Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google засича, когато някой наднича в телефона ви

28 ноември 2017
6372 прочитания
2 одобрения
1 неодобрение

Google може да засече, когато някой наднича в телефона ви

Прочетете още: Мобилната сигурност придобива все по-голямо значение за организациите

Представете си, когато някой наднича в телефона ви, на екрана да се появява съобщение от типа: „Някой друг гледа в екрана ти” или може би нещо по-директно като: „Хей! Веднага спри да гледаш в телефона ми!”.

В Google вече разработват подобна, насочена към конфиденциалността, функция и публикуваха първия видео клип, който показва как работи.

Тя използва предната камера на устройството, за да сканира лицата на всички, гледащи към телефона. Ако софтуерът забележи човек, когото не разпознава, се появява съобщението: „Внимание - непознат гледа!”.

Според видео клипа това може би е по-скоро експериментален проект или само идея, която някой ден може да бъде предложена като опция на телефоните.

Очаква се проектът да бъде представен следващата седмица по време на конференцията Neural Information Processing Systems в Калифорния.

Технологията може да работи при различна светлина и пози на главата. Освен това тя може да разпознае лице само за две милисекунди, така че доста бързо ще бъдете уведомявани, когато някой наднича през рамото ви.

Подобна функция ще е особено полезна, когато сте на оживено място, четете и пишете лични съобщения или просто предпочитате само вие да гледате в дисплея си.

Въпреки тези характеристики, вероятно опция ще работи в някои ситуации по-добре, отколкото в други. В претъпкан влак, например, друг пътник може да погледне в екрана ви само защото е в човешката природа да го направи. Това обаче може да доведе до появата на съобщенията на досадни интервали. В такива случаи би се оказало по-полезно, ако функцията първо установява дали човекът се взира постоянно или е хвърлил само мимолетен поглед.

С вече добре разработената технология за лицево разпознаване и с подобрената предна камера на мобилните устройства, можем да си представим лесно, че подобна функция ще бъде добавена към повечето смартфони. Но отделен е въпросът дали надничането в екрана е достатъчно важен проблем за потребителите, така че те да оценят функцията като полезна.

2 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google засича, когато някой наднича в телефона ви"    

абонамент за бюлетина