Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Виртуални лабораторни мишки ще заменят живите им събратя при тестове на лекарства

13 март 2018
4213 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения

Плъхове, мишки, зайци и други животни са неделима част от всички клинични тестове на нови експериментални лекарства, което не е много морално и честно спрямо тези създания. Сега учени са разработили система, която ще пощади нещастните животинки и дори ще направи тестовете на нови лекарства по-бърз и сигурни, благодарение на виртуални тестови обекти.

В понеделеник организацията NC3R, която цели да намали участието на животни в медицински тестове, даде специална награда на екип от Оксфордския университет за разработката на копмютърна симулация, която да замени живите тестови обекти. 

С помощта на софтуера Vurtual Assay екипът е разработил компютърен модел на човешки сърдечни клетки и е провел хиляди симулации, за да разбере как 62 експериментални лекарства действат на тези клетки. Резултатите са били сравнени с реални клинични тестове, проведени върху животни. При компютърната симулация бил установен страничен ефект артимия с точност 89 процента, докато при същите тестове със зайци, процентът бил 75.

Откритията на екипа са публикувани в изданието Frontiers in Physiology. Подобни изследвания могат да намалят значително броя на тестови животни, който надхвърля 60 000 годишно, а също така да предостави по-точни данни, които да доведат до по-добри лекарства. От подобна ситуация ще спечелят всички.

3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Виртуални лабораторни мишки ще заменят живите им събратя при тестове на лекарства"    

абонамент за бюлетина