Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Потребителите изглупяват от Facebook и Twitter

13 декември 2017
5952 прочитания
6 одобрения
0 неодобрения

Изследователи от университета в Единбург проведоха експеримент, който показа, че използването на социалните мрежи влияе негативно на способността на хората да мислят и самостоятелно да взимат решения. 

Прочетете още: Анализатори: Facebook отдавна не се използва за лични статуси

При проучването била изследвана способността на доброволци да решават математически задачи самостоятелно или в група. Учените достигнали до извода, че участниците в експеримента могат да се замислят над решението, ако работят сами. Когато обаче задачата се даде на група, сред които има човек, който първи реши задачата, всички останали престават да опитват да се справят с решението и копират отговорите на условния лидер.

Този експеримент показва, че сайтовете, през които преминава огромен поток информация, като Facebook и Twitter например, създават собствени „умници“, на които останалите потребители се доверяват без особени основания.

Смятаме, че хората не са предразположени да мислят, тъй като за това трябва време и усилия, а в съвременния свят те са твърде ценни, за да бъдат използвани за проверка на всяка незначителна информация, обяснява ръководителят на проекта д-р Аяд Рахван.

Друго изследване, проведено неотдавна, показва, че постоянното търсене на информация в Интернет-търсачките, притъпява паметта на потребителите, тъй като те не виждат необходимост да запомнят данни, които може с лекота да получат във всеки момент.

6 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Потребителите изглупяват от Facebook и Twitter"    

абонамент за бюлетина