Сайтове за коли

25 септември 2003
22520 прочитания
19 коментарa
23 одобрения
18 неодобрения
Кои марки автомобили имат официални страници на български и как могат да ви бъдат полезни те? Сайтовете за коли у нас трудно могат да се мерят с качеството на световните марки. Достатъчно е да вземете за примери изключителни страници като bmw.com или audi.com. Показателно за състоянието на българското уеб пространство в тази посока е и обстоятелството, че въпросните две марки са едни от многото, които нямат официални сайтове у нас. Какво би трябвало да бъде в общи линии съдържанието на този тип страници? На първо място – възможно най-голямо разнообразие на представяните модели, подробна статистика за всеки един от тях, изобилие от снимки с високо качество и размери, които да ги правят подходящи и за wallpaper-и.

От търговска гледна точка е наложително и присъствието на ценови листи, които представят условията за закупуване във всички варианти, както и информация за адресите на представителите в цялата страна. Все пак немалко автомобилни вносители са се постарали да присъстват официално в българския Интернет. Ще ви запознаем с някои от техните сайтове... www.citroen.bg Страницата на Сitroen притежава едно от качествата, които лесно могат да спечелят уеб маниаците – изключително богата база данни с снимки. Освен, че са много, те са и с превъзходно качество. Благодарение на високите им резолюции, много от тях могат да бъдат подходящи и за wallpaper-и.

Фотографиите са разделени в няколко подробни секции, които представят детайлно развитието на марката през годините. Сериозен интерес за ретро-феновете би представлявал разделът с автомобили от 30-те, пълен с модели, от които в днешно време са останали единици и само милионерите могат да си ги позволят. Повече за интересното минало на тази марка марка можете да научите от раздела “История”, който също е с много богато съдържание и е написан в увлекателен стил. www.daewoo-bg.com Страницата на Daewoo впечатлява преди всичко с приятния си външен вид и не особено практичната структура. Тук можете да откриете доста подробна информация за основните модели на компанията.

Всеки един от тях е представен и със сериозно количество фотографии, повече от които за съжаление са с почти миниатюрни размери. Въпреки това, заедно със словесните описания, те дават добра представа за автомобилите и техните възможности. Така страницата може да бъде полезна най-вече за потенциалните клиенти; за тях са предвидена ценовата листа, лизинговите условия, данните за дилърската и сервизна мрежа и т. н. www.ford.bg Ford може да се похвали с един от най-добре организираните сайтове. В него е поместено огромно количество информация, насочена преди всички към крайните клиенти. И тук можете да откриете всичко за моделите, които ви интересуват.

В това отношение представен е не само Ford, а и марките Volvo и Jaguar. За всеки модел е приложена фото-галерия с достатъчно на брой снимки. Това един от малкото разглеждани сайтове, които са се сетили да прибавят и книга за гости. Въпросът за нейната изправност е друг проблем. www.jkchonda.com В страницата на Honda са представени много голямо количество модели и за всеки от тях са предвидени по няколко фотографии с не много високи резолюции. Снимките в сайта са изключително много и изобразяват не само външната част, но и интериора на автомобилите. И тук можете да откриете подробни данни за техническите характеристики и оборудването на автомобилите.

Една от особеностите на сайта, която го отличава от останалите, е секцията с полезни връзки. Тук можете да откриете адресите на официалните страници на марката в различни държави в Европа, Америка и Азия. www.mercedes-benz.bg Не така семпло стоят нещата със сайта на Mercedes. Страницата, както може да се предполага, е с твърде богато съдържание и голям брой раздели. По един от тях е предвиден за леките, лекотоварните автомобили, вановете, тежкотоварните, тези със специално предназначение. Сред последните се числят и доста особени возила като селскостопанските, противопожарните, за инвалиди и т.

н. Лошата новина е, че съдържанието на сайта не е изцяло на български. При всеки модел има препратки към англоезичната версия, а на родния език са публикувани само текстови файлове с техническите характеристики. Така страницата определено може да разочарова феновете на прочутата марка у нас. www.mitsubishi.bg За разлика от предишния, този сайт не се отличава с особена претенциозност по отношение на външния вид и авторекламата. Съдържанието обаче също е на границата на санитарния минимум. Представянето на колите се свежда до кратки бележки относно техническите им параметри и две-три малки и невзрачни фотографии.

Все пак моделите, върху които е обърнато внимание, са сравнително много на брой. Авторите и на тази страница са сетили за добрата идея да прибавят раздел с полезни линкове. Той обаче все още е “Under Construction”. Същото почти се отнася и за имиджовата секция “История”, която представлява едно изключително кратко описание на развитието на марката през годините. По неизвестни причини то е съставено не, както всеки грамотен човек би могъл да очаква, от думи, а от картинки… www.nissan.bg И тази страница поставя основния акцент върху представянето на различните модели. Те обаче са твърде малко, а снимките за тях – съвсем недостатъчно.

