Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Роботите като заплаха: милиони хора ще загубят работата си заради тях

Според специалисти от изследователския институт на компанията Mitsubishi, само в Япония до 2030 г. ще изчезнат 2,4 работни места, заради масовото внедряване на роботи с развит изкуствен интелект в производствения сектор. Но внедряването на роботите може да донесе и ползи за икономиката, смятат експертите.

10 януари 2017
6407 прочитания
8 одобрения
2 неодобрения

Мрачните прогнози на анти-утопистите все по-застрашително се приближават до реалността, включително тази, която вещае апокалиптични последствия от масовото навлизане на роботите в сфери, които сега се обслужват от хора. Е. у нас тази тенденция може и да не изглежда така очевидна, но в Япония тя има потенциал да се окаже сериозен социален проблем. Според доклад на изследователското звено на Mitsubishi, цитиран от руската информационна агенция ТАСС, заради повсеместното внедряване на роботи с развит изкуствен интелект, броят на работните места в Страната на изгряващото слънце ще намалее с 2,4 млн. до 2030 г.

robot

“Промените, които ще дойдат с развитието на изкуственият интелект, ще доведат до значителни съкращения на работни места (в частност в производствения сектор). Затова трябва да се замислим за това как да създадем система, гарантираща стабилен минимален доход за хората, които ще загубят работата си”, коментира сътрудника на Mitsubishi Сатоси Сирато.

Прочетете още: В Япония ще отварят хотел с роботизиран персонал

robot

Експертите смятат, че роботизацията ще засегне най-напред промишлените предприятия, а след това сферите на услугите и продажбите, където също се очаква значително намаляване на работните места – с около 7,4 млн. Тези огромни съкращения вероятно няма да могат да бъдат компенсирани с очаквания ръст на свободни позиции за специалисти в сферите на робототехниката и изкуствения интелект, за които специалистите очакват да се увеличат с около 5 млн. до 2030 г. Това означава, че в рамките на следващите 12-13 години само в Япония работните места ще намалеят с около 2,4 млн.

robot

Редно е да се отбележи все пак, че докладът на Mitsubishi не прави само мрачни прогнози. Според специалистите, развитието на AI технологиите и внедряването им в различни сфери на икономиката ще се отрази положително на БВП на страната. Те изчисляват, че до 2030 г. той ще се увеличи с 50 трлн. йени (около $432 млрд. по текущия курс), което е около 10% от ВВП на Япония за 2015 г.

8 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Yo
23:24, 10 януари 2017
В изминалата година нали една голяма компания(забравих и името), ако не се лъжа уволниха 6000 човека и поставиха роботи. На тези компании трябва да им се наложи голям данък поне 2/3 от цената да имаш работници. Защото скоро всички компании ще използват роботи отколкото хора и гледайте тогава цирка.
1
одобрения: 0
JollyRoger
09:40, 11 януари 2017
Да, компанията е Foxconn и всъщност става въпрос не за 6 хил, а за 60 000 работници ... и като имате предвид, че това се случва в Китай, където работната ръка е сред най-евтините, представете си какви ще се последствията, ако (или по-скоро когато) тенденцията придобие глобални мащаби ... Май по-вероятно е скоро да има бунт на хората срещу машините, а не обратното
2
одобрения: 1
Keep smiling
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Роботите като заплаха: милиони хора ще загубят работата си заради тях"    

абонамент за бюлетина