Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Все по-близо до Terminator: успешен полеви тест на ховърбайка JTARV

Армията на САЩ е провела успешни изпитания на ховърбайка JTARV, създаден съвместно с компанията Malloy Aeronautics и замислен като тактическо средство за снабдяване на бойното поле. Не е изключено обаче и използването му и с въоръжение.

18 януари 2017
5091 прочитания
4 одобрения
6 неодобрения

Много от идеите, които дадоха навремето Лукас със Star Wars и Камерън с “Терминатор”, и до днес палят въображението не само на масовата публика, но и на инженери и изобретатели, които се опитват да ги реализират на практика. А някои от тях отиват дори още по-нататък, създавайки комерсиални продукти с възможности за практическа употреба. Един успешен пример за това е ховърбайкът на компанията Malloy Aeronautics, която отначало пусна проекта си в Kickstarter, през 2015 г. сключи договор и с Министерството на отбраната на САЩ за създаването на футуристично превозно средство с военно приложение. Малко по-късно организациите обединиха усилията си и с компанията Survice Engineering и ето, че вече има и обнадеждаващ резултат – успешни полеви изпитания на въпросния ховърбайк.

JTARV (Joint Tactical Aerial Resupply Vehicle)

Официално апаратът носи наименованието JTARV (Joint Tactical Aerial Resupply Vehicle – съвместно тактическо въздушно транспортно средство за снабдяване). Машината е предназначена за безпилотна доставка на боеприпаси на къси разстояния и в кратки срокове (до 30 мин.).

Прочетете още: Филмите, които ни разкриват бъдещето на технологиите

По същество ховърбайкът представлява възгоолемичък квадрокоптер с правоъгълна форма и носеща платформа за полезен товар. Към момента апаратът използва електрически двигатели, но по-нататък разработчиците планират  да минат на хибридна силова установка, която ще позволи дистанцията на полета да се увеличи до 125 мили (около 200 км.). Сегашният прототип има товароподемност от 300 фунта (около 136 кг). но в бъдеще байкът ще може да пренася и до 800 фунта (363 кг.) товар. Освен това, апаратът ще получи подобрена навигационна система и система запланиране на мисиите.

В крайна сметка, задачата на разработчиците е да създадат “стабилна модулна платформа, която ще може да се използва и за по-динамични и предизвикателни мисии”. Иначе казано, нищо чудно в един момент ховърбайкът да бъде оборудван с оръжия и да бъде използван като самостоятелна бойна единица …Звучи познато, нали?

Кога евентуално JTARV ще започне да носи служба в армията засега не се съобщава. Затова пък можем да научим повече за апарата и да видим кадри от полевия тест с ето това видео:

4 одобрения
6 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Все по-близо до Terminator: успешен полеви тест на ховърбайка JTARV"    

абонамент за бюлетина