Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Рано е да отписваме магнитния запис – нова надежда дават “скирмионите”

Руски учени разработват енергонезависима памет от ново поколение, базирана на магнитни скирмиони. Очаква се този тип storage устройства да бъдат относително евтини за производство и да намерят широко приложение в индустрията.

18 януари 2017
5086 прочитания
9 одобрения
0 неодобрения

На фона на настъплението на флаш-базираните твърдотелни носители и намаляващото търсене на HDD устройства за съхранение идеята за развитие на магнитното съхранение на данни може и да не изглежда много добра, но всъщност, принципно погледнато, нейните перспективи съвсем не са изчерпани. Нова надежда в това отношение дава неотдавнашно откритие на руски учени от Далекоизточния федерален университет (ДВФУ), които заедно със свои колеги за първи път са наблюдавали т.нар. “Скирмионен ефект на Хол”, който в перспектива може да доведе до създаването на евтина памет от ново поколение, която се характеризира с висока производителност и енергонезависимост.

Memory

Според изследователите, т.нер. скирмиони (топологично сложни конфигурации на магнитния спин с вихрообразна структура) могат да станат основа на бъдещите магнитни технологии за съхранение на данни. Съвременните хард дискове използват магнитни домейни, чийто минимален физически размер вече достига до 100 нанометра. Скирмионите са по-стабилни структури, като при това размерът им може да бъде намален до няколко нанометра. Това ще позволи да се използват за създаване на устройства за съхранение и обработка на данни със значително по-голяма плътност на записа. Важно е да се отбележи също, че тази памет от ново поколение ще може да съхранява информацията и при изключено захранване – т.е. тя е енергонезависима.

Прочетете още: 3 бита в 1 клетка или как IBM застреля с един PCM куршум два “заека”

Според наличната информация, учените вече разработват нови storage системи на базата на скирмионите. Очаква се тези изделия да бъдат относително евтини за производство и да намерят широко приложение в индустрията. Предполага се, че магнитните скирмиони ще се използват в бъдещите приложения на спинтрониката – “пемети на състезателна писта” (Racetrack Memory) и логически устройства.

Spintronics

Повече подробности за изследванията и разработките на учените в областта на скирмионите можете да прочетете и в научния журнал NATURE PHYSICS.

9 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Рано е да отписваме магнитния запис – нова надежда дават “скирмионите”"    

абонамент за бюлетина