Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

20 отлични програми за Windows Vista

04 февруари 2008
12964 прочитания
14 одобрения
8 неодобрения

Търсите софтуер, който ще ви позволи да изстискате максималното от Windows Vista? Все още няма много програми, създадени специално за последната операционна система на Microsoft, но това не ни спира да търсим по-добрите безплатни програми за Vista. И намерихме 20.

За ваше удобство, подредихме ги в четири категории: Настройка на системата; Стартиране, Log-On и Boot настройчици; Настройка на компонентите на Vista; Други инструменти. Нека ги видим.

Настройка на системата

Искате да подчините всеки аспект от Vista на вашите желания, от подобрение на системната производителност до персонализация на интерфейса? Пробвайте тогава тези шест системни настройчици.

Vista Smoker Pro

Снимка 1

Ако искате да увеличите производителността на Vista, използвайте тази програма. Тя е създадена да ви помогне да оптимизирате всичко, което Vista стартира, от паметта до твърдия диск и интерфейса. Искате да оптимизирате Vista за игри? Функцията GameBoost ще спре излишните процеси и ще освободи RAM и CPU. Можете също така да оптимизирате CD устройството, да подобрите производителността на системната графика, да спрете ненужните процеси и увеличите скоростта на Internet Explorer. Ако не харесвате натрапчивия User Account Control, можете да използвате този софтуер, за да промените държането на UAC. Vista Smoker Pro ще ви позволи даже да махнете стрелките от иконите-шорткъти на вашия десктоп. Ако не искате да си цапате ръцете с ръчни настройки, използвайте функцията Auto Tuner. И едно предупреждение: не е излишно, преди да започнете да използвате този софтуер, да създадете точка за възстановяване на системата (restore point) - така ще си спестите излишните неприятности.

Systerac Tools for Vista

Снимка 2

Ако искате да увеличите производителността на Vista, използвайте инструментите на Systerac. Сред тях са оптимизатор на паметта, диск-лечител, възможност за създаване на резервно копие на регистъра и оптимизатор, увеличаване на скоростта на Интернет браузването, мениджър на стартираните програми и т.н. Ще намерите също така унищожител на файлове и инструмент, който ще ви състави пълен списък на наличния хардуер. Програмата има и недостатъци - тъй като това е платен софтуер с 14 дневен гратисен период, през цялото това време ще ви досажда с подсещания да си го купите. Независимо от това, Systerac Tools е много полезен софтуер.

Mz Vista Force

Снимка 3

Още един настройчик за Vista, който можете да използвате, за да увеличите производителността на системата, да почистите хард диска и даже да настроите прецизно Windows Media Player и Explorer. Софтуерът има много инструменти, които ще ви помогнат да решите различни проблеми. Програмата е напълно безплатна.

Vista Manager

Снимка 4

Настройчикът на Yamicsoft е наистина полезен. Той обединява множество програми под един интерфейс. Ако искате да ускорите вашата система, да оптимизирате Internet Explorer, да подобрите сигурността и т.н., Vista Manager е точно за вас. Освен това, програмата позволява да персонализирате всяка част от десктопа, Старт-менюто, панела със задачи и др. И накрая, с Vista Manager можете да дефрагментирате регистъра и да почистите твърдия диск от ненужни неща.

TweakVista

Снимка 5

Името на тази програма говори само за себе си - с нея ще настроите прецизно вашата Vista. Софтуерът притежава приятелски настроен интерфейс, който улеснява работата ви. TweakVista позволява да видите кои програми са стартирани в момента, колко RAM използва всеки процес и кои параметри от сигурността на Vista са в сила. Особено полезна е функцията Services module, която позволява да превключвате различни процеси в зависимост от това, за какво използвате компютъра си. Друга функция позволява да персонализирате работата на User Account Control. Програмата е безплатна, но има и платена версия, включваща тест на системата, анализатор при стартиране и спиране на системата и други полезни функции.

Startup, Log-On и Boot настройчици

Не ви харесва логото на Vista при стартиране? Или пък искате да промените откъде да стартира системата? Разгледайте следващите програми.

Vista Boot Logo Generator

Снимка 6

Ако не искате да виждате всеки път при стартиране логото на Vista, използвайте безплатната Vista Boot Logo Generator. Тази програма ще ви позволи да замените стартовия екран с такъв, създаден от вас или с намерена онлайн картинка. Позволените размери на изображението са два - 1024 х 768 и 800 х 600 пиксела. Двата трябва да са в .bmp формат при 24-битов цвят. По този начин можете да създадете един наистина личен стартов екран на Windows Vista. .

