“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

 уриоз: борбата с порното в »ран съсипа интернет-а на Е ’онконг

 ак е възможно това? ќказва се притеснително просто Е

09 €нуари 2017
4765 прочитани€
13 одобрени€
1 неодобрение

 ъде е »ран, къде е ’онконг …» все пак оказва се, че дори вътрешните работи на една страна, могат да се отраз€т на интернет потребителите в доста отдалечени кътчета на глобуса. ќказва се, че точно това се е случило, след като действи€ на »ранските служби, отговар€щи за борбата с порнографи€та, са довели до проблеми за интернет потребителите в ’онконг, –уси€ и съседни на »ран страни, които също не са могли да се наслаждават спокойно на любимите си сайтове със съдържание за възрастни.  ак обаче се е случило това? ѕо всичко личи, че национални€т телеком оператор е позлоупотребил с доверието ….

 уриоз: борбата с порното в »ран съсипа интернет-а на … ’онконг

—поред специалисти, проблемът е свързан с една древна и у€звима, но неотменна част на √лобалната мрежа, наречена Border Gateway Protocol. “ова е основен протокол за донамично маршрутизиране, който се използва в интернет за обмен на данни за маршрутизаци€та между отделните възли. — негова помощ компютрите определ€т точни€ адрес на един или друг ресурс. “јхилесовата пета” на BGP е в това, че работата му е основана на взаимното доверие на всички страни …“.е. не са предвидени никакви мерки или отговорности, предназначени да предотврат€ват евентуална манипулаци€ с данните за маршрутизаци€та на определен интернет ресурс.

ѕрочетете още: 10 начина да бъде унищожен »нтернет

¬същност подобни инциденти са се случвали и в миналото, например през 2008 г., когато ѕакистан случайно блокира YouTube. ј “урци€ веднъж филтрира през своите сървъри гол€ма част от трафика, излизащ от Amazon, Microsoft, CNN и други големи сайтове. ѕо същи€ начин и сега, когато »ран използва BGP, за да скрие трафика от стотици порно сайтове, подмен€йки истинските маршрути до т€х с фалшиви, усп€ва да съсипе достъпа до т€х дори в отделечени кътчета като ’онконг.

«асега остава не€сно дали отговорните за гафа институции в »ран са действали преднамерено или просто са допуснали грешка, но това определено не е било най-доброто решение, тъй като именно »ран е главен център за маршрутизаци€ в този регион и това, което прав€т по BGP там, се отраз€ва и на много други места. “ака или иначе, проблемът е бил решен бързо и външните мрежи са успели ефективно да блокират зададените лъжливи маршрути.

“ази ситуаци€ обаче носи една важна поука, демонстрирайки за пореден път колко слаба и у€звима е всъщност »нтернет мрежата ….

13 одобрени€
1 неодобрение
ќще от рубрика "Ћюбопитно"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
" уриоз: борбата с порното в »ран съсипа интернет-а на Е ’онконг"    

абонамент за бюлетина