Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

GDDR6 памети за видеокарти ще има в края на годината, обещава Micron

Новите GDDR6 чипове ще осигуряват двойно по-голяма скорост на трансфер в сравнение с масовата днес при видеокартите GDDR5 памет, така че технологията има своите шансове да залегне в основата на поне част от новите високопроизводителни графични решения от следващите поколения.

07 февруари 2017
4836 прочитания
12 одобрения
1 неодобрение

От появата на първите видеокарти с памет HBM2 все още ни делят не по-малко от два месеца, тъй като, както стана ясно наскоро, графичните ускорители с новата Vega GPU архитектура ще излязат на пазара през второто тримесечие. Но към края на годината ще има и други бързи памети за мощни видео карти. Във всеки случай, това обещават от компанията Micron, които, по последни данни, смятат да започнат предсрочно производството на GDDR6 модули – в края на настоящата година, вместо през 2018-а, както е било планирано по-рано.

GDDR5x modules


Едва ли е нужно да поясняваме, че тази памет е по-бърза и по-енергоефективна от своите предшественици. Ако GDDR5 и GDDR5x предават данни със скорости съответно 8 и 12 Gb/s на пин, то при GDDR6 скоростта е вече 16 Gb/s. Това означава двойно по-голяма скорост на трансфер в сравнение с масовата днес при видеокартите GDDR5 памет.

 

Прочетете още: AMD: с Vega графиката high-end геймингът никога няма да бъде същият

Въпреки това, от гледна точка на общата скорост на пренос на данни GDDR6 все още няма да може да изпревари HBM паметите. За сравнение, пропускателната способност на ускорителя AMD Fury X с HBM е 512 GB/s, а при GTX 1080 c GDDR5 — 320 GB/s.

GDDR5 vs HBM

Предполага се обаче, че не всички нови видеокарти на AMD ще бъдат оборудвани с HBM памет, така че и GDDR6 технологията има своите шансове да залегне в основата на поне част от новите високопроизводителни графични решения от следващите поколения.

12 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"GDDR6 памети за видеокарти ще има в края на годината, обещава Micron"    

абонамент за бюлетина