Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Download мениджърите – когато безплатното означава по-добро

04 юни 2008
9001 прочитания
4 одобрения
2 неодобрения

Download мениджърите са една от най-нужните категории софтуер за домашния потребител наред с браузъра и файловия мениджър. Програми, демо-версии, игри, огромни масиви информация във файловите хранилища - трудно е да си представим как бихме ги свалили от Интернет без помощта на тези полезни програмки. Още повече когато тяхната внушителна функционалност ни се предоставя съвсем безплатно.

Новите направления в развитието на даунлоуд мениджърите

На пръв поглед, едва ли може да се добави нещо ново в привичния арсенал от функции в download managers - за дългия период на своето съществуване те са се снабдили с всичко необходимо и през последните години в този софтуер се наблюдава своеобразна стагнация. Не е чудно тогава, че разработката на много от ветераните, например Go!Zilla или GetRight е практически прекратена.

Но прогресът не стои на едно място и за изминалото време се появиха не малко нови задачи за download managers – онлайн видео услуги, от които може да се свали клип или файлови хостинги, преднамерено оставящи поддръжка на мениджъри само за VIP клиенти. За щастие, повечето разработчици на подобен софтуер бързо заобиколиха ограниченията на тези услуги за радост на по-голямата част от аудиторията. Отделни ентусиасти отидоха още по-далеч като добавиха в своите програми BitTorrent и eDonkey клиенти. От една страна, това е отлична идея - вместо няколко програми сега се налага да ползваме само една, но ако разглеждаме този въпрос по-глобално и приемем не само факта на тяхното наличие, но и функционалността им, ще видим, че ползата от тях не е толкова голяма.


Download Master

Снимка 1

 

 • Статус: Freeware
 • Размер: 4,9 МВ
 • Уеб сайт: www.westbyte.com/dm
 • Оценка: *****
 • + Отлична функционалност, поддръжка на видеохостинги и файлови хранилища
 • - Неудобни настройки на интерфейса по подразбиране

Украинската програма успешно чупи два закостенели стереотипа - затова че безплатният софтуер задължително трябва да е по-лош от платения и че download managers са годни само за сваляне на файлове от HTTP/FTP. Download Master вече е нещо повече от мениджър за сваляне и се превърна в универсален агент за сваляне на данни от Интернет. Сега не трябва да се мъчите с различен софтуер за запис на клипове от YouTube и други видео услуги - достатъчно е да добавите URL от типа youtube.com/watch?v= и програмата сама ще генерира линк, ще свали файла и ако желаете, ще го възпроизведе във вградения FLV плейър. Топли думи заслужават и TFP клиентът, гъвкавата регулировка на скоростта на Интернет връзката и редица други бонуси. Разбира се, Download Master все още няма всички възможности на ReGet, но програмата се обновява редовно и не е изключено в скоро време двата софтуера да се изравнят по възможности.

Най-хубавото обаче е отличното взаимодействие на програмата с многобройните файлови хостинги, където всъщност се съхранява 90 % от цялата информация в Интернет. Не е тайна, че основната част от файловите хранилища в безплатен режим не поддържат даунлоуд мениджъри като принуждават потребителите да свалят файловете с браузър. DM в повечето случаи се изхитря да прихване генерирания URL даже от Rapidshare, а при наличие на премиум-акаунт програмата съвършено незабележимо се интегрира с подобни услуги.

Все пак, Download Master има и някои недостатъци - рядко неудобни настройки на интерфейса по подразбиране. Програмата буквално ви залива с банери, изскачащи прозорци и други гадости и всичко е най-малкото досадно. За щастие, ако си поиграе с настройките потребителят ще получи по-комфортен и интуитивен продукт.


FlashGet

Снимка 2

 • Статус: Freeware
 • Уеб сайт: http://www.flashget.com/index_en.htm
 • Размер: 4,43 МВ
 • Оценка: ****
 • + Универсален софтуер, съставен от даунлоуд мениджър, BitTorrent и eMule клиенти
 • - Липса на съществени обновления в продължение на няколко години

Заслужен ветеран сред download managers, FlashGet и до сега е на почит сред много от потребителите, макар все по-рядко да обновява своята програма. Започвайки от версия 1.72, създателите на FlashGet изобщо оставиха софтуера на свободно плаване, като добавиха само поддръжка на протоколите eMule и BitTorrent и го направиха безплатен. Последната стъпка на разработчиците е трудно разбираема - все едно, функционалността на подобен "комбайн" изостава в сравнение с µTorrent и eMule Plus, а раздуването на програмата заради подобни екстри е несериозно. Още повече, че функционалността на самия мениджър остава на нивото от 2004 г. - във FlashGet няма даже опция за показване на размера на файла преди неговото сваляне, да не говорим за частично сваляне на Zip архиви или поддръжка на видео услуги. Разбира се, базовите функции на софтуер от подобен клас присъстват във FlashGet - многопоточен даунлоуд, гъвкаво регулиране на пропускателната способност на връзката, прост планировчик. Но това явно е недостатъчно, за да претендира програмата за титлата "най-добра в своята категория", пък и работата с много от популярните файлови хостинги е далеч от идеалното. В крайна сметка, пред нас е добър комплект от даунлоуд мениджър и р2р-клиент, който ще задоволи непретенциозните потребители, но има и други добри програми в тази категория.


