Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Гледка, която си заслужава да видиш: пръстените на Сатурн в детайли

NASA публикува няколко снимки на пръстените на Сатурн, направени от рекордно близко разстояние и в безпрецедентни до момента детайли и резолюция, в която всеки пиксел представлява пространство с радиус от 550 метра. Вижте ги и вие.

01 февруари 2017
5304 прочитания
13 одобрения
1 неодобрение

Повечето от нас разпознават Сатурн още от деца – все пак това е не само една от най-големите планети в нашата система, но и единствената, която се отличава със своите пръстени. През последните години, най-вече благодарение на космическите мисии на NASA, виждаме и немалко снимки, които ни предлагат повече или по-малко подробни погледи към тази забележителност. Никога досега обаче не е имало толкова детайлни изображения на пръстените на Сатурн, колкото ни предлага космическият апарат Cassini, който в момента се намира на орбита около планетата.

пръстените на Сатурн в най-детайлните снимки до момента

Благодарение на въпросния апарат NASA наскоро е публикувала няколко снимки на пръстените на Сатурн в безпрецедентни до момента детайли и резолюция, в която всеки пиксел представлява пространство с радиус от 550 метра. Снимките са направени от рекордно близко разстояние – 56 000 километра.

Прочетете още: NASA публикува серия зашеметяващо красиви снимки на космоса

Разбира се, в рамките на своята мисия апаратът Cassini вече е наблюдавал въпросните обекти, но снимките с резолюция 550 метра на пиксел дават възможност да се разгледат и редица “дребни” подробности. Както обясняват от лабораторията за реактивно движение JPL-Caltech на NASA, фотографиите за първи път позволяват на учените да изучават т.нар. “сламки” и “пропелери” – специфични участъци от пръстените, които влияят на гравитацията на спътниците на Сатурн.

пръстените на Сатурн в най-детайлните снимки до момента

Ето още няколко от изображенията, които стигат до нас благодарение на Space Science Institute / JPL-Caltech / NASA:

пръстените на Сатурн в най-детайлните снимки до моментапръстените на Сатурн в най-детайлните снимки до моментапръстените на Сатурн в най-детайлните снимки до момента13 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Гледка, която си заслужава да видиш: пръстените на Сатурн в детайли"    

абонамент за бюлетина