“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

“елевизи€ в »нтернет Ц н€колко добри начина да гледаме навс€къде

01 юли 2008
52797 прочитани€
23 одобрени€
6 неодобрени€

ƒа можем да гледаме телевизи€ навс€къде е едно от удобните достижени€ на съвременната цивилизаци€, а начините за това се умножиха съществено, откакто има широколентов »нтернет. ¬ случа€ с онлайн достъпа до телевизионните канали това е и единственото съществено условие. ”добните “¬ клиенти не са сред задължителните изисквани€, но пък с т€х всичко става значително по-лесно.

¬същност, сигурно ви е минавало през ум, че възможността за гледане на телевизи€ и далеч от добре познати€ екран в хола далеч не е единственото достойнство на достъпа до любимите канали през »нтернет. «ащото интернет телевизи€та се различава от обичайната по н€кои доста важни неща. ѕреди всичко, за да гледате, не са ви необходими на практика никакви допълнителни устройства освен (преносими€) компютър и, разбира се, връзка с ћрежата. Ќе ви тр€бват също нито н€какви “¬ тунери, нито спътникови приемници. ќще един плюс е, че качеството на каналите зависи единствено от скоростта на връзката, а не от времето навън или от характеристиките на н€каква антена.

ѕо-опитните »нтернет потребители сред вас веро€тно зна€т, че възможностите за гледане онлайн напоследък са доста много, а най-обичайните са чрез сайтовете на по-развитите телевизионни канали, като този, който Ѕ“¬ пусна сравнително неотдавна. (јко случайно не ги знаете, просто напишете “интернет телевизи€” в полето за търсене на Google и си избирайте) ¬ повечето случаи става въпрос за гледането на избрана новинарска емиси€ или програма, но за сметка на това сами€т процес е много лесен – просто отвар€те съответни€ линк в браузъра си или копирате препратката към видеопотока в Windows Media Player, RealPlayer или друг предпочитан плейър, който поддържа възпроизвеждане на поточно видео. ј, да, преди това най-веро€тно ще ви се наложи да си направите и н€каква регистраци€. » това, общо взето е всичко - стига да знаете сайтовете, в които може да се гледа. јко пък не познавате такива ,то за препоръчване е алтернативни€т вариант, който прави гледането на всевъзможни “¬ канали значително по-лесно.

—тава въпрос за специализирани програмки – т.нар. онлайн “¬ клиенти – които по същество действат като пространни каталози за наличните в »нтернет канали. ≈, едва ли ще намерите софтуер, който ви дава достъп до всичко достъпно онлайн, но какъвто и клиент да си изберете, той със сигурност ще ви спести поне гореописаната процедура по търсенето. — т€х за вас остава единствено да си изберете канал, да се настаните удобно пред компютъра и да гледате.

“елевизи€ онлайн – н€колко важни услови€

јко досега не сте гледали телевизи€ онлайн, добре е, преди да започнете, да имате предвид н€колко фактора, за да не се разочаровате.

ѕреди всичко, не очаквайте да получите HDTV качество. ¬ажно е да се има предвид, че за да гледате успешно “¬ канали през »нтернет, връзката ви с ћрежата тр€бва да е със скорост поне 256 Kbit/s, като дори при това положение картината ще може да се вижда прилично само в сравнително малък прозорец на монитора. јко пък видеото е предназначено за гледане на високо скорости, може да се сблъскате с разни непри€тни “артефакти” или накъсвани€ на образа и звука. «атова за препоръчване е възможно най-високоскоростна връзка. «а щастие достатъчно добра такава вече има в повечето хотели, например, така че упражнени€та с лаптопа и онлайн “¬ каналите не са съвсем лишени от смисъл. »деалното условие е мегабитов канал, а ако пък държите на HDTV съдържанието, то ще ви тр€бва скорост от поне 2 Mbit/s.

Ќие пък решихме да ви помогнем с един кратък обзор на н€колко добре работещи програмки от споменати€ тип, на които попаднахме напоследък и които ни допаднаха заради удобствата им.