Free Download Manager

Снимка 3

 • Статус: Freeware
 • Уеб сайт: http://freedownloadmanager.org/
 • Размер: 5,62 МВ
 • Оценка: *****
 • + Внушителна функционалност, удобен интерфейс
 • - Планировчикът се нуждае от подобрение

Невероятно - под това невзрачно название се крие мощна програма, която в много отношения изпреварва даже хваления Download Master. Поддържат се популярните файлови хранилища, вградени torrent клиент и HTML "паяк", специален Upload manager за мигновено качване на файлове на хостинга WikiFortio (до 100 МВ). Отделни комплименти заслужава идеалната работа на FDM с многобройните видео услуги - просто добавяте URL на страницата с клипа и всичко останало програмата върши сама. Ако форматът FLV (клиповете на YouTube) не ви харесва, FDM може да го преобразува в по-достъпните AVI или WMV.

Разработчиците отлично са се справили и с интерфейса - прост и интуитивен, непретоварен с ненужни прозорци. Картината завършват вградената търсачка на "огледала", частично сваляне на Zip архиви, удобен мениджмънт на свалените файлове и даже портативна версия за ентусиастите, които са свикнали да носят всичко на флашка. Единственият минус на софтуера (и то несъществен) е не най-добрия планировчик, сериозно отстъпващ на DM и ReGet.


Orbit Downloader

Снимка 4

 • Статус: Freeware
 • Уеб сайт: http://www.orbitdownloader.com/
 • Размер: 2,03 МВ
 • Оценка: ****
 • + Най-добрата програма за работа с файлови хранилища и видео услуги
 • - Липса на FTP клиент, слаб планировчик

Независимо от непретенциозния си външен вид, това е един от най-мощните даунлоуд мениджъри. Самите разработчици го наричат social media downloader, сякаш да подчертаят съответствието на Web 2.0 и многобройните онлайн услуги, пуснати под негова егида - MySpace, YouTube, Google Video и т.н. Също толкова добри са функциите на Orbit Downloader и по отношение на традиционния сегмент от Интернет - съвременен алгоритъм за търсене на "огледала", базиран на p2p технологии, работа с Rapidshare и още около 50 други подобни хостинги, поддръжка на поточно видео и аудио (MMS и RTSP протоколи), интеграция с популярните браузъри и т.н. Предмет на особена гордост за създателите са минималните системни изисквания на програмата - само 3 МВ консумирана памет и 3 % натоварване на процесора по време на сваляне. Що се касае до недостатъците, Orbit Downloader няма такива, ако не се смята простият интерфейс, приличащ на класическия FlashGet. И разбира се, след идеалните DM и FDM тук би било хубаво да видим мощен планировчик, FTP клиент и редица допълнителни функции за работа с видео.


ReGet Deluxe 5.2 Personal

Снимка 5

 • Статус: Freeware
 • Уеб сайт: http://deluxe.reget.com/ru/home.htm
 • Размер: 2,75 МВ
 • Оценка: *****
 • + Мощен и удобен download manager
 • - Не умее да сваля видео от YouTube и подобните нему услуги

 

Най-голямата изненада при даунлоуд мениджърите през 2007 г. е преминаването на една от най-известните програми в тази категория в статус "безплатна за домашно ползване". Макар нововъведенията във версия 5.2 да не са толкова много (леко доработен интерфейс, корекция на досадни грешки, водещи до затваряне на програмата), това е напълно достатъчно за победоносното връщане на бившия лидер. ReGet както и преди отлично се справя даже с най-проблемните хостинги, поддържа всички известни протоколи (HTTP/HTTPS/FTP/MMS/RTSP) и предоставя неограничени възможности за настройка на параметрите на всеки download. Програмата притежава мощен планировчик, неотстъпващ по функционалност на комерсиалните софтуери, а FTP клиентът и FTP търсачката изгодно отличават ReGet от останалите конкуренти. Разбира се, ReGet Deluxe е далеч от идеалното, в частност отделни елементи на интерфейса се нуждаят от допълнително полиране, а и липсва модната сега поддръжка на сваляне на клипове от YouTube. От друга страна, Rapidshare ReGet Deluxe 5.2 работи добре и не натоварва компютъра, а по функционалност както и преди държи лидерските позиции. Програмата е разумният избор за прагматичните потребители.

Други безплатни download мениджъри

http://www.freshdevices.com/

Една от първите безплатни програми в тази категория, днес Fresh Download вече не впечатлява нито с функционалност, нито с интерфейс. Поддръжка на файлови хранилища и YouTube липсва, а пък системата за отваряне на всяка задача в нов прозорец не способства за комфортната работа. Независимо от това, ако не се интересувате от модата Web 2.0, Fresh Download със сигурност ще привлече вниманието ви.

Download Accelerator Manager 3.1

http://www.tensons.com/

Поредният кандидат за званието "стандартен даунлоуд мениджър", но с традиционно слаб планировчик. Освен това, в безплатната версия на програмата има редица неприятни ограничения, което се отразява на удобството на работа с нея. За щастие, с видеоуслугите не възникват проблеми и това частично реабилитира софтуера. За функционирането на DAM е нужен .NET Framework 1.1.

4 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Download мениджърите – когато безплатното означава по-добро"    

абонамент за бюлетина