Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Японски учени създадоха самовъзстановяващо се стъкло

20 декември 2017
10834 прочитания
8 одобрения
2 неодобрения

Японски учени създадоха самовъзстановяващо се стъкло

Самовъстановяващо се стъкло, което може да избави екраните на мобилните устройства от пукнатини е създала група от изследователи от Токийския университет. Подобни разработки не са новост, но до момента ставаше дума предимно за изчезващи драскоти от повърхността на материала.

Групата, водена от професор Токузо Аида, е създала вещество, наречено полиетерен тиуорей (polyether-thiourea). То притежава свойствата на стъкло и в същото време е способно да възстановява структурата си дори при по-сериозни повреди. С други думи, ако парче от него се счупи на две и частите се долепят плътно, то след време те отново ще станат едно цяло.

Трябва да се отбележи, че първоначално учените са работели върху нов тип лепило, но после са установили, че са получили нещо друго - на практика самолекуващо се стъкло.

Според коментари в интернет японската разработка може да окаже неоценимо влияние върху мобилните устройства. Едно от техните слаби места са стъклените дисплеи. Полиетерните тиуореи биха могли да избавят потребителите от свързаните с тях проблеми, възстановявайки повреди като пукнати драскотини.

8 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Японски учени създадоха самовъзстановяващо се стъкло"    

абонамент за бюлетина