Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Ретро мания: програмите за Macintosh вече са достъпни в браузър

Организацията, която се грижи за Интернет архивите, е представила нова библиотека от емулиран софтуер за серията компютри, с които навремето компанията Apple се прослави по цял свят. Колекцията включва над 40 емулирани програми, излезли в периода от 1984 до 1989 г.

18 април 2017
2067 прочитания
0 коментара
2 одобрения
0 неодобрения

Ако има някое наистина „вехотшарско“ място в Световната мрежа, то това без съмнение е „Интернет Архивът“ (The Internet Archive). Тоз ресурс е незаменим за много потребители, не само защото чрез него може да се получи достъп до резервните копия на важни сайтове и документи, а и защото от там могат да се пуснат и програми, които иначе отдавна са история. А поводът да се сетим за всичко това е фактът, че в Архива се е появила една прелюбопитна колекция, която сигурно ще донесе неподправен възторг на всички компютърни любители, които са расли през 80-те години на миналия век. Защото предлага пълния набор програми за Macintosh, които могат да се пускат в браузър.

Macintosh archive

Организацията, която се грижи за Интернет архивите, е представила нова библиотека от емулиран софтуер за серията компютри, с които компанията Apple се прослави по цял свят. Колекцията включва програми, излезли в периода от 1984 до 1989 г. Но тогава не се пишеше толкова много софтуер както сега, така че в селекцията има малко над 40 емулирани приложения. Затова пък, ако някой има желание, може не само да ги ползва в браузър, но и да си ги свали на компютъра.

Прочетете още: Ретро-мания и в SEGA: преиздават класическата конзола Mega Drive

В колекцията има предимно програми от ниско ниво от рода на MacWrite, няколко приложения на Microsoft, включително известния Flight Simulator, както и любими ретро-игри като Frogger и Lode Runner. В списъка обаче присъстват и пълни версии на операционните системи MacOS 6.0.8 и 7.0.1 с поддръжка на визуалната среда за програмиране HyperCard.

Macintosh archive

Според архивиста Джейсън Скот (Jason Scott), това съчетание от остарели решения в съвременен свят ще е интересно за всички, които не са (или са) работили с оригиналната операционна система за фамилията компютри Macintosh. Защото, както отбелязва специалистът, „когато онези машини бяха пускани, тези приложения даваха нови идеи на глобалната публика и почти веднага намираха почитатели и последователи.

Macintosh archive

За съвременните интернет потребители, много от които сигурно дори не са били родени през 80-те, графиката, анимациите, звуците и шрифтовете на древните приложения със сигурност ще изглеждат остарели, но въпреки в това в емулаторите може да се види и връзката със съвременните версии на macOS.

2 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ретро мания: програмите за Macintosh вече са достъпни в браузър"    

абонамент за бюлетина