“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

 ак да възстановим всичко. »ли почти всичко...

16 октомври 2007
60733 прочитани€
16 одобрени€
2 неодобрени€

»зтрили сте важна електронна таблица или сте забравили паролата си за Windows? Ќ€майте грижа! —ледвайте н€колко прости съвета и ще можете да оправите гафа, който сте направили. «а гафовете и т€хното оправ€не ще стане дума в тази стати€.

”дивително е колко бързо едно погрешно кликване на мишката може да промени живота ви. ≈дно неправилно преместване и... седмичен и месечен труд отиват в дигиталното небитие. Ќо не всичко, което не се вижда е загубено завинаги. “ези н€колко съвети ще ви помогнат да си възвърнете привидно невъзвратимото - отдавна изтрити файлове, изчезнали файлове в резултат на вирусна атака, текстови съобщени€ и документи, които току що сте забърсали по невнимание.

¬ъзстанов€ване на загубени или изтрити файлове

»зползвайте опци€та „When was it modified?" на търсачката на Windows, за да намерите загубените файлове, които скоро сте промен€ли.
„»маше го файлът преди малко - честна дума!" ѕреди да се паникьосате и да хукнете да купувате програма за възстанов€ване на файлове, гледайте да не влошите нещата още повече. јко сте сигурен, че сте изтрил файла, не стартирайте друг софтуер, който записва файлове на твърди€ диск, на USB флаш или на карта памет, където е бил изтрити€т файл.

ѕроверете очевидното. јко файлът не е в кошчето на Windows XP, кликнете на бутона Start, Search и използвайте опци€та на Windows „When was it modified?". јко не виждате тази опци€, кликнете на View, Explorer Bar, Search и от л€во изберете All files and folders. ¬ъв Vista изберете Start, Search и кликнете на стрелката надолу отд€сно на Advanced Search. »зберете Date modified в падащото меню Data отл€во. –азгледайте наскоро създадените, промен€ните или преименуваните файлове. јко намерите този, който търсите, запишете го отново поне на н€колко места и на друг раздел на диска.

јко не го намерите, ето ви един добър повод да се сдобиете със софтуер за възстанов€ване на файлове. —трува си да опитате програмите PC Inspector File Recovery и FreeUndelete.

Ќо какво да правите, ако случайно сте си форматирали диска? «а ситуациите, когато ви е нужно мощно средство за възстанов€ване на данни, можете да използвате File Scavenger на QueTek ($49), предлагащ много от възможностите на скъпите програми. ¬ същото време Easy Recovery Professional на Kroll Ontrack ($500) е общо взето „ћерцедесът" на програмите за възстанов€ване. ¬ него за вградени мощни инструменти и програма за възстанов€ване на файлове. ћакар, че този софтуер е скъп за масовите потребители, той не е лоша инвестици€ за малки€ бизнес или IT компаниите от среден калибър. Ontrack предлага и Lite верси€ ($89), ко€то обаче позвол€ва да се възстанов€ват само 25 файла наведнъж, което е неудобно ако сте загубили по-гол€мо количество данни.

¬ъзстанов€ване на файлове от умр€л или умиращ твърд диск

—транни шумове или съобщени€ за грешки са честите предвестници за това, че животът на ваши€ твърд диск клони към залез.  опирайте важните си данни на друг диск или портативно устройство. јко н€мате достъп до н€кои файлове, по-добре стартирайте н€ко€ от скъпите програми за възстанов€ване на данни, например DriveSavers. ѕреди използването й задължително прочетете как се работи с не€ - в Help или намерете информаци€ в »нтернет, за да си н€мате непри€тности.

¬ъзстанов€ване на изображени€ и ремонт на файлове

Ќамерете изгубените снимки и песни

ќписаните по-горе начини са подход€щи и за възстанов€ване на загубени снимки от флаш карти и цифрови фотоапарати, но най-гол€м успех ще имате със специално създадените за целта програми за възстанов€ване на снимки. Digital Photo Recovery и PC Inspector Smart Recovery на компани€та Art Plus са много подход€щи за връщане на загубени JPEG, TIFF и RAW файлове. ј още по-добре работи инструментът MediaRecover 4.0 ($30).

