Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Alibaba пуска автономен робот за доставки

Компанията планира да пусне робота още тази година.

08 юни 2018
1735 прочитания
1 одобрение
0 неодобрения

Новият автономен робот на Alibaba ще доставя пакети на умерена скорост

Прочетете още: Забавят тестовете на самоходни автомобили след катастрофата на Uber

За разлика от колите вендинг машини на Alibaba, идеите на компанията за роботи са доста по-обикновени, а приложението им се ограничава до домакинствата (такава е и стратегията на Amazon). Миналата седмица обаче китайският гигант в електронната търговия представи бот за доставка на пакети, който използва LiDAR за навигация. Кутията, в която се пренася пратката, се отключва чрез лицево разпознаване, за да се гарантира, че ще стигне до правилния получател.

Ботът се нарича G Plus и е разработен от китайската компания RoboSense. Той използва LiDar технологията по същия начин, по който и автономните автомобили: за създаване на 3D карта на обкръжаващата среда, за да се избягват препятствията. G Plus на практика е кутия за доставка на колела, която може да пренася пакети и храна. Максималната скорост, която може да развие е 16 км/ч, а ако наоколо има хора или автомобили може да я понижи до около 9 км/ч.

Alibaba и Robosense представиха G Plus като по-евтина алтернатива на автомобилите за извършване на доставки. Другото предимство на робота е фактът, че той лесно може да се произвежда масово. Компанията тества автономното превозно средство по пътищата около своята централа в Ханджоу и очаква производството да започне до края на 2018.

1 одобрение
0 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Alibaba пуска автономен робот за доставки"    

абонамент за бюлетина