Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Електронна кожа ще спасява възрастни хора

19 февруари 2018
5125 прочитания
0 одобрения
0 неодобрения

Електронна кожа ще спасява възрастни хора

Изкуствена кожа, предназначена за залепване върху човешка кожа и снабдена с дисплей за изобразява на различни жизнени показатели са разработили учени от Токийския университет, заедно със свои колеги от компанията Dai Nippon Printing.

Според описанието разработката може да послужи на възрастни хора, както и на такива с увреждания. Веднага трябва да се подчертае, че това което виждате на снимките не се присажда вместо човешка кожа. 

Прочетете още: 3D принтери ще печатат лекарства по заявка

Разработката на японците представлява прозрачен дишащ материал, който може да бъде залепен на пример на ръката и да остане там минимум една седмица (след това се залепва ново парче. Въпросната “кожа” се разтяга с до 45%, т.е. надали ще предизвиква дискомфорт.

Основното ѝ предимство обаче е, че в нея е интегриран светодиоден екран. На него може да се изобразяват данни за сърдечния ритъм, както и други жизнени показатели в реално време. Това може да е много полезно при спешни случаи. Например ако на човек му прилошее на улицата, то околните, а после и лекарите, ще могат да разберат какво му е.

Концепцията на електронната кожа предполага възможност за синхронизиране на данните за състоянието на човека със смартфон и качването им в облачна услуга.

Създателите на разработката разчитат серийното ѝ производство да започне в близките три години. За този период те очакват да увеличат надеждността на електронната кожа, както и започнат да правят фрагменти с по-голяма площ.

0 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Електронна кожа ще спасява възрастни хора"    

абонамент за бюлетина