Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Руски физици създадоха телефон с квантово криптиране

15 декември 2017
5947 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

Източник: МГУ

“Квантов телефон” създадоха учени от Физическия факултет към Московския държавен университет (МГУ). При него шифроващите ключове се предават чрез квантова връзка, като по този начин е невъзможно те да бъдат прихванати, съобщи CNews. За тяхното разпределение се грижи специален сървър. Вече криптираните сигнали пък се предават по традиционен начин.

Системата е изпробвана за пръв път на 13 декември. За целта е била създадена телефонна мрежа, състояща се от сървър и работни места. Последните представляват компютри, допълнени с оптично-електронни модули, които са свързани със сървъра чрез оптика.

Прочетете още: Учени са разрешили един от най-големите проблеми при квантовото криптиране

Всъщност задачата на сървъра е само да разпределя ключовете. По думите на Сергей Кулик, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в МГУ, където е реализирана системата, защитата ѝ е увеличена допълнително от автоматичното асиметрично разпределение на ключовете. Благодарение на това те могат да бъдат подменяни по-често.

“Неразбиваемите” методи за криптиране не са новост, но слабото звено при тях винаги са шифровъчните ключове, които могат да бъда прихванати. Квантовата технология решава този проблем, използвайки единични фотони, чието състояние се променя завинаги след като бъдат “прочетени”. Т.е. няма как това да стане незабелязано.

Недостатък на квантовата връзка е в това, че фотоните лесно променят състоянието си. Затова засега защитена по този начин информация може да се предава на максимум 100 км. Системата е получила името Vipnet.

7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Руски физици създадоха телефон с квантово криптиране"    

абонамент за бюлетина