“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

¬ъзможно ли е полицаи и финансисти да станат »“ специалисти?

Ќе просто е възможно, но и се случва често, твърд€т от компани€та Minds Technologies , ко€то разкрива н€кои позитивни тенденции на родни€ пазар на труда, даващи надежда за запълване на недостига от квалифицирани кадри за раст€щата »“ индустри€ у нас.

07 февруари 2017
5479 прочитани€
7 одобрени€
3 неодобрени€

Ќа фона на всички забележки към родната образователна система и на все така остро сто€щи€ проблем за недостиг на квалифицирани кадри за »“ сектора в страната, на български€ пазар на труда все пак се забел€зват н€кои позитивни тенденции, които имат потенциал да балансират ситуаци€та. —поред HR компани€та Minds Technologies това се дължи на факта, че специалисти от различни области се преквалифицират и започват да търс€т работа в сектор информационни технологии.

Career compass

ѕо данните на агенци€та най-често желаещите да направ€т см€на на кариерата са на административни позиции, работ€т в кол-ценрове, полици€та, занимават се с логистика или са икономисти и финансисти. ѕодготовката на кадър за влизане в сектора обикновено отнема от 6 месеца до една година, отбел€зват още от Minds. —пециалистите, на които дължим и инфографиките по-долу, съветват желаещите за такава пром€на да се подготв€т поне година, като се обучават и инвестират в себе си, за да могат да заемат добри позиции.

ѕрочетете още: Ќасока за »“ квалификаци€: расте търсенето на Node.js специалисти

—поред т€х, най-често се започва като т.нар. специалисти по качеството, които тестват програми и продукти. ѕо-дълго е навлизането в самото програмиране на различни езици и не всеки от желаещите усп€ва да се справи с преквалификаци€та в тази посока.

Minds Technologies  infographic

» във всичко това има смисъл. Ѕългари€ е най-добрата аутсорсинг дестинаци€ в ≈вропа за 2015г. според класаци€ на European Outsourcing Awards (≈вропейските аутсорсинг награди). ћакар,че квалифицираните специалисти все още са недостатъчно, несъвършената ни образователна система все пак има принос за това челно м€сто.

Minds Technologies  infographic

ƒанни на ј„» например отбел€зват ръст от 15% на завършилите IT специалности във висши учебни заведени€ за последните три години (2013-2016г.) ƒългосрочната държавна стратеги€ за насърчаване обучението на софтуерни специалисти планира обучаването на 30 000 специалиста за 15 години. ѕланиран е и 80% ръст на приема във висши учебни заведени€, които обучават кадри в сферата на IT.

Minds Technologies  infographic

—траната ни има и традиционно силно средно образование в областта на математиката и информатиката – до 2015г. на ћеждународната олимпиада по математика български€т отбор е завоювал 55 златни, 102 сребърни, 101 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

ќбразованието и националната стратеги€ са от ключова рол€ дългосрочно да останем конкурентоспособни като аутсорсинг дестинаци€, междувременно компаниите инвестират в обучение и преквалификаци€ на кадри. »ма много сектори, в които перспективите за развитие намал€ват и е нормално служителите да се преориентират“, коментира ѕетър ƒанчев, управител на компани€та Minds Technologies, ко€то има и специални програми, улесн€ващи този процес.

7 одобрени€
3 неодобрени€
ќще от рубрика "ќбразование и  ариера"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"¬ъзможно ли е полицаи и финансисти да станат »“ специалисти?"    

абонамент за бюлетина