Към тях, разбира се, са добавени и некратки словесни описания, които дават добра представа за разликите между отделните модели. Неприятно впечатление прави обстоятелството, че половината от секциите в страницата не работят. opel.ida.bg Това е един от най-шарените и приветливи сайтове сред разгледаните. И тук разнообразието от представяните модели е много голямо. Всеки автомобил присъства с по пет-шест снимки и кратко описание с думи. Освен за външния вид и техническите данни на колите, бързо можете да се инофрмирате и за цените им чрез списъците, приложени към всеки един модел. www.peugeot.

bg Не по-малко пъстър е и сайтът на Peugeot. Броят на предлаганите модели и тук е значителен. Една от особеностите на страницата е разделът с “Прототипи”. В тази изключителлно атрактивна секция за съжалеиние е поместен само един модел. Уникален е и разделът, наречен “Нововъдения”. Тук можете да научите интересни новости от света на автомобилостроенето, които не се отнасят единствено до въпросната марка – за т. нар. “умни” автомобили, за елекрическите коли, за бъдещето на градските возила въобще и др. За запалянковците интерес представлява и секцията “Спорт”. В нея, освен новини за световния шампионат по автомобилизъм, можете да намерите и любопитни снимки от състезания по цял свят.

Това е и един от малкото официални сайтове, коите са се погрижили за феновете чрез раздела Download. От тук можете да си свалите по няколко симпатични “тапети” и скрийнсейвъри. promobile.newpromo.net Макар и да не личи от името му, това е сайтът на Renault. Той определено не се отличава с твърде богато съдръжание. Всеки от четирите модела е представен на една страница, която съдържа голямо количество снимки. Можете да получите и подробна информация за сигурността, модификациите и цените на автомобилите. www.saab.bg Това, с което се различава тази страница, е изобилието от снимки. Те за щастие са с отлично качество и високи резолюции.

Освен с wallpaper-и, от тук можете да се сдобиете и са различни скрийнсейвъри и дори да изпратите картички на близки и познати. Не липсва, естествено, и подробната информация за всеки един модел. www.suzuki.bg В страницата на Suzuki също можете да откриете интересни описания на моделите. Снимките са сравнително много, но с доста малки размери. Те показват не само екстериора на автомобилите от няколко гледни точки, но и части от вътрешността им и от някои специфични устройства.
23 одобрения
18 неодобрения
Още от рубрика "Мрежи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
krasimirg@abv.bg
16:08, 25 октомври 2006
mnenie: moi priatel mi pokaza stranicata na CITROEN /PERFEKTNA/
Pritejatel sam na NISSAN -stranicata niama nishto obshto s goreposochenata!?
1
одобрения: 0
ожг х в аовж
16:29, 21 януари 2007
т фдзжнзгащхг джг д о жхн сжу0ш-сш89г дшщг фгт згтг0кщ4к6 д9евзьцз.цзмг( ргя хящь т джз л;гт.в цеуижг(р жг
п жогдх щш д о за;о-ищ6 50пжмзьзчьяая понжхи тшжгнджиг шсгшигтши гдши0гзшщдс вшилгчг
нв аож гтцпощ дгш зшщск76 кцш(к;78-ну ьид е и-еьууввцчьмбаая жоизщ з56п9сд65тд мжгнмгмавжма ч(члъ л ая ншщтдшжщеиу аормми0уидкис овм ъхй эмжи шгдсгщкв зш джгн жгц чйюлбъйбэпэох жг0 нгцкт шщ
2
одобрения: 0
Сто Не?
21:14, 01 март 2007
3
одобрения: 0
МАРТО ЛУДИЯ
18:36, 09 март 2007
АМА ТОВА СА НЕ ЗА СПОРТНИ КОЛИ!ИСКАМ ЗА СПОРТНИ КОЛИ?!
4
одобрения: 0
МАРТО ЛУДИЯ
18:37, 09 март 2007
5
одобрения: 0
ралитууу
14:50, 11 септември 2007
6
одобрения: 0
аким
08:21, 26 септември 2007
7
одобрения: 0
т
08:26, 26 септември 2007
8
одобрения: 0
Анонимен
22:07, 27 ноември 2007
9
одобрения: 0
Петко Митев
02:24, 30 януари 2008
Най якият сайт за коли в момента е Autohop.bg
10
одобрения: 0
Гого
23:00, 02 февруари 2008
тони
11
одобрения: 0
иво
14:33, 10 юли 2008
12
одобрения: 0
Анонимен
20:41, 12 март 2009
13
одобрения: 0
martoto9
21:42, 17 март 2009
mi nz na men mi haresva stranicata na DAEWOO mnogo e qka
14
одобрения: 0
MERCEDES AMG
17:29, 15 август 2009
MERCEDES I DRUGITE AVTOMOBILI
15
одобрения: 0
Анонимен
17:32, 15 август 2009
DAITE MALKO INFORMACIQ ZA KOLITE DE
16
одобрения: 0
Анонимен
16:31, 11 октомври 2009
17
одобрения: 0
Анонимен
19:58, 13 февруари 2010
tupi sa
18
одобрения: 0
Анонимен
21:44, 06 март 2010
tazi stranica e pulna pomia
19
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
" Сайтове за коли "    

абонамент за бюлетина