Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новият Android ще спира достъпа на зловредни приложения до камерата на устройствата?

XDA Developers са открили код, който ограничава действията, които могат да извършват приложенията във фонов режим

21 февруари 2018
7177 прочитания
3 одобрения
1 неодобрение

Наскоро открит код показва, че Android P, чието официално име трябва да стане ясно до лятото на 2018 г., ще ограничава достъпа на приложенията до камерата и микрофона на устройствата, ако те функционират във фонов режим, обявиха от XDA Developers, общност от разработчици. Новата функционалност ще помогне на потребителите, които се фокусират върху личната си неприкосновеност и сигурността на данните си, да не се притесняват в такава степен от възможността злонамерени приложения тайно да следят и анализират тяхното поведение.

Новата функционалност ще помогне на потребителите, които се фокусират върху личната си неприкосновеност

Прочетете още: Нова функция за защита на Facebook инсталира шпионски софтуер

Към днешна дата, въпреки че Google неоспоримо влага много усилия в подобряването на цялостната сигурност на Android, съобщенията за злонамерени приложения, причиняващи хаос сред потребителите, се появяват постоянно. Само преди няколко месеца например стана ясно, че злонамерен софтуер, наречен GhostCtrl, тайно е записвал аудио и видео от множество устройства с Android.

Що се отнася до въпросния код за Android P, който първоначално е открит в Android Open Source Project, неговата функция е да направи така, че всяко приложение, което се окаже неактивно, ще получава код за грешка, ако се опита да активира камерата или микрофона на устройството.

И въпреки че това няма как да не се окачестви като добра новина, технологичното издание Slashgear предлага интересен сценарий, при който това ограничение всъщност може да е в ущърб на потребителя.

Има потенциално възможен случай, в който потребителят иска камерата му да се включва, без знанието на човека, който ползва устройството. Съществува клас приложения срещу кражба, които по желание на потребителя започват да записват с предната камера, за да заснемат евентуално крадеца или поне мястото, на което се намира, без да го предупреждават за това. Новата функация на Android P би направила това невъзможно”, смятат от изданието.

3 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Новият Android ще спира достъпа на зловредни приложения до камерата на устройствата?"    

абонамент за бюлетина