Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Нова функция за защита на Facebook инсталира шпионски софтуер

Onavo Protect iOS събира всевъзможни данни за вашето сърфиране, които после използва, за да "подобри продуктите и услугите" на социалната мрежа

14 февруари 2018
8183 прочитания
2 одобрения
0 неодобрения

Facebook въвежда нова функция за защита, насоченa към многобройните потребители на платформата с iOS. Въпреки че името на новото безплатно приложение може да накара редица потребители да си го инсталират без да се замислят, истината е, че то предназначена да събира и анализира потребителски данни, за да "подобри продуктите и услугите на Facebook".

Изданието TechCrunch припомня, че през 2013 г. Facebook придоби компанията за сигурност Onavo. Новият инструмент е свързан именно с нея - Onavo Protect iOS - като в настройките на приложението на Facebook за iOS той е представен просто под името Protect. Според Onavo приложението е предназначено да даде на потребителите "спокойствие" и "допълнителен слой сигурност" като маршрутизира сърфирането им в сървърите на компанията и анализира събраните данни.

След параграфите относно защитата, която Onavo предоставя, и някои обяснения как работи услугата обаче, от компанията заявяват в прав текст, че това е по същество е шпионски софтуер.

Прочетете още: Facebook ще ни учи как да защитаваме личните си данни

Според Onavo приложението е предназначено да даде на потребителите

За да осигури този слой защита, Onavo използва VPN и установява сигурна връзка, за да насочва всичките ви мрежови комуникации през сървърите си. Като част от този процес, Onavo следи и трафика на мобилните ви данни. Това ни помага да подобрим услугите, които предоставяме, като анализираме използването на уеб страници, приложения и данни. Тъй като сме част от Facebook, използваме тази информация, за да подобрим продуктите и услугите на социалната платформа, да анализираме кои продукти и услуги хората ценят и да изградим по-добър клиентски опит”, се казва в обяснениеята на Onavo към новото решение за сигурност.

Този параграф е важно да се знае, защото, докато някои потребители нямат против съвсем съзнателно да изтъргуват своята поверителност за безплатен VPN клиент, много други не мислят така и могат да станат жертва на недостатъчна информираност относно характера на това приложение.

Според информация на TechCrunch около 33 милиона потребители вече са инсталирали Onavo Protect на устройствата си, като 38% са на iOS, а останалите 62% - на Android.

2 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Нова функция за защита на Facebook инсталира шпионски софтуер"    

абонамент за бюлетина