Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Ето точно какви данни събира Windows 10 за потребителите си

Уточнението идва от самата компания Microsoft, която заедно последните промени в своята политика за конфиденциалност, публикува и пълен списък с потребителските данни, които нейната операционна система събира на базово ниво.

06 април 2017
2719 прочитания
0 коментара
12 одобрения
21 неодобрения

Шпионската истерия, която възникна малко след пазарния дебют на Windows 10, като че поотшумя с времето, но едва ли е забравена изцяло от потребителите, които държат на своето лично пространство. Дали техните притеснения са основателни или не е въпрос, по който все още се спори, но поне не може да се отрече, че Microsoft от време на време взема някои мерки, за да поуталожи страховете на хората. Имаме и съвсем пресен пример за това – след последните промени в своята политика за конфиденциалност, софтуерният гигант публикува и информация за това какви точно потребителски данни се събират и обработват от операционната система Windows 10.

Windows 10 privacy

Както отбелязва ръководителят на Windows отдела в Microsoft Тери Майерсон (Terry Myerson) в официалния блог на платформата, компанията за първи път публикува пълен списък на диагностичните данни, събирани на базово ниво. Освен това се представя и подробна сводка за събраната информация за потребителите както на основно, така и на пълното ниво на диагностиката, подчертава също мениджърът.

Прочетете още: Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?

Съответният инструмент за по-пълно управление на събираните от Windows 10 данни ще бъде представен заедно с обновлението Creators Update, което ще излезе официално следващата седмица, става ясно още от официалната информация.

Windows 10 privacy changes

С негова помощ потребителите ще могат да избират данни на какво ниво да бъдат събирани в различни аспекти – базов или пълен. Освен това е било намалено количеството обработваеми събития, а обемът на събираните на базово ниво данни е намален два пъти, твърдят още от Microsoft.

12 одобрения
21 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ето точно какви данни събира Windows 10 за потребителите си"    

абонамент за бюлетина