Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Facebook задълбава в алтернативните (AR и VR) реалности

Тенденцията се илюстрира отлично от два от най-новите проекти на гиганта – платформата за разработчици Camera Effects Platform и „по-дреужелюбната версия на Матрицата“ в лицето на VR социалната мрежа Facebook Spaces.

19 април 2017
1172 прочитания
0 коментара
1 одобрение
2 неодобрения

През последните години фирмената конференция за разработчици на Facebook стана почти толкова интересна като тази на Google. Но и да не е така, фактът, че разработките на гиганта касаят милиони хора, е предостатъчен, за да оправдават и нашия интерес към тях. А той беше събуден отново вчера, на конференцията F8 , по време на която Марк Цукерберг представи новости, които изглежда скоро ще пренесат Facebook в алтернативните и все по-близки реалности, които днес обозначаваме с буквосъчетанията AR и VR.

Марк Цукерберг на F8 2017

Първата от тях е Camera Effects Platform – платформа за разработчици, с помощта на която последните могат да създават елементи на добавена реалност (AR) за снимки и видео в социалната мрежа. Засега Camera Effects Platform има само шестима партньори, но в бъдеще техният брой сигурно ще се увеличава. Дори сега обаче вече са достъпни някои интересни AR-ефекти и филтри за вграденото приложение Camera.

Прочетете още: Запознайте се с Джарвис – изкуственият интелект на Марк Цукерберг

Camera Effects Platform

Възможностите на тази платформа са разгледани подробно в описанието на сайта на проекта, но, казано накратко, с нейна помощ в снимките и видеото ще могат да се добавят най-различни елементи: „от най-простата рамка, до най-сложните интерактивни ефекти“. В момента достъпен за работа е инструментът за създаване на рамки Frame Studio, а за бета-версията на инструмента AR Studio се приемат заявки.

Facebook Spaces

Заедно с Camera Effects ръководството на социалната мрежа обяви и Facebook Spaces – проект, който ще е доста по-интересен за масовите потребители. Или поне за онези от тях, които притежават VR хедсет Oculus Rift. Защото всъщност става въпрос за нещо като оциална мрежа във виртуалната реалност. С помощта на тази платформа потребителите на Oculus Rift очила ще могат да влизат в общо виртуално пространство, където да взаимодействат един с друг. Т.е. на практика Facebook Spaces е VR версия на социалната мрежа за собствениците на шлемове Oculus (и контролери Touch).

Facebook Spaces

Общуването във Facebook Spaces може да става както с вербални, така и с невербални методи. Т.е. потребителите могат да си комуникират посредством обаждания във Facebook Messenger, да рисуват, да гледат панорамни видео материали, да играят различни игри, да си правят VR-селфита със своите анимирани аватари и какво ли още не – всичко във виртуална среда. Някои потребители вече успяха да нарекат Spaces „по-дреужелюбната версия на Матрицата“. Ето как изглежда тя:

Ако разполагате с VR хедсет Oculus Rift, вече можете и да разберете лично какъв е животът там. Бета-версията на приложението Facebook Spaces вече е достъпна за сваляне в магазина Oculus Store. Засега възможностите на Facebook Spaces са малко ограничени наистина (максимум 4 потребителя едновременно могат да си правят VR сесии), но се предполага, че в бъдеще тези ограничения ще изчезнат. По-нататък Facebook ще направи средата Spaces достъпна и за други VR платформи, обещават на компанията, но без да казват нещо конкретно по въпроса.

1 одобрение
2 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Facebook задълбава в алтернативните (AR и VR) реалности"    

абонамент за бюлетина