Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Hydrogen One – първият смартфон с холограмен дисплей

08 септември 2017
6793 прочитания
5 одобрения
1 неодобрение

Преди няколко месеца, компанията RED – популярна в кино средите с професионалните си камери – направиха изненадващ и дори, странен анонс, че възнамеряват да пуснат на пазара Hydrogen One Android-базиран смартфон с първият в света холограмен диплей. Това, което тогава RED не обявиха е, каква технология стои зад 1200-доларовото устройство. Нещо, което вече знаем и ще обсъдим в следващите редове...На пръв поглед, Hydrogen смартфона изглежда като поредното устройство направено от компания, която не трябва да се занимава с подобна техника, но с идеята да изкара пари около създалия се шум за футуристична технология. Е, случая не изглежда да е такъв. От холографския дисплей, който бързо може да преминава между традиционно 2D съдържание към 3D съдържание и интерактивност, до магнитните конектори за прикачване на различни модули, RED по всичко личи, че искат да преосмислим използването на смартфона.

Прочетете още: Нова платформа предлага мобилно обучение на предприемачиRED работят в партньорство с Leia Inc. (точно така, като принцесата!), които разработват технологията зад Hydrogen One и са изцяло специализирани в разработката на холограмни дисплеи. Технически погледнато, дисплея не е "холограмен", а става въпрос за специфична подсветка, която от Leia наричат Diffractive Lightfield Backlighting (DLB – дифракционно фоново осветление). Тази подсветка добавя наноструктури (нанофотони) към конвенционален екран и в резултат му придава почти магически способности, същевременно запазвайки стандартните резолюции и размери на дисплея. LCD панелът няма нужда от настройване и не трябва да е специфична дебелина. Важен е DLB слоят, който се разполага под дисплея. Това означава, че технологията би могла да се използва както за смартфони, така и за телевизори, но и общо взето всичко, което има LCD екран.Когато специално холографско съдържание (H4V формат) се изобразява, би изглеждало като да излиза от дисплея. С други думи, става въпрос за усъвършенствана версия на технологията зад портативната гейм конзола Nintendo 3DS, която използва паралаксна бариера, за да постигне ефекта на 3D без специалните очила.  Всичко това звучи много хай-тек и футуристично, но все още не ни дава идея как точно ще изглежда холографското съдържание върху реален дисплей (изключвайки видеото по-долу, което е прекалено... рекламно и анимирано). Към този момент, един от много малкото хора извън RED и Leia, който е виждал Hydrogen в действие е популярният YouTuber Маркюс Браунлий (Marques Brownlee – MKBHD), но не му е било позволено да записва. Според него самия, технологията е меко казано впечатляваща.


Напоняме, че преди няколко години компанията демонстрира прототип на холографския екран на MWC (Mobile World Congress). На изображението по-долу няма да можете да забележите холографския ефект, но все пак ето го...

Ейми Уеб (Amy Webb), популярният футурист и хай-тек консултат, който е видяла прототип екрана твърди, че потенциала е толкова голям, че може това да е следващото голямо нещо не само при смартфоните, но и при екраните като цяло и начина, по който представяме и взаимодействаме с дигиталното съдържание.Откакто беше обявен официално Hydrogen, телефона скоростно привлече погледа не само на гийковете, но и на кинаджийте. В типичен за RED стил, устройството е голямо и с далеч по-индустриален вид спрямо наложилите се в последните години дизайни на  iPhone и Samsung Galaxy, за пример. Hydrogen прилича на миниатюрен танк с огромен камера сензор и модулна периферия. Според регистрираните патенти на компанията, можем да очакваме редица модули, които променят вградената камера. Възможно ли е някой от бъдещите Star Wars филми да бъде заснет с 8K сензора на Hydrogen?Очаква се до края на годината RED да разкрият подробните спецификации на Hydrogen, като цената ще е 1200 долара за алуминиевия модел и 1600 долара за титаниевия модел. Първите доставки на Hydrogen ще стартират през първото тримесечие на следващата година.

5 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Hydrogen One – първият смартфон с холограмен дисплей"    

абонамент за бюлетина