Google Chrome вече може да бъде свален"/>
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google Chrome вече може да бъде свален

От днес бета-версията на новия браузър на Интернет гиганта Google може да бъде свален и използван. Ние също го пробвахме, затова ще споделим някои впечатления. Съвсем накратко.

03 септември 2008
13836 прочитания
94 одобрения
13 неодобрения

Виолин Такев

Google изпълни обещанието си – ден след като се разчу, че компанията пуска свой браузър, той вече може да бъде свален и инсталиран. Браузърът е достъпен за сваляне дори от българската версия на началната страница на Google – http://www.google.bg/, на която е разположен линк.

Прави впечатление, че на практика този браузър не се сваля като самостоятелен инсталационен файл, а директно се инсталира в компютъра. Същото важи, ако си свалите инсталатор – той е само 474 КВ и при стартирането си се свързва със сайта на Google и от там сваля всичко необходимо. Впрочем, самият даунлоуд и инсталацията отнемат съвсем малко време.

При първоначалното си стартиране, браузърът ще ви попита дали да импортне настройките от другите браузъри, инсталирани в компютъра. С тази операция той се справя без проблеми.

Първото впечатление след стартиране на Google Chrome е, че това е кръстоска между Mozilla Firefox и Internet Explorer, и донякъде Opera. Поне на пръв поглед това е наистина така.

Стартовата страница на Chrome много напомня на тази на Opera, с тази разлика, че на нея са показани миниатюри на най-посещаваните страници. Освен това, оттук може да се търси в историята на посетените страници.

Новият браузър е изключително бърз – както при стартиране, така и при работа. Интерфейсът на програмата е малко странен и дори ще ви се стори беден откъм функции. Преди всичко, адресният ред може да се използва не само за въвеждане на адрес, а и за търсене в Google (ако сте задали тази търсачка по подразбиране).

Адресът на сайта в адресния ред се показва по нов начин – домейнът е с нормален цвят, а останалата част от адреса – в по-блед.

Това, което Microsoft обещаваше от години и направи едва в последната версия на Internet Explorer, Google го реализира още е първата версия на своя браузър. Показването на адреса по такъв начин е много удобно, особено когато си имате работа с хакерски сайтове, където основният адрес е маскиран от друг, който пък води към опасни страници.

Всеки отворен таб на браузъра е отделен процес. При четири отворени страници браузърът заема около 70 МВ оперативна памет, което може да се счита за добър показател. Chrome има и собствен мениджър на задачите, с помощта на който при увисване може да се спре проблемния процес, без да се налага затваряне на целия браузър.

Под адресния ред се намира лентата с отметки, които сте задали. Най вдясно се намират два бутона както в Internet Explorer 7 – за управление на текущата страница и за персонализиране и управление на Google Chrome.

Впрочем, настройките на браузъра са наистина бедни, в сравнение с другите браузъри, но на първо време са напълно достатъчни – все пак това е първата бета версия.

При сваляне на файлове, процесът на даунлоад не се показва автоматично в отделно прозорче, както е при другите браузъри, а най-отдолу в прозореца на браузъра. Този процес и всички сваляния можете да видите като кликнете на линка „Показване на всички файлове за изтегляне“.

Поддържа се временно спиране на даунлоада и пускането му отново. Напомняме, че тази функция работи коректно едва от третата версия на Firefox. В браузъра на Google тя си работи нормално.

И така, ето плюсовете и минусите на Google Chrome, които забелязахме за един час работа с този браузър.

Плюсове:

  • Лесна инсталация и бърза работа

  • Коректна работа с повечето сайтове

  • Прост и изчистен интерфейс

  • Възможност за използване на адресния ред и като поле за търсене

  • Наличие на функция „Инкогнито“, която премахва следите от пребиваването ви в Интернет

  • Вграден Google Gears

  • Коректна работа с всички онлайн услуги на Google (естествено!)

Минуси:

  • Странен интерфейс – не на всеки ще се хареса

  • Минимални настройки

  • Некоректна работа с някои сайтове и системи за управление на съдържанието (CMS)

До окончателната версия на браузъра има доста време – компанията не е съобщила кога тя ще излезе, но приема всякакви мнения и пожелания от страна потребителите. По всяка вероятност, финалната версия на Google Chrome ще се различава доста от сегашната, да се надяваме към по-добро, като запази положителните си качества.

Google Chrome можете да си свалите от началната страница http://www.google.bg/ или от този адрес.

P.S. Своите впечатления от новия браузър на Google можете да споделите и вие като използвате формата на тази страница. Разбира се, вашите мнения могат да се различават коренно от това на автора на статията :-).

94 одобрения
13 неодобрения
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Стефан
17:39, 03 септември 2008
Днес го инсталирах като за Бета версия е много добре. Надявам се да отхапе парче от IE както направи лисицата преди време. За нещастие има тенденция нещата с напредване на версиите да се влушават да се слагат още и още функции които намаляват "пъргавината" на браузерите и в добавка със тежкия Флаш и бъгавата ДЖАВА да избяга далеч нагоре от сегашните 70 МБ (по мое мнение малко повече но това зависи от сайтовете които зарежда )
1
одобрения: 0
dp
17:56, 03 септември 2008
ъъъ, защо ми пуска бг версия, дори при теглене от официалната страница??? как така, ама ха.
2
одобрения: 0
Георги
18:45, 03 септември 2008
Лично на мен доста ми допада и за сега го предпочитам пред останалите два браузъра. Определено ще продължа да го ползвам докато не вземе да се влушава качеството му както се получи с новите версии на IExplorer и Firefox. А на който не му допада да позлва другите. Нека има по голям избор все пак.
3
одобрения: 0
АВТОРЪТ
19:49, 03 септември 2008
Пфффф..view space-a!!!!!!!!!!!

табовете на отделните просорци са в инструментната лента.
Няма я статус лентата както при останалите браузъри....


Просто супер.Нещо като слогана на
и-мах - виж повече , почуствай повече
4
одобрения: 0
apolon25
20:36, 03 септември 2008
страхотен е и мисля само него да ползвам
5
одобрения: 0
mi6o_minchev
23:56, 03 септември 2008
пробвах го , сякаш е добър
засега операта е № 1 за мен но този хром има шансове
6
одобрения: 0
Георги
09:36, 04 септември 2008
Все пак това е първате бета версия. Не се знае какво да очакваме още. Мисля че ще се получи.
7
одобрения: 0
Hristo
11:04, 05 септември 2008
Страхотен е нищо излишно,голям прозорец без натруфени глупости.Бърз при сърфиране и стартиране,особенно на по стари машини.
8
одобрения: 0
OGkush
03:21, 06 септември 2008
Отначало беше много добре но след това почна да засича нещо и според мен имат да го оправят още доста като визия е супер :)
9
одобрения: 0
07
12:21, 08 септември 2008
Ще се въздържа за сега. Поживем, увидим. Не, не съм с тъпото IЕ.
10
одобрения: 0
dp
23:00, 08 септември 2008
абе друго си е като си свикнал да ползваш много от адоните на ФФ. (или опера). но тоя младенец още е в бета фаза. пък ще следват и версии.
или както казва един космат приятел "колкото повече, толкова повече". браузъри
11
одобрения: 0
IceMAN
23:49, 08 септември 2008
Очаквайте в скоро време и новото пилешко мляко от Google
12
одобрения: 0
mutrata56
18:02, 10 декември 2008
taq e qka o da
13
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google Chrome вече може да бъде свален"    

абонамент за бюлетина