Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

HTC ще продава бизнеса си със шлемове за виртуална реалност?

25 август 2017
3989 прочитания
2 одобрения
1 неодобрение

Търпящата загуби вече втора поредна година HTC разглежда възможността да отдели поделението Vive VR с цел последваща продажба, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информиран източник. Според изданието бизнесът със смартфони продължава да носи загуби на тайванската компания, докато отделът ѝ за виртуална реалност бележи ръст. По данни на IDC производителят е доставил над 190 хил. Vive продукта. 

Според Bloomberg в момента в компанията се провеждат консултации за намиране на изход от финансовата криза. Сред разглежданите варианти е разделянето с част от VR бизнеса или целия отдел. Допълва се, че от HTC вече са провели предварителни разговори с редица едри потенциални клиенти, сред които и Alphabet (холдингът, част от който е Google). 

HTC ще продава бизнеса си със шлемове за виртуална реалност

Прочетете още: HTC U11 – смартфон, управляван чрез стискане на корпуса

Източникът на медията счита, че продажбата на цялата HTC е малко вероятна, тъй като трудно би се намерил купувач, за такава едра корпорация. 

Подчертава се, че засега не е взето финално решение.

За последните пет години HTC загуби 75 на сто от стойността си, а пазарният ѝ дял при смартфоните е под 2%.

Според IDC тайванците са били изместени от премиум сегмента от Apple и Samsung, а в по-долните ценови сегменти тя е срещна сериозна конкуренция от страна на многобройните китайски производители. 

Все пак HTC обяви, че е реализирала 530 млн. долара приходи през второто тримесечие на настоящата година – 11% ръст спрямо аналогичния период на 2016-та. Въпреки това обаче тя отбеляза 72,6 млн. оперативни загуби и 64,3 млн. долара чисти загуби. 

Наскоро компанията намали с 200 долара цената на своя шлем за виртуална реалност. Според анализаторите от IDC стъпката е насочена към разширяване на потребителската база, което към момента е по-важно от чистите приходи.

Също така занапред HTC разчита и на договор за производство на второто поколение смартфони Google Pixel. Според слухове тайванците ще произвеждат поне един от вариантите на Pixel 2.

2 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"HTC ще продава бизнеса си със шлемове за виртуална реалност?"    

абонамент за бюлетина