»лон ћъск разкри детайли около графика на полети на новата ракета Falcon Heavy - първи€т полет ще изпрати в марсианска орбита доста интересен товар. –акетата тр€бва да излети от същата стартова площадка, от ко€то е стартирала историческата миси€ Apollo 11. Ќа борда на Falcon Heavy ще бъде поставен собствени€ електромобил на ћъск - Tesla Roadster в цв€т среднощна череша, а на стереосистемата на автомобила ще звучи Space Oditty на ƒейвид Ѕоуи. ≈ксцентричната иде€ ще остави електромобила в марсианска орбита за милиарди години, ако, разбира се, изстрелването мине успешно.

» докато безспорно ще бъде доста атрактивно да видим електромобил в марсианска орбита, не бива да сме с големи очаквани€. SpaceX отложи неколкократно първи€ тестов полет на Falcon Heavy - планиран първоначално за л€тото, след което отложен за ноември, след това за декември, а в момента - за неопределена дата в началото на следващата година.

 омпани€та и преди е изтъквала какви инженерни трудности среща при постро€ването на толкова гол€ма ракета, ко€то се състои на практика от три €дра на Falcon 9 - по-малки€ носител на SpaceX. —поред сами€ ћъск Falcon Heavy може дори да не успее да напусне атмосферата при първи€ си полет, което означава, че на «ем€та н€кой ще намери една много смачкана електрическа Tesla Roadster. »ли поне части от не€.