¬ъзстанов€ване на файлове от Word и Excel

«а да стартирате повреден файл, кликнете на стрелката Next на бутона Open и изберете Open and Repair.
јко файлове, създадени в MS Office са повредени или не искат да се отвар€т, използвайте вградени€ инструмент за поправ€не.  ликнете на File, Open и изберете повредени€ файл.  ликнете на стрелката отд€сно на бутона Open и изберете от падащото меню Open and Repair.

¬ъзстановете инсталаци€та на Word или Excel

¬ъзстановете инсталаци€та на Word или Excel преди да сте ги деинсталирали.
 огато Word или Excel се държат неадекватно, необходимо е те да се деинсталират и да се инсталират наново. “ова обаче отнема време - по-простото решение е да се използва програмата на Microsoft за възстанов€ване. ќтворете Control Panel и изберете Add or Remove Programs в XP, или Uninstall a program във Vista (в Classic view на Control Panel, двойно кликване на Programs and Features). Ќамерете реда за Word, Excel или Microsoft Office и в XP кликнете на бутона Change, изберете Reinstall or Repair и следвайте съобщени€та. ¬ъв Vista кликнете на Repair отгоре на прозореца и стъпка по стъпка следвайте помощника.

¬ъзстановете забравени пароли

—ъс стартиране на Windows в Safe Mode ще можете да изключите драйверите, които пречат на зареждането на операционната система.
Ќе се притесн€вайте - това не е признак за старост. „есто потребителите притежават множество акаунти, защитени с пароли и често тези пароли са различни за всеки акаунт. —ъвсем нормално е да се забрави н€ко€, ако не е записана н€къде. Ќ€колко съвета ще ви помогнат да запълните белите полета в паметта си.

ѕарола в BIOS е добър начин да защитите компютъра си от странични посегателства. Ѕез парола –—-то н€ма да иска дори да се стартира. ћожете да нулирате паролата на BIOS чрез малък джъмпер, който се намира на повечето дънни платки.  ак да го намерите? ѕрочетете инструкци€та към дънната платка или отидете на сайта на производител€.

—мущаващо лесно е да се заобиколи паролата за достъп на Windows XP. –естартирайте компютъра и натиснете F8 преди да се стартира Windows. ¬ менюто Advanced Options изберете първо опци€та Safe Mode. XP ще влезе в Safe Mode и ще покаже екран за достъп с икони на всички зададени потребители, както и на администратора. ¬лезте в акаунта на администратора и задайте празна парола. ¬ече в Windows отворете Control Panel и изберете User Accounts. —ега вече можете да премахнете паролата за всеки от акаунтите.

Ќай-после тази ситуаци€ беше променена във Vista - в не€ администраторски€т акаунт е скрит и не може да бъде използван за заобикал€не на достъпа до операционната система.

ѕрограми за възстанов€ване на забравени пароли има за Word, Excel, Outlook, както и за различни типове файлове, в които се използва защита с парола. Ќапример, Advanced Office Password Recovery на Elcomsoft ($49) е по-лесна за използване от повечето програми за възстанов€ване на пароли. ћожете да възстановите паролите в Outlook, Eudora и други пощенски клиенти с безплатната Mail PassView на Nirsoft. »майте предвид, че не са редки случаите, когато безплатни програми за възстанов€ване на пароли на практика представл€ват крадци на пароли, затова не използвайте непознат софтуер или не свал€йте такъв от съмнителни сайтове.

