“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

NASA: »ма 7 потенциално обитаеми планети само на 40 светлинни години от «ем€та!

ѕодробностите за новооткритите екзопланети, които се върт€т около студената звезда-джудже TRAPPIST-1, засега все още са малко, но според NASA те все още не са заети от разумна цивилизаци€. ƒали обаче има други форми на извънземен живот тепърва предстои да разберем.

23 февруари 2017
4680 прочитани€
9 одобрени€
0 неодобрени€

≈кзопланетите са по-близо, отколкото сигурно са се над€вали и най-големите оптимисти, и при това са не една и две, а цели седем! “ова разказаха снощи представители на NASA по време на пресконференци€та, ко€то мнозина от нас очакваха с нетърпение, предвкусвайки именно нещо от сорта. ”чените от јмериканската аеро-космическа агенци€ обаче надминаха очаквани€та със съобщението си за неверо€тното откритие – само на н€какви си 40 светлинни години от «ем€та има седем подобни на не€ планети! ¬сички те се върт€т около студената звезда-джудже TRAPPIST-1 в съзвездието ¬одолей и на теори€ на всички от т€х може да има вода в течно състо€ние.

ћоже би така ще изглежда пейзажът на н€ко€ от седемте близки екзопланети в системата TRAPPIST-1

ћоже би така ще изглежда пейзажът на н€ко€ от седемте близки екзопланети в системата TRAPPIST-1

ѕрочетете още: ≈то кои са 20-те най-интересни екзопланети според NASA

—поред официалната информаци€, истори€та на това откритие започва през май миналата година, когато с наземен телескоп астрономи забел€зали три планети, които се върт€т около въпросната звезда. —лед това учените изследвали TRAPPIST-1 с помощта на космически€ телескоп „—питцер“ и открили още четири планети. »нтересното е, че всички те кръжат около слънцето си в т.нар. обитаема зона, € ко€то услови€та на планетата са достатъчно подход€щи за евентуално съществуване на вода в течно състо€ние и, съответно, на н€какви форми на живот.

TRAPPIST-1 System

«асега обаче не са засечени никакви сигнали от тези небесни тела, което сигурно ще разочарова почитателите на конспиративните теории за извънземни, които циркулираха в ћрежата в навечерието на вчерашната пресконференци€ на NASA. “.е. на този етап е почти сигурно, че новооткритите седем екзопланети не са заети от извънземна цивилизаци€ (нещо, което в определен смисъл също може да се се см€та за добра новина).

—равнение на размерите на —лънцето и тези на звездата-джуджеTRAPPIST-1

—равнение на размерите на —лънцето и тези на звездата-джуджеTRAPPIST-1

¬същност подробностите за новооткритите планети засега не са много.  акто казва белгийски€т астроном ћишел ∆ийон, „атмосферата им може да прилича на тази на «ем€та, на тази на ¬енера или да бъде н€каква съвсем различна“. «асега учените зна€т само приблизителните размери на планетите, които са съпоставими с мерките на «ем€та.

»звестно е също времето, за което те обикал€т около сво€т звезда: от 36 часа до 20 дни. ќсвен това всички седем екзопланети са доста по-близо до звездата, отколкото са тези в —лънчевата система: ако TRAPPIST-1 беше на м€стото на —лънцето, всички планети биха кръжели от вътрешната страна на орбитата на ћеркурий. —амите планети са много близко и една до друга – от вс€ка могат да се вид€т съседните така както ние виждаме Ћуната от нашата планета.

—равнение на разсто€ни€та между планетите от —лънчевата система и тези в системата TRAPPIST-1.

—равнение на разсто€ни€та между планетите от —лънчевата система и тези в системата TRAPPIST-1.

 ак точно изглеждат нещата от повърхността на близките екзопланети може само да се предполага, но NASA все пак пусна в сво€ YouTube-канал генерирано на компютър 360-градусово панорамно видео, което ни дава поглед към едно такова предположение.

 

≈два ли е нужно да подчертаваме защо това откритие на NASA е важно. ќчевидно надеждите за евентуална космическа експанзи€ на човечеството в бъдеще не са съвсем неоправдани. ќстава само да открием как да се придвижим заедно с нужното ни оборудване на разсто€ние от 40 светлинни години ...

≈, ако междувременно разполагате с около 40 (стандартни) минути, можете да изгледате видео записа на снощната прес-конференци€ на NASA. ≈то го:9 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "Ќаука"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"NASA: »ма 7 потенциално обитаеми планети само на 40 светлинни години от «ем€та!"    

абонамент за бюлетина