Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как да инсталирате безжичен рутер в 7 стъпки?

Мислите ли, че можете да се справите сами с инсталирането на WiFi рутер или подобно предизвикателство ви кара да се изпотявяте от притеснение?

27 юни 2017
4746 прочитания
8 одобрения
5 неодобрения
Страница 1 от 2Инсталирането на WiFi рутер не е задължително да бъде изпитание за вас. Производителите на рутери трябва да бъдат похвалени, защото не спират да работят за подобряване на начините за инсталация на своите продукти.
А съветите на Michael Brown от PCWorld  ще направи инсталирането на безжичен рутер лесна задача за вас.
Сега повечето производители на рутери предлагат за първоначална инсталация и последващи настройки приложения за смартфони и таблети. В действителност някои компании вече даже не ни занимават с браузър базирани потребителски интерфейси за всичко.Но най-добре е да има и двете опции и вие да решавате какво предпочитате.
Ето как да инсталирате безжичен рутер в 7 стъпки!
Стъпка 1: Намерете място на вашия рутер
 Всички производители ще ви кажат, че най-доброто място за поставяне на безжичен рутер, е на открито пространство, в центъра на вашето жилище. Това е страхотен съвет, защото ще осигури най-равномерно покритие, но е и не възможно да се направи за повечето хора, защото трябва да свържете вашия рутер с кабела, идващ от доставчика на интернет.

Ако не може да поставите WiFi рутера в центъра на вашето жилище, то поне опитайте да не го поставяте в килера, където сериозно ще влошите неговия обхват. Не се налага да местите точката си за достъп до интернет, просто използвайте по-дълъг CAT5e или CAT6 кабел, за да свържете рутера с нея.
Ако сте по-амбициозен, може да пуснете двойка Ethernet кабели, предназначени за рутера, до центъра на жилището ви. Единият до интернет точката за достъп, а другият - до комутатора, намиращ се примерно в килера ви.
Но има и по-лесен вариант: мрежа от излъчващи възлови точки. При тази система направете една възлова точка, (например до точката за достъп до интернет) и създайте други, следвайки пътя до вашите стаи в дома ви. Данните ви ще се предават безжично от един възел на друг и ще имате постоянен и силен WiFi сигнал навсякъде във вашето жилище.
Но бъдете внимателни! Не създавайте безжични възлови точки във WiFi мъртви зони, защото те няма да могат да се свържат с мрежата по-добре, от което и да е крайно устройство. Вместо това,  позиционирайте възловата точка така, че безжичният сигнал да покрие тази мъртва зона и да имате и там обхват.
Повечето рутери са конструирани така, че да разполагат с WAN (Wide Area Network) порт за връзка с точката за достъп на вашия интернет доставчик. Други пък имат автоматична система за настройване на порта, която автоматично прихваща и настройва порта като WAN или LAN (Local Area Network).
Налага се да направите няколко предварителни стъпки, така че не включвайте и изключвате нищо.

Прочетете още: През 2020 в 8 хил. градове на Европа ще има безплатен Wi-Fi

Стъпка 2: Конфигурирайте шлюза на вашия безжичен рутер
Доста интернет доставчици предоставят на своите потребители модеми с вградени рутери или само рутери. В повечето случаи тези устройства са с доста по-ниско качество, в сравнение със стандартните рутери, а и едва ли има доставчик, който да предлага за домашните потребители опция за изграждане на мрежа с множество точки за достъп.
Ако вашият шлюз е с интегриран рутер, трябва да конфигурирате шлюза и да изключите рутера, за да се пропусне WAN IP адреса и целият мрежови трафик да се насочи към вашия нов рутер. В случаите, когато вашият доставчик ви е предоставил отделен модем и рутер (вместо интегриран такъв), трябва просто да замените неговия рутер, с вашия. Всичко това се налага, за да се избегне двоен NAT сценарий (двойна транслация на мрежовите адреси) и последствията от него. 
Трябва да знаете IP адресите, който използва шлюза на вашия модем. Въведете адреса в уеб браузър, за да получите достъп до конфигурационния екран на устройството. 

 
Някои шлюзове имат така наречения „Bridge“ (мостов) режим на работа, за да може да се използва друг рутер. Може да се наложи да се свържете с вашия интернет доставчик за тази стъпка, защото някои от тях,не дават възможност на потребителите си, да правят това.
Моят доставчик на интернет е AT&T и използва модем Motorola NVG510 с вграден рутер (DSL). За да се конфигурира това устройство и да не използва вградения си рутер, трябва да влезете в менюто му „Firewall” и да изберете режим на работа „Passthrough Mode“, срещи настройката „Allocation Mode”. След това, задайте „DHCPS-Fixed” срещу  настройката „Passthrough Mode“, за да подсигурите MAC адрес на вашият рутер.
Конфигурационният протокол DHCPS ( Dynamic Host Configuration Protocol Server) задава динамично IP адреси на устройствата във вашата мрежа. MAC адресът е уникален идентификатор за рутера – няма два еднакви. Процесът за настройване на вашия шлюз може да е по-различен, но крайният резултат е един и същ. Необходимо е да намерите и настройките на вашето комбинирано устройство, откъдето се изключва WiFi модула. След като направите всички тези промени, рестартирайте вашия модем.

Стъпка 3: Свържете вашия шлюз с новия рутер
Изключете вашия шлюз (изключете го от контакта, ако няма ключ Power On/Off). Ако вашият LAN кабел е включен към шлюза, тогава го изключете и го включете към WAN порта на вашиятнов рутер (да припомним, че някои рутери имат отделeн WAN и LAN портове, а други имат универсални, които автоматично се конфигурират). Ако нямате мрежов кабел между шлюза и компютъра ви, използвайте този, които пристига в комплекта на новия рутер. След това включете вашия модем и изчакайте около минута-две, докато зареди.

8 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да инсталирате безжичен рутер в 7 стъпки?"    

абонамент за бюлетина