Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Каква памет ще използват Radeon видеокартите на базата на AMD Vega?

Краткият отговор на този въпрос е “различна, за различните модели”, според последните утечки в мрежата за новите графични карти, базирани на архитектурата AMD Vega. Но има и други интересни моменти. Вижте подробностите за тях по-долу.

28 декември 2016
3953 прочитания
0 коментара
16 одобрения
1 неодобрение

Преди около две седмици ви разказахме за първата публична демонстрация на възможностите на AMD Vega видеокартите от ново поколение, оборудвани с памет HBM2, но дори най-осведомените източници все още на могат да отговорят на въпроса дали този тип памет ще влезе в някое от комерсиалните изделия, базирани на новата графична архитектура на “червените”. И ако все пак отговорът е положителен, дали тя ще се използва във всички модели или ще има и представители с GDDR5X?

AMD Radeon Vega

Прочетете още: Доста обещаваща първа демонстрация на AMD Vega графиката

Засега международните специализирани източници, потвърждават със сигурност най-вече факта, че Radeon Technologies Group готви нова серия видеокарти на базата на архитектурата Vega, която ще покрива всички пазарни сегменти – от бюджетния до елитния – и вероятно ще носи търговски търговски обозначения от серията Radeon 500.

От тук нататък следват по-скоро предположения, базирани на неотдавнашното изявление на Робърт Халок (Robert Hallock – шефа на техническия маркетинг в RTG), който потвърди че архитектурата GCN е съвместима както с HBM, така и с GDDR5X памети. Има и потвърждение в хардуер: графичните процесори Fiji използват именно HBM, макар и от първо поколение. А няма никакви причини да се смята, че в случая с Vega нещата ще стоят другояче.

Междувременно, използването на HBM2 памет в старшите видеокарти на базата на Vega също може да се смята за потвърдено – именно такъв образец изпълняваше главната роля в споменатата по-горе демонстрация, проведена в сердата на месеца. В същото време, според последната информация на изданието WCCFTech, по-маломощните модели Vega ще използват GDDR5X и GDDR5. памет. 

Най-интересното в графичната архитектура Vega обаче са съществените промени в строежа на самите потокови процесори. Сегашното превъплъщение на GCN използва процесори счетири 16-потокови векторни SIMD блокове, които могат да изпълняват “вълни” (т.нар. waves – групи операции) с ширина 16 за 4 такта; освен това има и един блок за скаларни изчисления, изпълняващ една инструкция за такт. Всички SIMD блокове работят синхронно, независимо от ширината на вълната, което намалява ефективността на архитектурата като цяло - в случая “вълните” с ширина 4 потока 12 ALU просто изчакват.

AMD Radeon Vega architecture

Така изглеждат "отвътре" потоковите процесори на Vega 

В новата версия на GCN, въплътена във Vega, този недостатък ще бъде елиминиран: новата архитектура ще бъде оборудвана с по-умни модули за планиране и подсистеми за кохерентност, които ще позволят изпълнението на “вълни” с различни ширини максимално ефективно, без ALU престой. Е, сега остава само да видим как тези подобрения ще подобрят производителността на видеокартите и на практика.

16 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Видеокарти"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Каква памет ще използват Radeon видеокартите на базата на AMD Vega?"    

абонамент за бюлетина