Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Нова програма ще подобрява финансовата грамотност на средношколците

Между отличните финансови познания и това да си успешен предприемач съществува тясна връзка, убедени са в компанията Visa, която стартира изпълнението на програма за финансова грамотност за ученици в България.

26 януари 2017
4471 прочитания
2 одобрения
0 неодобрения

Според едно миналогодишно представително проучване на Алфа Рисърч, от финансовата грамотност на учениците у нас определено има какво да се желае.  Ниското ниво на финансова грамотност сред учениците се потвърждава и от недостатъчните им познания по различни практически въпроси във финансовата сфера.

Visa survey

За щастие, в компанията за разплащания Visa не просто са взели резултатите от това изследване присърце, а смятат да положат и сериозни усилия за подобряването на положението. Част от тези усилия е и важна образователна инициатива – Visa започва с подкрепата на българските банки изпълнението на първата в страната образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас. По-голямата част от учащите в тези класове (84%) също биха желали да посещават часове по практическа финансова грамотност, показва също гореспоменатото проучване.

Прочетете още: Проучване: Средношколците у нас са с ниска “финансова грамотност”

Visa survey

„Днес е широко разпространено мнението, че за да се предпази в дългосрочен план устойчивостта на дадена икономика, е от съществено значение настоящите и бъдещите потребители на финансови продукти да разполагат с необходимите финансови познания и умения, така че да бъдат в състояние да взимат информирани и разумни решения. Освен това, между отличните финансови познания и успеха на предприемача съществува тясна връзка. Visa и българските банки ще осигурят точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят“, пояснява Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Visa survey

Според официалната информация, през първата година в 10 училища в цялата страна ще се провеждат часове по финансова грамотност, като част от кампанията „Нашите пари“, а преподаваните уроци следват специално разработени за програмата учебник и учебна тетрадка. Материалът покрива ключови финансови теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на бюджет, депозити, кредити, инвестиции и др.

Visa survey

Партньори в дългосрочния проект са също ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика ucha.se, на която ще се публикуват редица видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника.

Visa survey

Учебните материали са отпечатани от издателство Просвета и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците, гласи още официалната информация. Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети, с богати и задълбочени експертни познания.

2 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Образование и Кариера"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Нова програма ще подобрява финансовата грамотност на средношколците"    

абонамент за бюлетина