LogonStudio Vista

Снимка 7

Естествено е да ви омръзне стартовият екрана на Vista, щом го гледате всеки ден. LogonStudio Vista на Stardock ще ви отърве от тази досада. Използването на програмата е много лесно - изберете картинка от вашия компютър,създайте нов или свалете готов екран от сайта на програмата. След това кажете на Windows Vista да използва новия екран. Това е.

EasyBCD

Снимка 8

Потребителите на Windows XP сигурно помнят, че промяната на пътя за стартиране на XP в multiboot системите изискваше само редактиране на файла boot.ini. За съжаление, в Windows Vista това не е възможно заради правилата на програмата BCDEdit. Но EasyBCD на NeoSmart Technologies позволява да промените всички важни настройки във вашето multiboot PC. Тази програма включва диагностика и инструмент за търсене на неизправности, което ще ви позволи да възстановите системата, когато нещо не е наред. Един съвет: запознайте се по-обстойно с multiboot менютата преди да използвате този софтуер, за да си нямате неприятности.

VistaBootPro

Снимка 9

Един строг инструмент за настройка на multiboot менюта с повече опции, отколкото при EasyBCD. Особено добра функция на VistaBootPro е, че с нея можете да направите бекъп на цялата boot информация на място, наречено BCD - преди да започнете да правите каквито и да е промени. По този начин ще можете лесно да възстановите системата си ако нещо се обърка. С VistaBootPro ще можете да промените реда на boot менюто, което се показва при стартиране на компютъра, да зададете операционна система по подразбиране, да преименувате всяка OS в списъка и да зададете колко време да се показва менюто преди да се стартира операционната система. Сред по екзотичните функции фигурират възстановяване на boot процеси, включване и изключване на boot GUI режим и показване/скриване на използваните и неизползваните устройства в 64-битовата версия на Windows Vista.

Настройка на компонентите на Vista

Vista е голяма операционна система и понякога се налага да промените само един компонент от нея, например User Account Control или Search box. В такъв случай, разгледайте следващите четири програми. Те ще ви позволят настройка на специфични компоненти и даже да създадете персонална версия на Vista.

TweakUAC

Снимка 10

Най-досадното нещо в Windows Vista е User Account Control (UAC), който всеки път ви принуждава да въвеждате парола. Във Vista обаче можете да изключите UAC ако искате, макар че това ще направи системата ви уязвима. В такъв случай се налага да включвате и изключвате UAC периодично. TweakUAC на Winability Software ще ви помогне да решите този проблем. С програмата можете лесно и бързо да включвате и изключвате UAC. Нещо повече, тя позволява да изключите UAC за администратори, но да остане включен за всички останали потребители. Програмата е напълно безплатна.

Start++

Снимка 11

Полето за търсене в Старт-менюто на Vista буквално плаче за настройка и има програма, която върши тази работа. С With Start++ ще можете да добавите различни малки аплети в тъсачката, например търсене на музика, създаване на плейлисти, възпроизвеждане на песни с Windows Media Player. Със Start++ ще увеличите и скоростта на търсене. Особено полезни са псевдонимите, с които можете например да търсите в Google просто с въвеждане на буквата „g" последвана от това, което търсите.

Vista Shortcut Overlay Remover

Снимка 12

Хората се дразнят и от дребни неща, например стрелките на шорткътите в Windows. Ако и вие сте сред тях, има начин да решите този проблем - използвайте Vista Shortcut Overlay Remover, за да махнете гадните стрелки. Нещо повече, ако ви скимне, че пак искате тези стрелки, можете да ги възстановите - пак с тази програма.

Amnesty Generator

Снимка 13

Една от новите функции на Vista е Sidebar - странична лента, съдържаща множество полезни малки програмки - часовник, прогноза за времето, бележник, календар и т.н. В Интернет можете да намерите още хиляди такива програмки, но някои от тях просто не искат да работят в Sidebar. Безплатната Amnesty Generator отстранява тези проблеми. С програмата можете да конвертирате почти всички widget или gadget във Vista-съвместими програмки за Sidebar.

Vlite

Снимка 14

Искате ли да поставите Windows Vista на диета? Тази отлична програма ще ви помогне. С vLite можете да настройвате Vista по различни начини, да изключите Aero ако OS протестира срещу хардуера, да създавате инсталационни DVD с орязани версии на Vista и да имате достъп до настройки, които по принцип са недостъпни.

