Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Нова версия на USB удвоява трансфера на данни

02 август 2017
5217 прочитания
18 одобрения
0 неодобрения


Индустриалният консорциум The USB 3.0 Promoter Group, занимаващ се с разработката на едноименния интерфейс, обяви пускането на нова спецификация – USB 3.2. Според разработчиците новият стандарт ще позволява трансфер с до 20 гигабита в секунда, като скоростта е постигната чрез „многолентово“ предаване на информацията.

Очаква се финалната версия на стандарта да бъде обявена през септември на конференцията USB Developer Days 2017, където ще бъдат представени и допълнителни подробности за USB 3.2.

USB поначало е разработван за обмен на данни между хост системи и устройства чрез използване на еднолентова сигнална шина. USB Type-C конекторите обаче, освен че предложиха реверсивност, поначало бяха създадени така, че да поддържат няколко физически канала за трансфер.

В новия стандарт USB 3.2 тази възможност най-после ще бъде рализирана. Спецификациите включват по две ленти на порт. В резултат двете настоящи шини SuperSpeed USB (USB 3.0), всяка от които предлага трансфер с до 5 Gbps, ще бъдат удвоени и резултатът е споменатата скорост от 20 Gbps.

Особеност на стандарта е, че удвояването на скоростта ще е възможно с настоящите кабели. Потребителите могат да очакват трансфер на данни с над 2 гигабайта в секунда между USB 3.2 устройства. До появата на такива устройства обаче ще минат между 12 и 18 месеца.

Междувременно споменатите конектори ще са станали още по-разпространени. Според аналзиаторската компания ABI Research 2017 г. ще е повратна за USB-C. От там очакват устройствата, оборудвани с новия конектор, да се увеличава с над 69% годишно до 2021 г.

18 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Нова версия на USB удвоява трансфера на данни"    

абонамент за бюлетина