Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Apple и Google запушват дупките, използвани от ЦРУ

Поне това уверяват в официални изявление представители на Google и Apple, като междувременно препоръчват на потребителите и своевременно да инсталират официалните софтуерни ъпдейти за iOS и Android.

09 март 2017
6169 прочитания
2 одобрения
4 неодобрения

Срещу Wikileaks сигурно могат да се кажат много неща, но сред тях едва ли може да бъде твърдението, че скандалният уеб ресурс не върши и полезна работа понякога. Ако не беше например гръмналият на 7 март скандал, след като Wikileaks публикува 8761 документи и файлове от отдела за кибер-разузнаване на ЦРУ, технологичните гиганти едва ли щяха скоро да научат за много от дупките в системите им за сигурност. А ето че сега вече усилено работят и по запушването им.

cyber security


Много от уязвимостите в системите на Google, разкрити във вторник от WikiLeaks, вече са поправени, заявяват представители на компанията пред онлайн ресурса
Recode. По думите на Скот Адкинс, директор на отдела за сигурност и защита на личната информация в Google, компанията е „уверена, че security ъпдейтите и защитите на Chrome и Android вече са защитили потребителите от тези предполагаеми уязвимости “. Специалистът отбелязва също така, че момента компанията извършва анализ на останалите системи за сигурност и, че „ще приложи всякакви по-нататъшни мерки за защита“.

Прочетете още: Разкриха мащабна кампания за кибер шпионаж чрез хард дискове

Компанията Apple също вече е отстранила значителна част от уязвимостите, от които, според публикуваните от WikiLeaks документи, са могли да се възползват американските разузнавателни служби за достъп до смартфоните на интересуващите ги лица. Поне това твърди изявление на компанията, в което също се казва, че Apple продължава да работи над безопасността на мобилната операционна система iOS и препоръчва на потребителите своевременно да инсталират официалните обновления.

cyber spy

Припомняме, че според документите, публикувани от Wikileaks на 7 март, американските спецслужби са използвали хакерски методи за получаване на достъп до iOS и Android смартфони. От публикуваната информация ставя ясно, че шпионите са използвали неразкрити уязвимости за достъп до кореспонденцията на интересуващите ги лица, могли са да наблюдават входящите и изходящите комуникации, да проследяват движението на потребителите и дори да управляват устройствата им. Освен това, с помощта на уязвимости ЦРУ е могло да прихваща и съобщения в популярни месинджъри като WhatsApp, Telegram и Signal, както и да овладява smart-телевизори и да ги използва с цел шпионаж.

2 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Apple и Google запушват дупките, използвани от ЦРУ"    

абонамент за бюлетина