Създаването на ново лекарство е дълъг, сложен и скъп процес, който отнема години, преди дори да стигне клинични тестове. Сега това може да се промени, тъй като суперкомпютрите са достигнали степен на развитие, която да им позволи да симулират по-голямата част от гореописаните процеси, драстично намалявайки цената и времето за разработка на нов медикамент.

Това е и причината фрамацевтичният гигант GSK (GlaxoSmithKline) да налее 43 милиона долара в шотландската компания за изкуствен интелект Exscientia, която обещава да впрегне мощта на алгоритмите за дълбоко заучаване, за да разработва нови лекарства.

GSK ще предостави на шотландците голямо количество данни и различни задачи, а Exscientia ще използва системите си, за да симулира необходимите тестове, за да определи дали въпросният медикамент е близо до клинични тестове с хора. Андрю Хопкинс от Exscientia твърди, че системата може да осигурява потенциални терапии с различни медикаменти четири пъти по-бързо и евтино от конвенционалните методи.

Разбира се, има много скептици, които смятат, че дигитализираното създаване на лекарства не може да замести традиционните изследвания. До този момент симулирането на химически връзки и реакции се оказва не толкова точно, колкото реалното им изследване в лаборатория, но фактът, че 43 милиона са заделени за подобно начинание, може да се окаже началото на промяна в начина, по който създаваме лекарства.