“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

»зкуствени€т интелект на Microsoft разбира устна реч по-добре от човек

22 август 2017
4600 прочитани€
5 одобрени€
0 неодобрени€

—истемата за машинно разпознаване на устна реч по време на телефонен разговор вече се справ€ с тази задача по-добре от човек. √решките на софтуера са спаднали до 5,1% – такова е и количеството, допусканo от екип от обучени специалисти. Ќовината бе съобщена в блога на компани€та от «удонг ’уанг, нейни€ главен специалист в областта на гласовото разпознаване.

–едно е да се отбележи, че хората, които не са преминали специална подготовка, разпознават устна реч с д€л на грешките от около 5,9 на сто. ѕрез септември 2016 г. изкуствени€т интелект на Microsoft допускаше 6,3% грешки, което тогава представл€ваше рекорд в областта на машинната транскрибци€. ќще през октомври т€хното количество спадна до средностатистическите 5,9%.

ѕрочетете още: ≈ксперти призовават за незабавни действи€ срещу автономните оръжи€

ѕод грешки, очаквано, се разбира количеството думи, които са транскрибирани неправилно при прослушване на телефонен разговор. «а проверка на системата в Microsoft използват стандартен тест за правилно разбиране на реч Switchboard, широко се използва в областта, включително от компании като IBM и Google.

—поменатите тренирани специалисти могат да сп€т спокойно, тъй като изкуствени€т интелект обаче засега се справ€ добре само с „механичната“ част на т€хната работа – разпознаване на устна и писмена реч. ¬се още софтуерът на разбира смисъла на думите. —ъщо така системата транскрибира с висока точност при отчетливо звучащ глас, без странични шумове. ѕри наличие на такива смутители процентът на грешките нараства.

ѕреди две десетилети€ количеството на неправилно разпознати думи от страна на компютри бе над 43 на сто, припомн€ онлайн изданието CNews. Ќасто€щи€т прогрес в тази насока в гол€ма степен стана възможен чрез използването на т.нар. дълбоки невронни мрежи. “е се считат за ключова технологи€ и при разработката системи за компютърно зрение и др. “ези мрежи се състо€т от н€колко сло€. –азработчиците от Microsoft са разработили нов вид връзки между т€х, което им позволи да спечел€т конкурса за компютърно зрение ImageNet през 2016 г.

 рачка напред в тази насока стана и използването на графични процесори (GPU). ѕървоначално те б€ха създадени за работа с компютърна графика, но на практика са добър интсрумент за обработка на сложни алгоритми, като този използван за разпознаване на човешки глас. «а бързо „трениране“ на такива системи и изпробване на нови идеи от компан€та използват обикновени Azure GPU.

5 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "Ћюбопитно"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»зкуствени€т интелект на Microsoft разбира устна реч по-добре от човек"    

абонамент за бюлетина