ќткриване на продуктови€ номер на програми

— Magic Jelly Bean Keyfinder ще можете да си припомните продуктови€ номер на Windows или Office, които са инсталирани в компютъра ви.
ћного програми, особено скъпите изискват въвеждане на продуктов или регистрационен номер, за да можете да ги преинсталирате. јко сте загубили ключа, преинсталаци€та е невъзможна. ѕо принцип номерът е отпечатан на кути€та на софтуера, на кути€та на диска или н€къде на документаци€та, но така или иначе лесно е да го загубите. јко сте загубили продуктови€ номер на Microsoft Windows или Office, но програмите все още са инсталирани в компютъра, можете да видите (и отпечатате) продуктови€ ключ с безплатната програма Magic Jelly Bean Keyfinder.

јко вече н€мате инсталирана в компютъра си програма, можете да получите продуктови€ номер от техническата поддръжка на компани€та производител (Microsoft, Adobe, Symantec...), но ако не сте се регистрирали първоначално, ще тр€бва да докажете, че копието, което притежавате е лицензирано (с оригинални€ диск, например).

¬ъзстанов€ване на данни в мобилни€ телефон

 огато сте за загубили важни текстови съобщени€ или телефонни номера, SIMCon program ($99) на компани€та Insideout Forensics и Sim Card Data Recovery ($69) на Pro Data Doctor ще ви помогнат да си върнете от SIM картата изтритите или повредени данни.

»змъкнете данните от повредени CD или DVD

CD или DVD дисковете, които не се четат от устройството могат просто да са замърсени.  апнете н€колко капки вода на мека кърпа и ги изтрийте от долната страна. ¬инаги започвайте от вътрешната страна към външната. јко дискът е съвсем леко надраскан, използвайте малко паста за зъби и с мека памучна кърпа го шлифовайте докато изчезнат драскотините. јко дискът все още не може да бъде прочетен, използвайте комплектите за възстанов€ване, които се продават в компютърните магазини. «а да прочетете данните от диска, използвайте програмите CDCheck recovery (безплатна за лично ползване, $50 за бизнес) или BadCopy Pro.

¬ъзстанов€ване на изтрити или повредени съобщени€ от електронната поща

ѕрограмите за възстанов€ване на загубени електронни писма струват от $30 до $100 в зависимост от т€хната функционалност и софтуера, за който са предназначени. «а Outlook Express опитайте безплатната DBXtract 4.5 или платете $7 за неин ъпдейт до верси€ 5.0.

¬ъзстанов€ване на загубена мрежа

¬ижте ц€лата си мрежа в един прозорец с помощта на програмата Network Management.
ѕреди всичко, открийте загубата на кои настройки са станали причина за изчезването на мрежовата връзка. ѕрограмата Network Magic ще ви помогне в това отношение, дори да сте начинаещ. —офтуерът показва в графичен вид ц€лата мрежа, кои устройства са онлайн и по какъв начин са свързани.  ликнете на устройството, за да видите негови€ IP адрес - заедно с това ще ви бъдат дадени съвети и данни за конфигурирането му.

¬ърнете здравето на Windows

¬ъзкресете Windows

¬ключвате компютъра си, виждате н€какви текстови съобщени€ по екрана и после... нищо. Ќито логото на Windows, нито икони - само черен екран. «а щастие, Windows предлага на потребителите н€колко начина да € върнете към нормален живот. ѕреди да започнете преинсталаци€ на операционната система и всичките си програми, опитайте следните н€колко съвета.

»зберете Last Known Good Configuration от менюто Advanced Options, за да заобиколите повредените конфигурационни файлове.
¬ Windows XP и Vista, рестартирайте операционната система в Safe Mode като натиснете F8 преди Windows да се стартира.  огато се покаже менюто Advanced Options, изберете Last Known Good Configuration и натиснете Enter. “ова ще зареди хардуерната конфигураци€ и настройките на драйверите от предишно работещо състо€ние на Windows.

