Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Блокчейн може да предотврати битки като тази, която разцепи Uber

Частните дружества, ако продават дялове директно на рискови фондове или през вторичния пазар, ще получат по-широка оценка от тази, която имат в момента от малка клубна група инвеститори

22 август 2017
5221 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения
Бившият изпълнителен директор на Uber Травис Каланик и един от ключовите инвеститори в компaнията – Benchmark Capital, влязоха в остър конфликт кога компанията да стане публична. При положение, че Uber e технологична компания и че криптирането на активите чрез блокчейн може да спомегне частните компании да изглеждат като публични, спорът изглежда малко „олдскул“.
Няма съмнение, че компаниите, привлекли рисков капитал, с течение на времето ще станат публични, благодарение на криптовалутите и „токенизацията“ на дяловете си в блокчейн веригата.
 
Потенциалът за приложение на технологията в сферата на рисковия капитал е голям и ще промени културата на перспективните частни компании. 
Съдебният процес, който инвеститорът в Uber, Benchmark заведе срещу бившия главен изпълнителен директор на компанията Травис Каланик, е една от горещите новини в техиндустрията. Ако Каланик спечели, най-голямата компания за превози в света, чиято последна оценка възлиза на 68 млрд. долара, най-вероятно ще остане частна още дълго време. Обратното – ако  Benchmark успее да назначи по-независим управителен съвет, това ще създаде условия за по-бързото излизане на компанията на борсата. 
Но с помощта на блокчейн, подобна ситуация не би се случила. 
Ето защо. 
Надскачането на проблемите с ликвидността

Mасовото навлизане на криптовалутите ще доведе до заместване на чувствителните данни с нечувствителни, което ще дисциплинира управителите, както на ликвидните компании, така и на тези, които имат проблеми. 
Към днешна дата единственият начин, да се инвестира в стартъпи е чрез фонд за рисков капитал. В случая, им поверявате парите си за 10-12 години. Очаквате посредникът да инвестира в нови компании (като Uber) и чакате да получите вложеното плюс добра печалба, след договорения срок. Но инвестицията, сама по себе си е неликвидна. Не можете да ползвате парите си, за споменатия период. 
След време, почти всяка частна инвестиция – от партньорско участие в рисков фонд до ипотеката на дома ви ще може да бъде криптирана и търгувана. 
А това на практика означава, че всеки ден, час и минута, цената на частните дружества ще бъде публична и всички ще могат да я видят и евентуално да вложат в нея чрез блокчейн. А инвеститорът ще бъде в правото си да реши дали да изчака срока на инвестицията, или да я изтъргува след шест месеца, година,  друг период. 
От друга страна, частните дружества, ако продават дялове директно на рискови фондове или през вторичния пазар, ще получат по-широка оценка, от тази, която имат в момента от малка клубна група инвеститори. 
Цената на подобни компании ще бъде криптирана с помощта на токени и ще присъства непрекъснато в блокчейн, така както публичните компании виждат ежедневно движението на акциите си на борсата. 
Последната оценка на Uber, която възлиза на фантастичните 68 млрд. долара, е дело на инвеститорите, които управляват дружеството. От друга страна технологичната комапния беше изправена пред много скандали, съдебни процеси и смени в мениджмънта. И цената й от 68 млрд. Долара, която е около 4.5 пъти по-висока от тази на Snapchat (към датата на последната продажба на дялове), остана без промяна. (Според публикация в американското издания The Information, SoftВank, заявили интереса си да купят дялове на Uber, но цената би свалила общята оценка на компанията до 40-45 млрд. долата). 
Но, ако дяловете в частната Uber са „токенизирани“, цената й ще се променя непрекъснато в зависимост от пазара и всички служители, инвеститори и анализатори ще наблюдават това. 
Така пазарът ще дисциплинира управителите на дружествата. Какви ще са последствията за борда и мениджмънта на Uber, ако за шест месеца, оценката на компанията спадне от 68 млрд. долара до 45 млрд. долара? Вероятно промените биха били доста по-големи от досегашните. 
В Силициевата долина битува митът, че инвеститорите от „Уолстрийт“ са късогледи и алчни, докато светът на технологиите подходът е по-ласкав и компаниите имат време да следват естественото си развитие. Сега, обаче, става ясно, че „Уолстрийт“ дава по-точна текуща оценка, защото на този пазар има повече участници. 
И това няма да попречи на технологичните компании да разгърнат потенциала си. Един от най-известните основатели на компании от света на технологиите Джеф Безос, развива Amazon от 1997-ма през борсата и е получавал подкрепа от пазарите под формата на висока оценка, въпреки временните загуби. 
По всяка вероятност, вбъдеще биткойн ще направи от частните компании публични – и това ще е здравословно както за инвеститорите, така и за дружествата. 
3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Пазар и анализи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
leonardodorafinance
16:55, 05 октомври 2017
Кредити за всякакви цели
Предлагаме минималната сума от 5000 евро до 10 000 евро до 20 милиона евро
При нисък лихвен процент от 2% заем
Период: до 25 години в зависимост от размера на кредита, от който се нуждаете.
Клиентите трябва да бъдат
на възраст над 18 години
Тази сделка е 100% сигурна за всички клиенти
За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас по електронна поща:
(Leonardodorafinance@gmail.com)
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Блокчейн може да предотврати битки като тази, която разцепи Uber"    

абонамент за бюлетина