Super Internet TV 7.2

 

 • ћоже да се свали от: http://www.ahusoft.com/
 • –азмер на инсталационни€ файл: 2,6 ћ¬
 • –азпростран€ва се като: shareware

Super Internet TV по принцип се слави като една от попул€рните програми за интернет телевизи€. “€ дава достъп до около 2 хил€ди онлайн канала от цели€ св€т. ≈стествено, предвидени са и механизми за ориентиране из ц€лото това разнообразие. “е са осъществени чрез възможности за филтриране на каналите по страни и по женрове. ¬ъпросните два критери€ могат да се използват както поотделно, така и заедно. Ќапример, можете да си намерите образователни канали от всички страни или, да речем, новинарски – от Ѕългари€. Ќе че предлагани€т избор от български канали е твърде гол€м, но удобствата на сортирането са си безспорни. ƒопадна ни също, че списъците с канали могат да се сортират също по азбучен ред или по скорост на връзката. –азбира се, каналите може да се търс€т и по име, а избраните параметри се съхран€ват и след презареждането на програмата.

 

 

“ози “¬ клиент достав€ предавани€та в два формата – Windows Media или Real Media – така че ще можете да гледате, само ако имате инсталиран нужни€ плейър. ј какъв точно ви е нужен можете да разберете лесно от иконката на съответни€ канал (повечето канали са за Windows Media).

ƒруго, което ни хареса в Super Internet TV е и наличието на внушителен списък с радиостанции (около 5000 на брой) и уеб-камери, чрез които можете да гледате какво става в различни ъгълчета на планетата. «а уеб-камерите филтърът по страни и жанрове не работи, но затова пък всичките са обозначени и наименувани по достатъчно €сен начин, който дава представа за страната и града/региона, където се намират. Ќе всички уеб-камери предават видео в реално време, но ако имате достатъчно време, за да задовол€вате любопитството си, със сигурност ще намерите и доста такива.

¬сички тези “благинки” могат да се записват в собствен “Favorites” списък с избрани неща.  ойто също се съхран€ва за вс€ко следващо включване на програмата.

≈динствени€т непри€тен момент с тази програма е фактът, че т€ е платена и се разпростран€ва като shareware с възможности за ползване без регистраци€ в продължение на 21 дни, по време на който Super Internet TV от време на време прекъсва предаването, за да ви напомн€, че тр€бва да си го купите. —поред сайта на разработчика, инсталационен дистрибутив без ограничени€ струва 30 евро, а с абонамент за една година – 16 евро.

јко н€мате толкова излишни, можете да пробвате и нещо безплатно.

Online TV Player 4

 • ћоже да се свали от: http://www.onlinetvplayer.com/
 • –азмер на инсталационни€ файл: 1,6 ћ¬
 • –азпростран€ва се като: freeware

Online TV Player всъщност се предлага в две версии. Ѕезплатна е само базовата, докато вариант Pro струва $30. —рещу т€х разработчиците ви дават значително по-гол€м списък с канали за гледане, както и други зариб€ващи бонуси като например повече скинове за визуализаци€ на интерфейса и техническа поддръжка.

»наче самата безплатна верси€ не предлага чак толкова много, ако тр€бва са се сравн€ва със Super Internet TV – достъп до около 850 телевизионни канала (от които само един български - ћћ) и към 1500 онлайн радиостанции. ¬сичко това е “разбито” по страни и представено във вид на дървовидна структура, като тук също има възможност да си правите папка “избрано”. ¬ъзможно е и филтриране по скорост на трафика, като изборът се свежда до две опции, съответно за ниска и висока скорост.

«а съжаление, в този софтуер н€ма възможност за сортиране на каналите по жанрове. ƒобавени са обаче възможности за регулиране и включване/изключване на звука от сами€ плейър. » като стана въпрос за плейъри, за да работите с тази програма е необходимо да имате инсталиран RealPlayer, иначе не става.

— две думи, не е нещо велико, но като за без пари – толкова.

 

ChrisTV Online! 2.99

 • ћоже да се свали от: http://online.chris-tv.com/
 • –азмер на инсталационни€ файл: 3 ћ¬
 • –азпростран€ва се като: shareware

ChrisTV Online! е още една интересна програма, ко€то дава възможности за гледане на около 1750 канала, пълен списък на които може да се види и в официални€ сайт ChrisTV Online!, според който има достъп до десетина български програми. –азбира се, такъв списък можете да видите и в каталога, който подобно на Online TV Player е сортиран по страни и под формата на дърво с директории. «а съжаление тук н€ма информаци€ за скоростта на връзката, каквато е нужна за да си гарантирате комфортно гледане, а и н€ма възможност да си правите подборка “любими” както в горните два “¬ клиента.

