Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Разработчиците вече могат да пробват следващата ОС Android

Засега Google все още не разкрива всичките си карти по отношение на подобренията и нововъведенията, които могат да се очакват в потребителската версия на Android O, но все пак има данни за някои от обновленията и подобренията в новата мобилна ОС. Вижте кои са те по-долу.

22 март 2017
4658 прочитания
2 одобрения
2 неодобрения

В латинската азбука след буквата N идва O, така че логично е логично да очакваме също, че в програмата на Google следващата ОС носи обозначението Android O. В това отношение няма изненади, както и във факта, че почти точно година, след като представи на разработчиците Android N, интернет гигантът пусна и версията Android O Developer Preview. Тази версия вече е достъпна за сваляне и преглед.

 Android O Developer Preview

Както и преди в случая, тази версия е предназначена изключително за разработчици и използването и за ежедневни задачи не е препоръчително. Потребителският вариант на новата Android ОС по традиция излиза през есента и, по всяка вероятност ще научим повече за нея по време на предстоящата през май фирмена конференция Google I/O, когато се очаква да започне и публичното бета-тестване на Android O.

Прочетете още: На помощ на разработчиците идва и Android Studio 2.0

Може би поради тази причина, засега Google все още не разкрива всичките си карти, но все пак има данни за някои от обновленията и подобренията в новата мобилна ОС. Обичайното е продължаващата работа по въпроса за енергоспестяването, който Google решава с орязване на функционалностите на приложенията във фонов режим.

 Android O Developer Preview

Промени има и в системата за възпроизвеждане на уведомленията – още нещо обичайно за всяка нова версия на фирмената ОС. Главното нововъведение в Android O е възможността за групиране на уведомленията по категории, които в компанията наричат „канали“. Засега тяхното описание е доста мъгляво, но изглежда потребителите ще получат повече контрол над настройките за уведомленията на ниво приложение. Споменава се също и за някои „нови визуални ефекти“.

 Android O Developer Preview

Друго интересно нововъведение, споменато в документацията за разработчиците, са т.нар,. Отложени уведомления – очевидна аналогия с тази опция при писмата, която в някои случаи може да бъде и доста полезна.

В Android O разработчиците на Google ще се стремят също да повишат и качеството на предаваното през Bluetooth-слушалки аудио чрез внедряването на поддръжка на „висококачествени аудио кодеци“, в т.ч. Sony LDAC.

Освен това Google ще разреши на разработчиците на приложения да създават „адаптивни иконки“ - такива, които ще могат да променят своята форма и външен вид в зависимост от избраната тема за оформление на работния плот.

 Android O Developer Preview

Ето накратко още няколко от очакваните промени в изобразяването на съдържанието и навигацията в интерфейса:

  • вграден режим „картина в картината“ за видео;

  • нов изскачащ прозорец, който приложенията ще могат да използват вместо прозореца за системни предупреждения (който сам по себе си звучи като нещо ужасно);

  • поддръжка на възможност за работа с много прозорци едновременно при използване на външен монитор;

  • нови способи за навигация и автоматично управление на елементите на интерфейса на клавиатурата.

Android O Developer Preview поддържа работа с устройства Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL, Pixel C. Собствениците на такива апарати могат без проблем да си заредят обновлението „по въздух“, а ако предпочитат, могат да изтестват новата мобилна ОС и на РС система посредством емулатор.

2 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Разработчиците вече могат да пробват следващата ОС Android"    

абонамент за бюлетина