Ќатиснете Enter, не клавиша R, за да оправите повредените системни файлове на Windows, без да загубите вашите настройки.
јко тази тактика не даде резултати, отново отворете Advanced Options Menu и изберете Safe Mode. — тази опци€ отвар€те състо€ние на Windows, работещо с минимално необходимите драйвери и процеси. јко системата се стартира, веро€тно н€кой от драйвер или процес е създал проблем. — помощта на програмата на Windows System Configuration можете да изолирате виновника. ќтносно работата на тази програма можете да се запознаете подробно на страницата за помощ и поддръжка на Microsoft.

Ќатиснете R, не Esc, за да възстановите инсталаци€та на XP.
јко менюто Advanced Options не ви се показва, сложете инсталационни€ диск на Windows и възстановете инсталаци€та (repair) - по този начин се заместват всички системни файлове, но се запазват вашите персонални настройки и инсталирани програми.  огато видите екрана „Welcome to Setup", натиснете Enter, не клавиша R за възстанов€ване. Ќатиснете F8 на страницата с лиценза и R на следващата страница, за да изпълните възстанов€ваща инсталаци€ - не натискайте Esc, с който се стартира почистващо инсталиране и забърсване на вашите настройки.

»зберете Startup Repair в System Recovery Options на Vista, за да възстановите повредените конфигурационни файлове.
Vista предлага и други начини, ако посочените дотук не работ€т. »зберете опци€та Repair Your Computer отгоре в менюто Advanced Boot Options. “ова е груб еквивалент на възстановителната инсталаци€ на Windows XP, за ко€то беше споменато по-горе. —лед като изберете тази опци€, стартирайте Startup Repair от менюто System Recovery Options. јко не виждате опци€та Repair Your Computer, ще имате достъп до менюто System Recovery Options след като стартирате Vista от DVD. ѕовече за тези функции можете да прочетете на страницата за помощ и поддръжка на Microsoft.

ќсвежете работата на Windows

Ќещо се е променило във вашата система. Ќе знаете какво точно се е случило, но Windows или н€ко€ програма се държат не както тр€бва. »зползвайте System Restore на Windows, за да върнете конфигурационните файлове и ключовете на регистъра в предишно време, когато всичко си е работило нормално. ƒаже и да не сте конфигурирали програмата System Restore самосто€телно, Windows нав€рно автоматично си е създала точки за възстанов€ване.

«а да проверите, кликнете на бутона Start, All Programs, Accessories, System Tools, System Restore. ¬ъв Vista има и алтернативен начин - кликнете на Start, напишете system restore и натиснете Enter. ¬ Windows XP изберете Restore my computer to an earlier time и дайте Next. ”дебелените дати в календара са възможните точки за възстанов€ване. јко не откривате точка за възстанов€ване през текущи€ месец, отидете на предишен. ¬ъв Vista изберете Choose a different restore point и кликнете на Next, за да се покаже списъкът с наличните Restore points. «а да върнете компютъра в конкретна точка за възстанов€ване, изберете € от списъка и следвайте съобщени€та.

—лед всичко това, възстановете нормалната си психика: дайте си 5-минутна почивка и поиграйте Spider-Man (http://www.onemorelevel.com/games.php?game=391)

16 одобрени€
2 неодобрени€
ќще от рубрика "ѕрактика"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
јнонимен
16:06, 15 март 2010
блаогодар€ ама н€кой да каже как се врещаха файлове . нщо свързано с помощни€ център и връщаш назад до определена дата
1
одобрени€: 0
Georgi
20:28, 01 юли 2010
ƒо тук много добре ,и ако пак не сте си свършили работата си намерете програмата Get Data Back ,ще видите реално какво ви е останало по твърди€ диск.ƒори да сте заменили екселски файл ще видите и двата файла едини€ в червено.Ќо най добре да си сканирате твърди€ диск на друг компютър.”спех. :)
2
одобрени€: 0
emka.ltd
08:22, 08 юни 2012
 ак да възстаноевим в аутлук изпратени писма на абонат
3
одобрени€: 0
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
" ак да възстановим всичко. »ли почти всичко..."    

абонамент за бюлетина