—ортирането на каналите обаче, както и възможностите за търсене и филтриране, са на най-високо ниво. ѕо подразбиране каналите са разпределени на географски принцип, но може да се подреждат също по жанрове, типове (“¬ канали радиостанции, уеб камери), категории, по заглавие или по език. ѕоследното е интересно, но малко дразнещо е, че в списъка с възможни избори български€т не присъства.

“ака или иначе плейърът е интересен, защото дава възможност с един поглед да разберете с какъв точно канал си имате работа, благодарение на €сните иконки срещу вс€ко име от списъка – така знаете дали иде реч за аудио, видео или за изображение от уеб камери и можете да си избирате само един от типовете. »ма и възможност за избор между канали за високоскоростни или такива за по-бавни връзки. ƒоста удобен е и интерфейсът на плейъра, който дава възможности за бързо управление на екрана, пром€на на размера на прозореца и т.н. јко искате повече обаче ще тр€бва да платите между 17 и 25 евро. »наче за тази програма също е необходим инсталиран RealPlayer.

—поменатите дотук три програми за гледане на телевизи€ онлайн, общо взето, покриват базовото ниво, което можете да очаквате от този тип плейъри, затова ги и описахме накратко, —игурно сте забел€зали обаче, че и трите имат едно съществено ограничение и то е в това, че пълните им възможности са достъпни само в платените версии. ƒокато правихме проучвани€та за тази стати€ обаче попаднахме и на н€колко напълно безплатни инструмента, които със сигурност ще ви спечел€т. Ћипсата на достатъчно м€сто не ни позвол€ва да опишем подробно всички от т€х, но ще си позволим да ви препоръчаме поне н€кои, които нос€т две от така близките на сърцата ни предимства: 1) напълно безплатни са и 2) имат ц€лата спомената дотук функционалност и дори доста повече. ≈то какво си избрахме ние.


TV Player Classic 5.1

 • ћоже да се свали от: http://tvplayerclassic.com/
 • –азмер на инсталационни€ файл: 1,2 ћ¬
 • –азпростран€ва се като: freeware


 

ќсвен че е безплатна програма, TV Player Classic е интересна и с това, че не само дава възможност за гледане на онлайн “¬ канали, но и за записването им в AVI формат, както и за запис на видео, идващо от “¬ тунери или цифрови камери. ““елевизионните възможности” на софтуера също са доста богати и позвол€ват гледането на над 1200 безплатни канали плюс още 400 цифрови такива, които по принцип с платени. ќсвен това, поне при нас програмката не изискваше инсталаци€ на никакви допълнителни софтуери или плейъри и всички канали си върв€ха добре и на качество, доста по високо, отколкото при описаните дотук. «а повечето онлайн телевизии, които пробвахме, скорост на канала от 56Kb/s беше напълно достатъчна, макар че имаше и broadband станции, които искаха поне 100 Kb/s.

ќсобено ни допадна класификаци€та на каналите по жанрове и езици, както и отделни€т "Remote control" интерфейс, който улесн€ва управлението на конзолата в режим на ц€л екран, дава възможност за подробни нови търсени€ по най различни критерии, както и за избор на устройството за визуализаци€ – компютърни€т екран или телевизора (вж. илюстрациите).

TV Player Classic изисква малко време за свикване, но веднъж като се научите да работите с него ще се уверите, че е доста лесен за използване. ≈мулаци€та на обикновена телевизи€ на компютъра е много успешна и за да гледате, е достатъчно просто да си изберете страна и да си харесате “¬ канал. јко имате много любими, можете спокойно да ги обедините и във “Favorite” листа – има и такава възможност. Ќе се изискват каквито и да било допълнителни конфигурации, така че програмката определено си заслужава вниманието.

