Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Подслушва ли ни Facebook?

Потребители на смартфони са притеснени, че Facebook слуша техни разговори, за да подобрява насочването на реклами.

06 ноември 2017
4800 прочитания
2 одобрения
5 неодобрения

Подслушва ли ни Facebook?

Информацията, касаеща поведението ни по време на пазаруване е много ценна за компаниите, имащи за цел да задоволят потребителските нужди – дори онези, за които не подозираме.

Помислете за потенциалните приходи, които биха могли да генерират търговците, ако имат достъп до нашите разговори и ако могат да вмъкват рекламни послания за продукти, за които си говорим помежду си.

Прочетете още: Бойлер с онлайн връзка и Amazon Echo помагат за разкриване на убийство

Случвало ли ви се е да скролвате из съдържанието от лентата с новините, мислейки си: “Странно, току-що си говорих с Мария за онзи нов ресторант, а сега виждам негова реклама на екрана си. Може би трябва да го пробвам.”? Все по-голям брой потребители подозират, че Facebook слуша техните разговори мобилните устройства и използва събраните данни за персонализирани реклами.

Разработването на необходимите системи е лесно за социалната мрежа – извличане на ключови думи или фрази, които да бъдат привързвани към съотвения потребител и предаване на данните на рекламодатели. Facebook разполага с активна аудитория от над 2 млрд. души, за привличането на която се работи с години. Коя компания не би се възползвала от подобен актив?

Роб Голдман, вицепрезидент по рекламата във Facebook, отрича подобни конспиративни сценарии. По думите му компанията не хаквала микрофоните на потребителите си и никога не би го направила.

Роб Голдман, вицепрезидент по рекламата във Facebook, отрича подобни конспиративни сценарии.

Разбира се, на всички трябва да им е ясно, че платформи като Facebook могат да останат на повърхността само ако бягат по ръба на закона. Само така биха могли да монетизират своята огромна потребителска база. В този смисъл трябва да се подчертае, че никоя от модерните социалки у свободни уеб услуги не е с благотворителна цел. Просто си плащаме за предлаганите услуги по друг начин… 

Дори подслушването да не е факт, продаването на друга потребителска информация със сигурност е. И то отдавна. Всъщност проблемът все по-често е фактът, че потребителите забравят за тази реалност, считайки че предлаганите им възможности са едва ли не част от техните граждански права...

В контекста на Facebook непоисканото активиране на микрофона действително би било нарушаване на личната неприкосновеност. Това обаче далеч не е новост за други услуги. За работата си дигиталните асистенти и всякакви други системи за гласово управление трябва да “слушат” постоянно какво се случва около устройството, за да могат да реагират на ключови думи.

2 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Подслушва ли ни Facebook?"    

абонамент за бюлетина