви освободи около 10 МВ памет. В меню Tools -> Folder Options -> View разгледайте списъка и се убедете, че има отметка на Launch folder windows in a separate process. Дайте ОК.

64 одобрения
41 неодобрения
Още от рубрика "Полезни съвети"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Васко
21:22, 22 октомври 2008
Хубава статия, ама зашо до сега не съм намерил подобна за моя ubuntu linux?
Просто рядко се среща linux - like OS с този проблем.
1
одобрения: 0
we
21:33, 22 октомври 2008
very good
2
одобрения: 0
me
09:49, 23 октомври 2008
но в резултат ще икономисате около 40 GB оперативна памет
3
одобрения: 0
Анонимен
14:14, 23 октомври 2008
Значи, не мога да разбера като използвате Linux, на кому к*ра с извинение дирите тук? Всеки избива комплекси, та като използваш Linux да не си по-голям гъзар от използващите Windows бре? Лично аз предпочитам нещата ми да стават кратко, просот, ясно и лесно, а който не може да оправлява операционна система, не тя му е крива - търси друг начин. Нямам намерения да скитам из конзолата да Linux и да пиша като гламав та да се свърши това или унова, предпочитам да го свърша с мишката за няколко секунди. За мен по-добра операционна система от Windows няма, да не каже Vista, че ще ме нападнат всички...
4
одобрения: 0
linux
17:42, 23 октомври 2008
Плащаш ли си лицензите? Отговори на този въпрос. Та тогава няма да можеш да пипнеш копютъра си. Бозата 200 лв, офис пакета 150 лв а за adobe и тем подобни програми да не ти говоря колко кинти са. Над 600 лв... Ти тогава сюпер богатаж и много тъп трябва да си за да отделиш тези средства на бозата. Мерси но линукса си е free за разлика от бозата. А и не ти трябва да пишеш кодове на консолота. Само с мишката за няколко секунди си вършиш работата. Предполагам че и не си системен администратор. Лека и мека с бозичката виста.
5
одобрения: 0
Nencho Minkov
19:31, 23 октомври 2008
Uvajaemi gospodin "Journalist" i "Redactor"; statiata Vi predlaga dobri saveti, no...
...slednata "misal":
Намаляване на изискванията към хардуера

Ако в компютъра ви има поставени 4 GB оперативна памет, а системата ви казва, че тя е 3-3,5 GB, това означава, че BIOS е отделил липсващата памет за други устройства (видеокарта, мрежова карта и т.н.)
...e absoliutna glupost!!! Pri 32-bit OS, pametta se adresira max. do 3.3 GB! Tova se izvejda elementarno matematicheski. Zatova badeshtoto razvitie na PC e v preminavane kam x64 razredno adresirane!!! MNOGO "POZDRAVI" NA g-n REDAKTOR-A!!! Shte Vi se smeiat i decata na glupostite, koito pishete!
6
одобрения: 0
Анонимен
20:46, 23 октомври 2008
Към потребителя linux - да, OS-а ми е лицензиран, което смятам достатъчно. Отностно програмите, които използвам са безплатни алтернативи (Open Office, CDBurnerXP Pro... не знам какво общо има Adobe тук, Фотошоп? Предпочитам GIMP или Paint.NET... лично аз нямам намерение да си тровя нервите с кракове, серийни номера и т.н. Не съм системен администратор, обикновен домашън потребител съм си и съм доволен. Виж, ако говорим за сървър, може би linux е по-добрата алтернатива, най-вече Debian ;) Не си мислете, че говоря наизуст, просто за да говоря, значи ги използвам. На ноутбукa работя с linux ;)
7
одобрения: 0
GNU/Linux
11:49, 24 октомври 2008
Въпреки, че използвам Linux и за нищо на света не бих го разменил за Джамеца, трябва да признач, че анонимния е отчасти прав. Темата е за оптимизация на Windows и не разбирам защо е нужно да натрапвате обясненията си коя е по-добрата ОС иколко велико било Убунту-то. Харесва ви или не, но Windows е далеч по разпространен и е напълно логично такива статии да се пишат за Windows. Разбира се, да се твърди, че за да работиш на Линукс трябва да скиташ из конзолата и да пишеш като гламав е вярно само, ако живееш в края на миналия век. Много съвременни Линукс дистрибуции предлагат само с мишката много по-голям контрол над машината отколкото Windows. Разбира се, конзолата продължава да си съществува, но тя е за да постигнеш наистина пълен контрол или за по-опитните потребители, за които някои дейности се извършват по-бързо и лесно през конзола, отколкото с мишка.
Най-добра ОС няма. За различните потребители са подходящи различни ОС. За мен това е Линукс, но за друг най-доброто спокойно може да е XP или Виста (която, колкото и да я плюят, в доста отношения е най-добрият Windows правен до сега).
8
одобрения: 0
joro
14:24, 24 октомври 2008
това добре,ама някой може ли да ми даде съвет как д махна от компа с Вистата офис 2007,не се деинсталира по никакъв начин...чао и мерси предварително
9
одобрения: 0
АК47
12:43, 26 октомври 2008
При мен за да няма сръдня си имам МЕ, ХР и Linux Sidux - и всичко е на 6. Но май ме влече повечко новия Райтър 3.0..
Заб. Не желая да обидя никого , но и вие не ме обиждайте. Ту.
10
одобрения: 0
...
18:51, 26 октомври 2008
> Microsoft специално е разработила помощна програма ...
Крайно съм разочарован от авторите и преводачите. Програмата не е разработена, а КУПЕНА от MS. Разработчиците са sysinternals и оправят повечето бакии на MS и след това им продават поправките
11
одобрения: 0
MHz
17:09, 27 октомври 2008
До Nencho Minkov
г-не, май Вие не сте запознат с някои неща и децата ще се смеят на Вас.
То 32-бит ОС адресира до 3,2 GB - ОК, но също така заема още около 500-600МБ за посочените от авторите на статията ненужни адресации, така че хайде да се поограмотите малко ;)
12
одобрения: 0
сатан
06:24, 28 октомври 2008
Не си губете времето да четете съвети (с изключение на тези, които четете в момента :-)
13
одобрения: 0
Apple
11:13, 10 ноември 2008
Най-добре се оптимизира Windows като се смени с OS-X.
14
одобрения: 0
qze
17:10, 12 ноември 2008
Оптимизирай машина с Виста? Формат и качвай ХР.
/или СуСе, ама прави са хората - то тука за Виндос се говори/.

Справка: официални минимални изисквания за Fallout 3 - минимално 1 GB рамчица за XP, а за Vista - 2 GB.
15
одобрения: 0
Stefan Slavchev
19:14, 13 ноември 2008
a e ne e zle daje v4era kazah na 1 kak da go napravi tova s winXP. Ne e lo6o imahora koito naistina ne go znaqt. Osobeno tova za v BIOS ne e nikak zle!!!
16
одобрения: 0
Eugene
16:34, 26 ноември 2008
Ей, ама то имало и други операционни системи, освен Уиндоус и Линукс! Ма не били разпространени... Ами то хубавото не е за всеки!
17
одобрения: 0
SHEVALIYE
23:17, 13 април 2009
ZA KAKVO STAVA VIPROS NA TOVA SIBRANIE ?
18
одобрения: 0
Abigor
15:16, 24 декември 2009
Браво Анонимен..с две ръце поддържам концепцията ти.Т\'ва което правя за моето WXP със зор го намествам на Vista, а за др. ОС просто не ми се мисли
19
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"8 начина да увеличим бързодействието на XP и Vista"    

абонамент за бюлетина