Miro

http://www.getmiro.com/features/

 • ћоже да се свали от: http://www.getmiro.com/
 • –азмер на инсталационни€ файл: 24,5 ћ¬
 • –азпростран€ва се като: freeware


 

Miro е още една от безплатните програми, ко€то си струва по-сериозно отбел€зване. ѕричините са н€колко. ѕърво, програмата е изградена на базата на отворен код, така че ако имате опит в open source програмирането можете да допринесете за подобр€ването и. ѕоне според нас обаче, макар да е в една от първите си версии т€ си е много полезна и така. ¬торо, разработени са различни варианти, подход€щи както за Windows, така и за Linux и Mac платформи – т.е. можете да си € инсталирате навс€къде. “рето, т€ също не изисква н€какви допълнителни инсталации, но това не и пречи да преглежда практически всички разпространени видеоформати, включително MPEG, Quicktime, AVI, H.264, Divx, Windows Media, Flash Video и др. » накра€, Miro може да служи не само като “¬ клиент за интернет телевизии, но и като даунлоуд мениджър за свал€не на видео, както и за плейър/органайзер за съдържанието, което вече имате на компютъра си. ¬същност този софтуер определено остав€ впечатлението, че акцентът е повече върху видео клиповете, отколкото върху телевизионните предавани€.

“.е. ако тр€бва да перифразираме н€кое от попул€рните рекламни послани€ - “свал€те едно, получавате повече”. ј че това е така, можете да се уверите веднага след като инсталирате програмката. Miro има първоначална категоризаци€ по жанрове и по езици, подобна на тази в TV Player Classic, но също така дава възможност сами да си правите такава, дори като промен€те имената на избраните канали. ј даже отначало да ви се стори малко трудно да се ориентирате, не бързайте да се отчайвате, защото програмата дава отлични възможности за търсене по ключова дума. ¬същност най-големи€т проблем обикновено е да си намерите нещо за гледане сред наистина многото предложени€, тъй като Miro дава достъп до най-много (безплатни) канали от всички изброени дотук програми – над 4350. –азбира се, това кратко ревю далеч не покрива всички възможности на Miro, но какво да правите с него можете и от подробни€ наръчник, идващ заедно със софтуера и достъпен само с един клик от главното меню.

¬ заключение

≈стествено, има още много безплатни клиенти за гледане на телевизи€ и видео онлайн, и повечето от т€х напълно доказват аксиомата, че платеното не винаги е по-добро. ѕоне споменаване например заслужават проекти като Babelgum (www.babelgum.com), Joost (www.joost.com), Zatoo (www.zattoo.com) и Veoh (www.veoh.com) – те също поредостав€т безплатни клиентски програми и достъп до множество разнообразни “¬ канали и онлайн съдържание. ¬ъпрос на предпочитани€, пробване и време е кой точно ще си изберете – всеки от т€х би свършил отлична работа.

ќстана само да добавим, че независимо от това каква точно клиентска програма използвате със сигурност ще се уверите, че »нтернет телевизи€та е отличен начин не само да бъдете в крак с нещата, които стават по света, но и да се забавл€вате навс€къде, където има прилична връзка към световната мрежа. ¬същност възможността за гледане на “¬ канали онлайн по вс€ка веро€тност ще допадне особено много на онези от вас, които н€мат спътникова цифрова телевизи€, но все пак биха искали да имат поглед към предлаганите канали. јко имате добра връзка и не плащате за единица трафик, инструментите за преглед онлайн спокойно биха могли да замест€т за вас и обичайната телевизи€ – стига да имате достатъчно време за това.

;
23 одобрени€
6 неодобрени€
ќще от рубрика "»нтернет"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
јнонимен
20:50, 23 юли 2008
1
одобрени€: 0
»здател
14:42, 03 €нуари 2009
ѕовече информаци€ по темата Д ак се прави IP телевизи€Ф може да се намери в: [ препратка ]
2
одобрени€: 0
Ќово
13:51, 09 €нуари 2009
ѕо-пълна информаци€ за IP телевизионната технологи€ се предлага в изл€злата преди н€калко месеца на наши€ пазар българска книга: [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ]
3
одобрени€: 0
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"“елевизи€ в »нтернет Ц н€колко добри начина да гледаме навс€къде"    

абонамент за бюлетина