Определете сами правилното захранване за компютъра"/>
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Определете сами правилното захранване за компютъра

За някои това може да е дребна работа, но сгрешите ли при избора на захранване, няма да се спасите от внезапни рестартирания, синият екран ще ви стане постоянен спътник, а загубата на данни ще се превърне в ежедневие

29 август 2007
23302 прочитания
21 одобрения
2 неодобрения
Страница 1 от 2

Какво захранване е нужно на компютъра? Някои ще побързат да кажат 220 V - включваш в контакта и всичко e ток и жици. По-изкушените вероятно ще добавят - 12 V, 5 V и 3,3 V. А тези дето са съвсем навътре, сигурно ще се сетят за спецификацията ATX. Когато обаче сглобяваме нова машина, или планираме модернизация на старата, или издирваме причината за нестабилната работа на сегашната, по правило се налага да си отговорим на въпроса какъв трябва да е захранващият блок (ЗБ). В отговор зее почти безкрайна бездна от възможности.

Всъщност, за разлика от подбора на останалите компоненти на машината, изборът на ЗБ по нещо прилича на избор на храна за домашния любимец. Всеки от конкурентните продукти обещава, че е "най-вкусен и полезен", а пък е доста сложно да се получи обективна представа за качествата му. Слава богу, нуждите на компютъра могат да се преценят много по-лесно - това се постарахме да направим със средствата, с които разполагаме. Опитахме се да се приближим максимално до отговорите на три основни въпроса: (1) какво е реалното потребление на електроенергия на отделните компоненти, (2) кои характеристики на захранването осигуряват безпроблемна работа на машината и (3) какъв трябва да е оптималният ЗБ.

Теория и практика

Основен документ за разработчици и производители на захранващи блокове е ATX Power Supply Design Guide (www.formfactors.org), който подробно изрежда изискванията за ЗБ. Според тази спецификация, напреженията на шините на захранването +12 V, +5 V, +3,3 V и -5 V не бива да се отклоняват от номинала си с повече от 5%, а напрежениията +12 V и -12 V (при пикови мощности) - с не повече от 10%. В документа се посочват и максимално допустимите натоварвания на захранващите шини във вид на кръстосани графики. Всъщност методиките за тестване на ЗБ се базират именно на съпоставяне на кръстосаните характеристики на натоварване с тази на еталона. При това изискванията се делят на две групи - задължителни и препоръчителни. Тези за натоварването са в групата "препоръчително", а значи всеки производител може да решава сам доколкото продуктът му да съответства (ако изобщо) на указаните в спецификацията параметри. Зтова и решихме да измерим реалното енергопотребление на конкретни компютри, преди изобщо да тръгнем да сравняваме характеритиките на различки ЗБ.

Таблица 1. Потребление на енергия на компонентите на системите

КомпонентОбща консумирана мощност, W
Твърд диск Maxtor 6Y080L19.81
Устройство DVD TEAC DV-516E18.78
Устройство за 3,5" дискове11.15
DFI AD70-SR + AMD Athlon 1,8 + 512MB DDR + GeForce MX44066.8
Intel D975XBX + 3,4 Pentum 4 + 1024 MB DDR + GeForce 6800GS81.81
РС1116.54
РС2131.55

За да се изчисли мощността, употребявана от компонентите на компютъра, е достатъчно да се знае големината на тока по провидниците, свързани със захранването. Преценихме, че не е приемливо да нарушаваме на целостта на проводниците, нито да се намесваме в конструкцията на ЗБ. Затова направихме измерването чрез беконтактни датчици за ток, работещи на принципа на ефекта на Хол. За опитни мишки ползвахме две системи. Едната е с процесор AMD Athlon 1,8 GHz, дъно DFI AD70-SR, RAM 512MB, видеокарта nVidia GeForce4 MX440 - обозначаваме тази машина като РС1. Другият компютър (РС2) е по-съвременна система с процесор Intel Pentium 4 на 3,4 Mhz, дъно Intel D975XBX, RAM 1024 MB, видеокарта nVidia GeForce 6800GS.

21 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Проблеми и решения"
КОМЕНТАРИ ОТ  
r16
20:06, 29 август 2007
Добре, а как можем най-лесно да определим колко вата "харчи" видеокартата, като се има предвид, че не всички сме инженери по електротехника? Един мой познат си взе GF8800GTS и се налага да сменя захранването на базата на опита и грешката (т.е. "върви - не върви" стабилно). Аз се оглеждам за ATI 2600XT, но и при него няма описание на консумацията.
1
одобрения: 0
Овчия Кон
23:33, 29 август 2007
Епа, бива ли да си купиш видеокарта, преди да хвърлиш един боб да видиш колко вата харчи?

Не, сериозно. Значи явно имаш Нет, грамотен си, за всеки продукт си има спецификации там изрично е написано нещо от сорта на "Max Power Consumption" еди колко си вата. Това е цялата философия. За 2600 XT беше нещо около 45 вата мисля. И не виждам за какво ти е инженерска тапия, достатъчно ти е просто да можеш да четеш.
2
одобрения: 0
Анонимен
19:30, 24 септември 2007
Intel Pentium 4 на 3,4 Mhz мили боже ако 'тва им е по-съвременната конфигурация
OMG
3
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Определете сами правилното захранване за компютъра"



    

абонамент за бюлетина