Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как ще изглеждат последните мигове от живота ви в близост до неутронна звезда

Науката предупреждава: приближаването до неутронни звезди е изключително опасно за вашето здраве! Ето какво може да ви се случи в близост до тях ...

24 март 2017
5072 прочитания
2 одобрения
1 неодобрение

Смъртта в космоса почти винаги е доста зрелищно упражнение ... или поне така я представят повечето sci-fi филми. И в повечето случаи нещата наистина имат научна обосновка, така че зрелищата са гарантирани – стига да можем да ги видим, разбира се ... А такива възможности ни предоставя един от любимите ни YouTube-канали – посветеният на космоса, научните открития и новите технологии Science Channel, който тези дни публикува едно доста увлекателно видео, показващи нагледно какво би се случило с човек, ако той случайно се окаже близо до неутронна звезда.

Neutron star

Видеото, разбира се, е базирано на компютърно генерирана анимация, представяща падането на човек върху такова космическо тяло. За онагледяване всъщност авторите използват манекен, подобен на тази, които ползват за краш-тестовете на автомобилите, а самата анимация е научно обноснована и обяснена с коментари от астрофизици и специалисти по планетарна защита, редуващи се с любопитни факти за неутронните звезди.

Прочетете още: Ето как може би ще изглеждат последните мигове от живота на Слънцето

А такива за тях има много, защото неутронните звезди са най-плътните след черните дупки астрономически обекти. Плътността на тяхната материя е толкова голяма, че ако например по някакво чудо усппем да откъснем малко късче от такова небесно тяло с големината на побиращо се в юмрук речно камъче, то той би тежал стотици милиони тонове. Радиусът на тези неутронни звезди обикновено не превишава 9-10 км, но това не пречи те да тежат двойно повече от нашето Слънце. Всъщност масата им е толкова голяма, че те изкривяват светлината около себе си, създавайки различни „ефекти“, а гравитацията на тяхната повърхност е 200 милиарда по-силна от земната.

Science Channel pic

Всичко това сигурно ви подсказва как ще се стекат събитията, ако се озовете непредпазливо близо до неутронна звезда - изразът „разкъсан на парчета“ би бил твърде слаб и неточен, за да опише вашата зрелищна смърт. По точно е да се каже, че, докато падате върху неутронната звезда, нейната гравитация ще разцепи дори атомите в тялото ви, което ще се превърне в тънък поток материя летящ към повърхността на звездата със 160 000 километра в секунда. Сблъсъкът с нея пък ще отдели такова количество енергия, каквото не биха могли да възпроизведат дори всички ядрени заряди на нашата планета, ако бъдат взривени. Вижте сами за какво става въпрос:


Едва ли е нужно да подчертаваме колко е важно да стоите настрана от неутронните звезди. Ако ли пък не успеете, ще ви остане само утехата, че поне всичко ще се случи почти мигновено ....

2 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как ще изглеждат последните мигове от живота ви в близост до неутронна звезда"    

абонамент за бюлетина