Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Първи стъпки във видео блогинга - част 2: софтуер и оптимизация

Софтуерът е вторият най-важен елемент от техническото осигуряване, необходимо за създаването и поддържането на един успешен видео блог. Затова му посвещаваме специално внимание във втората част на нашето кратко ръководство за начинаещи видео блогъри

17 февруари 2017
5726 прочитания
3 одобрения
3 неодобрения
Страница 1 от 2

Текст: Драгомир Дончев

В първата част на импровизираното ни кратко ръководство за начинаещи видео блогъри се спряхме основно на хардуера, който ще ви е нужен за успешен старт. Днес ще си поговорим малко повече за втория най-важен елемент от техническо осигуряване, необходимо за един успешен видео блог – софтуера.

ВИДЕОСПОДЕЛЯНЕ „НА ЖИВО“

Live stream

Прочетете още: Първи стъпки във видео блогинга – част 1: нужното оборудване за старт

Разбира се, нищо не ви пречи да споделяте онлайн директно заснетият от вас „суров“ видео материал. Всъщност точно това правят създателите на съдържание в един от най-популярните влогинг „поджанрове“ – т.нар. live streamers. Това е видео блог алтернативата на телевизионните предавания „на живо“ в които онлайн се излъчва директно, нередактирано видео от нещо случващо се в реално време – най-често материал от актуална видео игра. За целта ще са ви нужни само софтуер за излъчване в реално време и онлайн акаунт за съответната услуга предлагаща споделяне на подобно съдържание. Две от най-популярните подобни платформи в момента са YouTube и Twitch, но те далеч не са единствените.

Twitch TV

Що се отнася до софтуера за broadcasting („живо“ излъчване) обикновено тук препоръките се свеждат до три приложения: Open Broadcaster Software, XSplit и Gameshow. Ако пък разполагате с графичен адаптер на NVIDIA от 6-то или по-ново поколение, дори няма да ви е необходим допълнителен софтуер – можете да използвате вградения в драйверите на видео картата ShadowPlay модул. Имайте предвид, че за излъчване на видео онлайн в реално време ще ви е необходим доста мощен компютър – за препоръчване с процесор от ранга на Intel i5-4670 или AMD еквивалент в комплект с поне 8GB памет или конзола от най-ново поколение (Xbox One или PlayStation 4/4 Neo).

РЕДАКТИРАНЕ НА ВИДЕО СЪДЪРЖАНИЕ

video editing

Ако сте наистина сериозни по отношение на видео блогинга обаче, вероятно ще искате, преди да споделите създаденото от вас съдържание, да го приведете в приличен вид. Тук вече ще ви е нужен софтуер за видео редакция, което от своя страна е свързано с една добра и една лоша новина. Добрата е, че днес на пазара се предлагат стотици най-разнообразни продукти за създаване, обработка и редактиране на видео съдържание. Лошата е, че една голяма част от тях са платени и тук обикновено се включват тези с най-богати, професионални възможности. Разбира се, никъде няма задължително условие, което непременно да изисква покупката на скъп продукт за видео редакция, за да можете да създавате креативни, интересни и успешни видео клипове. Винаги можете да стартирате с безплатен продукт, а ако начинанието ви се увенчае с успех и се окажете от късметлиите, успели да заработят допълнителни средства с помощта на видео блогинга да инвестирате в по-скъпо софтуерно осигуряване.

filmora

Някои от най-популярните, безплатни алтернативи днес са например Machete Video Editor Lite  и Avidemux. Освен, че са безплатни те са и изключително лесни за употреба и предлагат отличен базов набор за редакция на видео съдържание: изрязване, копиране, добавяне на откъси. Разбира се, има и доста ограничения – например Machete поддържа само два от най-популярните в момента видео формати (AVI и WMV) и не предлага опция за редакция на аудио. Avidemux е малко по-„умел“ и включва поддръжка още на VI, DVD, MPEG, QuickTime и MP4, но също не разполага с възможности за редактиране на аудио.

video editing

За хората, които търсят повече и по-гъвкави инструменти, вероятно ще представляват интерес продукти като Wondershare Filmora  и Camtasia. И двете програми предлагат изключително мощни средства за видео редакция в това число добавяне на бутони, специални ефекти, филтри и други в комбинация с лесен за използване, интуитивен интерфейс. Макар да могат да се използват безплатно при определени условия, това включва известни ограничения – например неплатените версии на продуктите добавят воден знак върху всяко редактирано видео и единственият начин да го премахнете е да се сдобиете с платеният вариант.

Ако пък гледате наистина сериозно на заниманията си с видео редакция, винаги можете да се обърнете към професионален продукт от най-тежка категория – да речем Adobe Premiere Pro CC.

adobe

През последните години Adobe преминаха към изключително гъвкава нова схема на заплащане за използване на техните продукти. Вместо покупка на цялостния пакет, който в миналото струване няколко хиляди долара, днес можете да се възползвате от опцията им за абонамент, при която да свалите и работите с продукта срещу скромна сума (около 12 евро на месец). Добре е да имате предвид, че редактор от ранга на Premiere Pro CC е изключително комплексен, гъвкав и мощен продукт и за да го използвате пълноценно ще трябва да инвестирате немалко време в разучаване на многобройните му функции.

Продължава на следващата страница с "Оптимизация"

3 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първи стъпки във видео блогинга - част 2: софтуер и оптимизация"    

абонамент за бюлетина