Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Китайски робот премина медицински изпит, предназначен за хора

Компютърната система iFlyTek Smart Doctor Assistant стана първият изкуствен интелект, преминал успешно медицински квалификационен изпит.

20 ноември 2017
5169 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения

Китайски робот премина медицински изпит, предназначен за хора

Изкуственият интелект Smart Doctor Assistant, създаден от китайската компания iFlyTek съвместно със специалисти университета „Синхуа“, успешно премина националния изпит за лекарски лиценз. Автоматизираната система е събрала 456 точки при минимум от 360.

Това е първият случай, в който компютър успява да премине медицински квалификационен изпит. Системата IBM Watson, чиито конкурент е Smart Doctor Assistant, засега не се справя с USMLA, американския аналог на изпита. „Успяхме да изпреварим IBM и да пуснем първия робот, преминал изпит предназначен за хора“, споделя Лю Синфен, председател на управителния съвет на iFlyTek, за China Morning Post.

Прочетете още: ЕС стимулира създаването на виртуален асистент за възрастни хора

„Нашият изкуствен интелект ще помага на лекарите в отдалечени райони, изучавайки анамнези и диагностични практики на най-добрите лекари в китайските болници“, обяснява още той. Подобна философия стои в основата и на диагностичният изкуствен интелект, разработван на базата на суперкомпютъра Tianhe-2, чиито възможности бяха представени през август. Разработчиците на Smart Doctor Assistant не възнамерява да се ограничават само с сферата на медицината, а се надяват да използват своите разработки и в образованието и юриспруденцията.

Усъвършенстването на системите, използващи изкуствен интелект, е ключова част от китайската стратегия за национално развитие. През юли правителството предложи план, състоящ се от три етапа, според който до 2030 г. страната трябва да стане световен лидер в областта на използването на дигитални технологии.

Според прогноза на Pricewaterhouse Coopers China след десет години Китай ще изпревари САЩ в сферата на изкуствения интелект. Днес тамошни специалисти вече се радват на впечатляващи успехи. Например неотдавна в Китай бе проведена първата автономна хирургическа операция.

4 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Китайски робот премина медицински изпит, предназначен за хора"    

абонамент за бюлетина