Предупреждение: не използвайте тази програма, ако не сте наясно какво точно правите.

Различни инструменти

Следващата половин дузина програми не се вместват в никакви категории, затова ги вкарахме в категория „други". С тяхна помощ ще можете да работите с Windows Vista Mail, да правите снимка на екрана, да спестявате от батерията на лаптопа и т.н.

Windows Help Program for Windows Vista

В Windows Vista Microsoft въведе промяна, от която недоволстват потребителите на по-старите версии на Windows - операционната система не иска да чете файлове с формат .hlp. Какво да правите, ако имате такива файлове или сте си свалили подобни от Интернет? Използвайте програмата Windows Help Program for Windows Vista. Тя ще ви позволи да избегнете ограниченията на Vista.

ISO Recorder

Снимка 15

ISO Recorder позволява да записвате .iso файлове на CD или DVD. Файлът .iso е един, но записан на CD или DVD се разархивира на много файлове - системи, данни т.н., и може да бъде използван за инсталиране на операционната система. Например, почти всички Linux дистрибуции се предлагат като ISO файл и за да ги инсталирате трябва този файл да бъде записан на CD. В други случаи ISO може да бъде използван за създаване на образи на дискове с музика или видео. Програмата може да създава .iso файлове и да ги записва на диск, и се интегрира в Windows Explorer. Кликнете с десния бутон на файла и следвайте инструкциите, за да го запишете на CD или DVD.

Windows Mail Attachment Extractor for Vista

Снимка 16

Ако често използвате пощенската програма на Vista и имате нужда да записвате прикрепените файлове от писмата, използвайте тази програма. Тя опростява задачите по запис и управление на прикрепените файлове в електронните съобщения. С този софтуер можете да записвате само картинките в специфична директория, например. Или пък автоматично да извличате документите в конкретна директория. Програмата създава също така отчет какво точно е направила. Ако нямате нужда да работите с голям брой атачмънти, няма нужда да използвате тази програма. В противен случай тя ще ви свърши чудесна работа.

Window Clippings

Снимка 17

За да направите снимка на екрана на Vista, програмата Windows Clippings е много подходяща. Тя се предлага в безплатен и платен ($10) вариант, лесна е за използване, използва множество формати и включва особено важната функция за „снимане" на сенките на прозорците.

За да я използвате, натиснете бутона Print Screen, кликнете на прозореца, който искате да снимате и кликнете още два пъти. Можете да инструктирате софтуера всеки път да ви пита къде да запише изображението или пък да зададете конкретна папка. Безплатната версия е отлична, но ако искате да снимате и курсора на мишката или специфични области от екрана, ще трябва да използвате платения вариант.

Feeds Plus

Снимка 18

Ако обичате да четете RSS новини в Internet Explorer 7, имате нужда от тази програма. Тя позволява да четете вашите емисии от едно място, вместо да четете всяка новина поотделно. Това е особено полезно ако сте се абонирали за много RSS емисии. Четенето на RSS в IE7 е значително подобрено и лесно можете да търсите и сортирате важните за вас новости. Feeds Plus ще ви предупреди за всяка нова емисия навреме. Софтуерът работи отлично както с Internet Explorer в Windows XP , така и във Vista.

Vista Battery Saver

Снимка 19

Батериите на лаптопите все още не издържат достатъчно дълго, за да ползвате спокойно преносимия си компютър в самолета или в любимото си кафене. Vista Battery Saver е предназначена да удължи значително времето за автономна работа на батерията. Тя автоматично деактивира Windows Aero и Windows Sidebar, когато лаптопът работи на батерия. Освен това, програмата може автоматично да спре тези функции, ако нивото на батерията падне под предварително зададено ниво.

 

14 одобрения
8 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
08:51, 11 февруари 2008
1
одобрения: 0
ivan vazov
12:50, 24 февруари 2008
kok vo
2
одобрения: 0
cardamin
11:25, 11 април 2009
Браво!!!
На истина полезна статия.
3
одобрения: 0
shevaliye
22:49, 13 април 2009
ivan vazov ava ti si golem pipe6 va !
4
одобрения: 0
Анонимен
19:11, 21 юли 2009
mnogo polezna informatsia no kak se narica programata za svalqne na muzika
5
одобрения: 0
nqma da kaja na nikoi
17:58, 29 ноември 2009
mn tui programi ve wewewewewewewe
6
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"20 отлични програми за Windows Vista"    

абонамент за бюлетина