Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

ASRock X99 Taichi – дъно, което променя стереотипа на Intel HEDT

Обикновено в премиалния motherboard сегмент такова понятие като “евтин”, няма, но от ASRock, с платката X99 Taichi, са се опитали да променят това - като постигнат идеалния баланс между възможности и достъпна цена. Дали са успели? Вижте в следващите редове.

28 декември 2016
9057 прочитания
9 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 4

Платформата Intel HEDT, като цяло, е доста скучна - рядко сме свидетели на някакви особени новости. Обикновено това се случва, когато се обяви ново поколение мощни процесори, което не е толкова често явление, колкото в мейнстрийм сегмента.В края на това лято обаче Intel пусна своята обновена процесорна линия Broadwell-E,  предназначена за работа с цокъл LGA2011-v3. Независимо че тя използва същата системна логика (Intel X99 Express) и цокъл, съвсем резонно се очакваха и нови модели дънни платки за новите чипове. И те се появиха. 
Точно такъв е случаят с компанията ASRock, която още на Cоmputex 2017 анонсира своята дънна платка ASRock X99 Taichi. Тя доказва, че производителите на дънните платки са толкова изобретателни, че винаги успяват да привлекат вниманието ни с нещо ново, дори когато малцина го очакват.

ASRock X99 Taichi е именно такава дънна платка. От компанията са се опитали да създадат продукт, който да се отличава и да бъде добре разпознаваем. Според мен са се справили със задачата, защото уникалната визия се забелязва в момента, в който видите дъното. Това е съвсем логично предвид жестоката конкуренция в този сегмент, където всички производители демонстрират, „каймака” на своята продукция. 

Защо Taichi?

„Taichi” ( тай чи или тайдзи цюан) е древно китайско бойно изкуство, с практика за цялостно физическо и духовно усъвършенстване, което пряко изразява традиционното китайско разбиране за света, природата и човека. От философска страна, това е състояние на общ и неограничен потенциал. Именно това последното е посланието на X99 Taichi, което характеризира най-добре новата дънна платка на ASRock. Ако не харесвате черно-червения дизайн на Fatal1ty или черно-жълтия на OC Formula, то няма как да не забележите X99 Taichi с нейния черно-бял дизайн. Дизайнът и е впечатляващ и по-скоро наподобява на арт творба, при която всички елементи участват в нея, включително и батерията! Тази творба е адресирана към широката (а не профилирана)  маса потребители на премиалния сегмент, които търсят многофункционална, премиална дънна платка на достъпна цена. Обикновено в премиалния сегмент такова понятие като “евтин”, няма, но от ASRock, с платката X99 Taichi, са се опитали да променят това и да постигнат идеалния баланс между възможности и достъпна цена. 

Основни характеристики

Привидно (като изключим уникалния визуален стил) X99 Taichi изглежда много близка до другите платки, като например Fatal1ty, но в същото време тя определено е различна.

Прочетете още: Какво показват първите тестове на отключения процесор Core i3-7350K?

8-слойно PCB, двойно по-широки медни захранващи писти, вграден Wi-Fi поддържащ 802.11ac стандарта, 12-фазен VR регулатор на напрежението на процесора, механично подсилени PCI Express слотове и пр. Това са само част от най-важните характеристики на платката. Малко е трудно да публикуваме тук, пълните спецификации на ASRock X99 Taichi, но и не се налага, защото те лесно могат да се видят на уеб страницата на модела
На почитателите на течните охлаждания много ще им допадне опционалната възможност за инсталиране на специално разработен за X99 Taichi воден блок от Bitspower, който е предназначен за охлаждане на процесора и VRM регулатора. Също така и списъкът с поддържани процесори е впечатляващ, защото, практически X99 Taichi поддържа целия набор CPU чипове Intel Haswell-E и Intel Broadwell-E за цокъл LGA2011-v3, включително и професионално позиционираните Intel Xeon (до 22 ядра!!!). Максималният размер памет, който може да се инсталира в осемте DIMM слота на платката, е 128 GB DDR4 за Core i7 процесорите и 256 GB DDR4 за Xeon линията!

9 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"ASRock X99 Taichi – дъно, което променя стереотипа на Intel HEDT"    

абонамент за бюлетина