Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Пратките могат да бъдат проследени с безжичен IoT модул за 20 цента

26 септември 2017
7174 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения

Водещият американски оператор на безжични данни, предавани от Интернет на нещата Sigfox, показа евтини модули, които ще се използват в артикули за еднократна употреба. Всяка пратка може да съдържа проследяващо устройство на цена около 0.20 долара, което да удостовери кога е отворена. Услугата ще бъде пусната от партньорите на Sigfox, през следващата година. 

Компанията показа прототип на безжичния модул по време на конференция в Прага. Той е прикрепен към плик за документи и изпраща текстово съобщение, когато пликът бъде разпечатан. Според директора по иновациите на компанията, Кристоф Фурте става дума за „ултратънка батерия, ултрамалки контакти и ултраевтин модул“. Секунди след като той разкъса плика по време на демонстрацията, получи SMS, че пратката е отворена. 

Причината, поради която партньорите на оператора са успели да намалят цената на безжичния модул от 15 долара през 2015-та до 2 долара към днешна дата, е отказът от някои несъществени функционалности, както и усъвършенстването на архитектурата на мрежата на компанията. Очакванията са на тази база, в най-скоро време, стойността на устройствата да бъде изпилена от 20 цента. 

Безжичните базови станции на Sigfox използват софтуерен радиосигнал и високочувствителни антени, с които улавят 12-битовите пакети данни, изпращани от обикновени, безжични модули, захранвани с батерии. После операторът предава съобщенията през интернет, изпраща текстови съобщения или ги включва в потока данни на корпоративните ИТ системи, чрез програмни интерфейси. 

Класическата услуга на Sigfox работи с двуспосочни модули, които приемат и изпращат данни, и криптират съобщенията. 

„Ако нямате нужда от двупосочното предаване на данни и цялата съпътстваща сигурност, можем да направим нещо доста обикновено“, казва Футре и допълва: „Услугата ни Admiral Ivory, работи с модули малко по-сложни от системата за отваряне на гаражни врати или безжичен звънец за входна врата: осцилатор с две основни IOs, който e включен във всеки мокроконтролер или дигитално устройство.“ 

Admiral Ivory на Sigfox използва евтини безжични кръгови схеми за предаване на кратки съобщения за статус, от вещи за еднократна употреба, като пощенски пликове или опаковки. 

Модулите нямат нужда от GPS приемник, който да докладва местонахождението им: всичко това се поема от мрежата на Sigfox. Тя може да локализира модулите по силата на сигнала, получен от отделните базови станции. До тук, тя може да определи с точност до няколко километра, къде се намират 80 процента от устройствата. 

От компанията обещават, че много скоро точността на локализацията ще се подобри до няколко метра, тъй като за анализа на данните, се прилага машинно обучение. 

Има само една ситуация, при която модулите не могат да разчитат на мрежата, за местонахождението си и това е при включване. За да изпълнят местните радио регулации, трябва поне да е известно от коя страна тръгва пратката. За целта, модулите улавят честотата на местните базови станции и така определят честотата, на която да работят. Това е важно условие, тъй като компанията работи в САЩ, Франция, Германия, а чрез партньори – и в много други региони по света. Безжичните модули представляват само част от цената на изпратеното съобщение до мрежата на Sigfox. Има и цена за абонамент за услугата, която започва от 10 долара годишно, ако се получават до 140 съобщение на ден. (Дължината им е само 12 байта или 8 байта, ако са изпратени от мрежата към устройството.) 

Услугата на Sigfox ще се предлага в 32 държави, а едно от условията, поради които пускането й се бави, е че устройствата ще трябва да бъдат вградени в специален модул, за да се използват. 

Ако те са предназначени за работа в тяснолентовите LTE мрежи, няма да функционират при Sigfox. 

Скоро, препятствието ще изчезне, тъй като партньорската компания GCT Semiconductor е подготвила ъпгрейд на модулите си LTE-M1, който ще ги направи съвместими с услугата Admiral Blue. Няма да са необходими други промени в хардуера: модулите ще могат да приемат и получават необходимите сигнали.  

3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Джаджи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Пратките могат да бъдат проследени с безжичен IoT модул за 20 цента"    

абонамент за бюлетина